Polowanie na kreta - video i foto relacje z własnych kretobić

Panie Reżyserze, ja Pana we wszystkich filmach widziałam!
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 48 razy

Postautor: Pan Byku » 6 wrz 2016, o 08:48

miruuu pisze:Ale lepiej powiedz Byczku czy Twój nowy Trex 380 już dotarł do Polski czy jeszcze oczekujesz :D

Winny się tłumaczy.
Ale nie chce mi się już tutaj prawić wywodów z podtekstami psychologicznymi. Po prostu uważam, że decyzje o zakupie danego modelu, w konkretnym czasie, są podyktowane w sporej mierze tym, co się dzieje w "tym światku", a głównie na naszym wspaniałym forum. Przyznaję, sam też dałem się złapać w pułapkę i kupiłem Oxy3.

Trexa 470 nie będzie, bo to dokładnie taki sam model jak Gaui. Nawet rama jest bardzo podobna (zresztą była już w wersji Dominator).
Będzie za to Chase, który miał być już przed Oxy3, ale przecież Oxy miało być tak zajebiste, że aż kupiłem wersję premium (czyt Tareq edition). I teraz żałuję.
Bez sensu w sumie jest ta dyskusja, bo każdy ziewa jak lubi. Poza tym to nie ten wątek - ale że podtrzymuję konwersację z adminem, to wierzę, że wywali to do śmieci :)
No i czekam aż mi dadzą dobrą ofertę na HD Cell 750 ;) - to jest piękna maszyna.
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 6 wrz 2016, o 09:52

W takim razie czekamy na dalsze KDS-o relacje i może przetarg się zrobi nie na x3 ;)
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Podziękował: 72 razy
Podziękowano: 171 razy

Postautor: MacGyverek » 6 wrz 2016, o 10:09

Byku a mówią, że kobieta zmienna jest.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, OMP M2 v2, DJI Mavic Air, HeliQuad 3D, GEPRC CineQueen, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Syfon » 15 wrz 2016, o 09:15

Oto moja fotorelacja:

Obrazek

Obrazek

Opis zdarzenia: Niestety przy pierwszym pakiecie :( podczas robienia pleckow, jakies 2-3m nad ziemia slychac bylo strzelenie, zdazylem zapiac holda (tu akurat jestem dumny, ze siakos automatycznie mi sie pstryklo) i helik zwalil sie na glebe ku radosci krecika :)
Przyczyna: wykrecona kulka od snapa przy tarczy sterujacej, co widac na drugiej fotce. Wydaje mi sie ze klej do srub dawalem, ale teraz nie jestem pewny, czy to juz u mnie nie jest drugi taki przypadek z tarcza Tarota. Bede mial to na uwadze w przyszlosci.

Straty z grubsza oszacowane: zebatka glowna, pewnie wal (choc jeszcze nie wiadomo) i niestety jedno serwo, tarcza sterujaca oczywiscie tez do wymiany, bo kulka snapa po wkreceniu niestey ale nie dokreca sie, tylko kreci w kolko.
Różne maszyny latające. A i jeżdżące się znajdą.
Awatar użytkownika
Damdodo
Elita forum...
Podziękował: 297 razy
Podziękowano: 46 razy

Postautor: Damdodo » 16 paź 2016, o 21:36

"To se polatałam..." (cytat z mojego ulubionego filmiku :D )

https://youtu.be/3PGoNq4uTvQ

Taki oto numer odwaliłem dzisiaj. Miało być bez szaleństwa, bo mam skilla level 0. Ale po paru minutach dostrzegłem kreta i postanowiłem ubić s.....na. :mrgreen:
Tym razem rescue nie zadziałało :wall2: I nie mam pojęcia czemu. Zapiąłem w połowie drogi do kreta i nic... :wall:

Twardy był. Wykończył mi ramę, belkę ogonową, statecznik pionowy (jedna z ostatnich dostępnych na świecie sztuk wyprodukowanych przez lynx...), łopaty, servosaver czyli okucie, szpindel... :masakra:
Reszta "chyba" przeżyła... :dk:
G500 SPORT, Protos 380, Protos mini 6s, Goblin Fireball, Oxy2, V977, iX12, DX7, RF7.5

"Mądrość przychodzi z wiekiem, czasami jednak wiek przychodzi sam..."
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 16 paź 2016, o 21:56

z plecków, z plecków
cytat z naszego forum
"autolevel - pstryk"
albo inny cytat
"dlaczego nie pstryknąłeś rescue"

łączę się w bólu
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 16 paź 2016, o 22:10

Ojojoj. Nieźle przydzwonił :(
Awatar użytkownika
Damdodo
Elita forum...

Postautor: Damdodo » 16 paź 2016, o 22:13

MASA pisze:z plecków, z plecków
cytat z naszego forum
"autolevel - pstryk"
albo inny cytat
"dlaczego nie pstryknąłeś rescue"

łączę się w bólu

Pstryknąłem, ale tym razem nie dał rady... Może nie działa do góry płozami? hmm
G500 SPORT, Protos 380, Protos mini 6s, Goblin Fireball, Oxy2, V977, iX12, DX7, RF7.5

Awatar użytkownika
dawo
Sknerus
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 84 razy

Postautor: dawo » 17 paź 2016, o 08:45

Jedyne co dodam łącząc się w bólu to nigdy nie wlatuję sobie nad głowę... no chyba że mocnym przypadkiem ale bardzo unikam. Ratunek mógł nie zadziałać jak wirnik został zduszony kątami i zabrakło obrotów... miałem podobnie 3 razy - a co do zasady działania to ma ratować z każdej pozycji.
Heli: 450, V922, 2x250, Protos 380, Protos 500, 2 x XL POWER 550
Samoloty: 2 x Combat, FunCub, MX-S, Sebart Katana 50E, Skrzydło, 2xF16, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt Mavimodels, ASW28 Volantex, E-flight v900 i Mini EDGE 540, Kwarciński Micron 150,
Drony: quad 250 i QX 90,
Samochodziki: Traxxas Rustler i 2 x Rustler 4x4, Slash 2wd, Summit, Arrma Typhon i Infraction 6s
DX9 G2 :)
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: SeKLeS » 17 paź 2016, o 12:54

No taaa gdyby kózka nie skakała, to by nóżki nie złamała. Nie za wcześnie na te nerwowe plecki?
Poza tym, jak Ci miał autolevel zadziałać, jeżeli w panice dałeś ostro dodatnie kąty będąc na plecach? Zaczął się odwracać, ale trochę za duża prędkość opadania... Bynajmniej tak mi się wydaje.
Reasumując, nie ma sensu polegać na ficzerach w realu. Lepiej polegać na symku i wyćwiczonych odruchach
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 17 paź 2016, o 12:55

No nie wiem Panowie :D ale tej tezy z tym że ratunek nie zadziałał bo wirnik został zduszony kątami - to może nie powtarzajcie więcej bo to herezja / chyba że był pstryknięty razem z holdem :P
BTW
Mi się coś wydaje że Brain zeruje kąty od razu po pstryknięciu na plkecach i zaczyna obrót ....
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 244 razy

Postautor: pkali » 17 paź 2016, o 14:13

Oj tam... Nie pierwszy nie ostatni ;) .
Damian, jakby Ci się chciało zapraszam na poranne latanie przy kawie. Ostatnio udaje mi się siadać do symka ok. 5.30. Mogę postawić sesję np. Heli Wrocław.
XLPower 520, protos 380, xl380, protos mini, gaui MX3, oxy2, omphobby M2, omphobby M1
Awatar użytkownika
hantom
Stały bywalec...
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: hantom » 17 paź 2016, o 14:58

MASA pisze:BTW
Mi się coś wydaje że Brain zeruje kąty od razu po pstryknięciu na plkecach i zaczyna obrót ....

Jak by zerował kąty na plecach to chyba helik by bardziej w dół jeszcze poszedł? hmm
Jak ostatnio wisiałem na plecach i zapiąłem AL (tak dla sprawdzenia) to mi zwiększyło (zmniejszyło) trochę ujemne kąty bo helik na plecach w góre trochę poszedł, potem odwrócił i dalej w górę ;)

MASA pisze:No nie wiem Panowie :D ale tej tezy z tym że ratunek nie zadziałał bo wirnik został zduszony kątami - to może nie powtarzajcie więcej bo to herezja / chyba że był pstryknięty razem z holdem :P

Na 3S na słabym pakiecie mi kiedyś zdusiło trochę silnik ale tylko trochę z przejścia kątów z -11 na +11 ale te zduszenie było "ułamkosekundowe"
Na 6s zduszenia jeszcze nigdy nie miałem bardzo zauważalnego :P

@EDIT:
Mała poprawka :P
Mam AL+Rescue :)
Prosiak z gatunku miniaczego
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 17 paź 2016, o 15:33

Sprawdź proszę w domu, ...

Sent from mTalk
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
Damdodo
Elita forum...

Postautor: Damdodo » 17 paź 2016, o 15:47

SeKLeS pisze:No taaa gdyby kózka nie skakała, to by nóżki nie złamała. Nie za wcześnie na te nerwowe plecki?
Poza tym, jak Ci miał autolevel zadziałać, jeżeli w panice dałeś ostro dodatnie kąty będąc na plecach? Zaczął się odwracać, ale trochę za duża prędkość opadania... Bynajmniej tak mi się wydaje.
Reasumując, nie ma sensu polegać na ficzerach w realu. Lepiej polegać na symku i wyćwiczonych odruchach

Może i za wcześnie ;) Ale trzeba się rozwijać :dk:
Ponieważ mam tylko DX7 to Autolevel jest na pstryku razem z Rescue. Z tego co zauważyłem to Rescue na moment przejmuje kontrolę i nie ważne co robisz na apce (poza pstrykiem załączającym ;) ). Nie wiem ale chyba obraca i ciągnie w górę, lub najpierw w górę i szybki obrót na płozy i w górę. Dopiero po paru sekundach możesz przejąć kontrolę i to "płynnie przekazywaną". Przynajmniej tak się działo w poprzednich przypadkach gdy go pstryknąłem i mnie ratował z opresji i to nawet przy większej prędkości w kierunku ziemi... :dk:
W tym przypadku załączony został (sam bez Holda) w połowie drogi do ziemi. Fakt faktem, że prawdopodobnie próbując się zakręcić na pleckach pchnąłem drąga nie w tę stronę co trzeba. A przynajmniej wolę tak myśleć a nie, że na przykład utraciłem linka... Wolę mieć sprawnego sprzęta ;)

Awatar użytkownika
Damdodo
Elita forum...

Postautor: Damdodo » 17 paź 2016, o 15:55

pkali pisze:Oj tam... Nie pierwszy nie ostatni ;) .
Damian, jakby Ci się chciało zapraszam na poranne latanie przy kawie. Ostatnio udaje mi się siadać do symka ok. 5.30. Mogę postawić sesję np. Heli Wrocław.

5:30 toż to środek nocy :kopara:
Ja wstaję koło 7-ej.... Czyli 90 min latania... hmm
Jeszcze nie latałem na Multi w RF... :? Coś trzeba ustawiać specjalnie?
Ostatnio jestem notorycznie nie wyspany.... Jutro na pewno nie. Rano wyjeżdżam. Ale propozycja jest interesująca... hmm A może wieczorami?

Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...

Postautor: pkali » 17 paź 2016, o 16:03

Z wieczorami różnie bywa, często dłubię coś do pracy, pomagam zaganiać do łóżek dzieciarnię... proza życia. Rano nikt mi nie truje dupy :) .
Nic się nie ustawia, wybierasz w zakładce multiplayer sesję i latasz. Odezwę się jeszcze na PW w tej sprawie.
XLPower 520, protos 380, xl380, protos mini, gaui MX3, oxy2, omphobby M2, omphobby M1
Awatar użytkownika
ocean_wro
Elita forum...
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 71 razy

Postautor: ocean_wro » 17 paź 2016, o 16:04

Pawłowi chyba chodzi o phoenixa a nie realflighta. Ja mam obydwa ale nie wiem czy w rf jest tryb multi....

*tapatalk*
Protos Mini 6S brain
Extra 300S Multiplex
DJI Mavic Pro
Quad 250 FPV naze32
RealFlight G6.5
Spektrum DX9
Awatar użytkownika
hantom
Stały bywalec...
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: hantom » 17 paź 2016, o 16:04

MASA pisze:Sprawdź proszę w domu, ...

Sent from mTalk

W sobotę na polu sprawdzałem, a raczej nad bo w powietrzu (Al+rescue włączyłem jak już stabilnie wisiał) ;)
Ale skoro tak mówisz to po 22 będę w domu to sprawdzę i filmik nagram przy okazji :P

Ale z jednej strony trochę bez sensu by było jakby zerowało kąty hmm jestem na plecach 1.5m nad ziemią, odpalam Rescue a ten zeruję kąty i do ziemi mi sciąga :dk:

Może jeśli jesteśmy na plecach i mamy dodatnie kąty to wtedy te wyzerowanie będzie ok bo spowolni opadanie, ale jeśli mam ujemnie pewnie z -3stopnie bo wiszę to jak mi wyzeruje to w dół ściągnie iiii... :plask:
A ostatnio jak mówiłem wisiałem w miejscu na plecach, pstryk "rescue" i mi do góry zaczęło go ciągnąć już na plecach, kilkukrotnie sobie to sprawdzałem bo chce "zaufać" tej opcji i sprawdzałem jak działa :?
Prosiak z gatunku miniaczego
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...

Postautor: pkali » 17 paź 2016, o 16:09

ocean_wro pisze:Pawłowi chyba chodzi o phoenixa a nie realflighta. Ja mam obydwa ale nie wiem czy w rf jest tryb multi....

*tapatalk*

Chodziło mi o realflighta. On też ma multi.

Wróć do „Filmy i Foty”