Jaki helikopter na początek?

Tu nauczymy Cię terminologii, pomożemy Ci wybrać zabawki, a potem je bezpiecznie uruchomić.
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 24 lis 2011, o 16:19

Pozwoliłem sobie obejrzeć filmik z linku aukcji Allegro.

Nawet jeśli na filmiku jest Tytan, a nie T-Rex 450 - to na pewno ma aluminiowa głowicę (niebieską) i Żyro GP750/780
Na pewno są też inne serwa, regulator i silnik....

Ale cena z apką powala...
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Miran
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!

Postautor: Miran » 24 lis 2011, o 16:34

No tak ,filmik to nawet jako tylko leciutko zorientowany w temacie przyjąłem jako mało wiarygodny .Ale reszta wydaje się być warta tych paru złotych (oczywiście istnieje jeszcze ryzyko wiarygodności tego gościa) ale to w tej chwili pomijam.
Rozumiem że z tą apką można poćwiczyć na symulatorze nie wiem natomiast co za symulator dodają za te 50 zł czy ktoś jeszcze może wyrazić swoje zdanie na ten temat.
Awatar użytkownika
miszcz_waw
Elita forum...
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 79 razy

Postautor: miszcz_waw » 24 lis 2011, o 16:40

Na tym filmie z Titana to jest może kabinka choć i na niej jest naklejka Aligna wiec o tym zapomnij.

Co do aukcji - cena jest ciekawa to fakt i chyba tyle o tym heli dobrego powiedzieć można. Klon jak klon, bardzo tani, plastik + alu rama, mizeria. W takich wynalazkach zazwyczaj dobry jest motor i nic więcej. Reszta jakością nawet na zdjęciach odpowiada swojej cenie czyli jest zapewne szczątkowa. Plus za śrubki imbusowe a nie jakieś krzyżaki.

Symulator i kabel - tak, warto, jest to podstawa choć zapewne za te 50PLN i tak dostaniesz darmowego FMS plus kabelek uniwersalny co kosztuje 5$.

Wracając do filmu, na takie latanie to masz szansę jak przez jakieś 2-5 lat nie będziesz od wspomnianego symulatora wstawał za wyjątkiem przerw na latanie w realu i naprawy. Szczególnie że nie masz już 13 lat i takie rzeczy już same nie wchodzą. Po drodze skasujesz helika z 1000 razy i wpakujesz w to hobby nieokreśloną ilość kasy.

Na początek jak chcesz bezboleśnie (z kasą) spróbować hobby to przeczytaj te dwa linki i oswój się ze słowem Lama (o helika chodzi) - tyle moja rada.
http://www.heli-team.pl/forum/viewtopic.php?p=9810#p9810
http://www.heli-team.pl/forum/viewtopic.php?f=67&t=13

A, no i witaj serdecznie - przywitam Cię tutaj jeśli pozwolisz :)
Piotrek
Miran

Postautor: Miran » 24 lis 2011, o 18:33

Materiały z linków dawno przeczytałem i to że wszyscy polecają Lamę mam zakodowane jednak mnie ona nie pociąga a poza tym ja trochę lubię pod prąd :D
Jak zainteresowałem się motorami też wszyscy radzili żeby zacząć od jakiejś 650 a ja kupiłem WildStara 1600 i dzisiaj wiem że to był dobry wybór.
Wracając do filmu ja nie mam aspiracji takiego latania a z tego co udało mi się wyszperać to Titan 450 ma również wyższe modele jakieś V2,V3 i pro.
W tych wyższych modelach większy jest udział włókien węglowych ,lepszy osprzęt itd. być może na filmie jest to najwyższy model a może zupełnie co innego.
Wracając do symulatora to jeśli ma być darmowy to sam go sobie mogę z ciągnąć natomiast zastanawia mnie czy kupię u nas taki kabel czy to jest jakiś uniwersalny kabel?
Zaletą wydaje się fakt że części są w pełni zgodne z Trex 450 pozwala to przynajmniej na ich bezproblemowy zakup.
Zastanawia mnie jaki zasięg może mieć ta apka i na jak długi lot mogę liczyć na tym akumulatorze.
Dziękuję za powitanie i za zainteresowanie tematem.

Tak sobie popatrzyłem po Ebay i cena faktycznie jest dobra jak na nasze realia ale te wyższe modele to chodzą powyżej 200 $.
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Podziękował: 170 razy
Podziękowano: 428 razy

Postautor: Artu » 24 lis 2011, o 18:55

Jeszcze małe ale...
"Wpłaty należy dokonać do 3 dni po wygranej aukcji wyłącznie poprzez usługę PayU- płatności serwisu Allegro. Brak możliwości wysyłki za pobraniem."
"Doreczenie zakupionego towaru nastapi w dniach 16-20 grudnia 2011 z uwagi na okres świąteczny."
Może liczą na to, że w "świątecznym zawirowaniu" część kupujących zapomni o zapłaconym prezencie... :mrgreen:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 24 lis 2011, o 19:38

miszcz_waw pisze:[...]
Szczególnie że nie masz już 13 lat i takie rzeczy już same nie wchodzą.
[...]

Bolesne, ale prawdziwe... :masakra:
Pozdrawiam Mariusz
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 24 lis 2011, o 19:38

Artu pisze:Jeszcze małe ale...
"Wpłaty należy dokonać do 3 dni po wygranej aukcji wyłącznie poprzez usługę PayU- płatności serwisu Allegro. Brak możliwości wysyłki za pobraniem."
"Doreczenie zakupionego towaru nastapi w dniach 16-20 grudnia 2011 z uwagi na okres świąteczny."
Może liczą na to, że w "świątecznym zawirowaniu" część kupujących zapomni o zapłaconym prezencie... :mrgreen:

Raczej zamawiają bezpośrednio w Chinach na adres kupującego.
Pozdrawiam Mariusz
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
miszcz_waw
Elita forum...
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 79 razy

Postautor: miszcz_waw » 24 lis 2011, o 19:40

Kabel kupisz bez większego problemu, zasięgiem apki się nie przejmuj - wystarczy a jak będziesz chciał latać dalej to i tak przesiądziesz się na inną - zapewniam. Bateria zapewne starczy na 10-12 minut spokojnego wiszenia co będziesz pewnie robił przez pierwsze 2 miesiące lub jakieś max 4:30 szaleństw jak na filmie. To raczej standardy są.

Co do ceny i różnic jakości, poza pojedynczymi wypadkami od reguły pierwszego kreta zaliczamy w max 3 dniu "latania". Różnica między oryginałem lub dobrym klonem a takimi wynalazkami będzie taka że w oryginale lub dobrym klonie wymienisz wały i łopaty i w górę, a w marnym klonie może przy byle czym polecieć połowa części, pojawić się dziwne wibracje itd.

Jak chcesz iść pod prąd to może symulator plus jakiś raptor 50 z drugiej ręki plus apka typu Turnigy 9X?
Piotrek
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: AdamskY » 24 lis 2011, o 21:46

Witaj,

to nie jest żaden tam Titan czy Tutus Romek i Atomek :)

to jest zwykly, najzwyklejszy clone T-rex'a 450.
a to co widać na filmie to już jest niezły upgrade, bo np na tych serwach pokazanych na aukcji, niestety nie polatasz jak na filmie.

ale

mam takiego samego clone i na nim nauczyłem się mechaniki i wszystkich ustawień, tylko ze ja używam apki mx-12s i mx-16s Graupnera.

tu sa fotki modelu ---> adam-rcmodel.eu

a tak to lata na stokowym silniku i ESC od Esky, serwa Hextronik MG-14 14g metal gear i gyro GY400 czyli osprzęt made the Best in china
:vhappy:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=adxEzR8UtAA&feature=player_embedded[/youtube]

czyli do latania wokół komina się nadaje ;) dopiero po roku (tzn po około 10 kretach) zrobiłem upgrade na alu i lepszy silnik.

ja kupiłem gołą mechanikę na eBay za UWAGA-----------------> 1€ plus 16€ wysyłka :juppi:
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
Miran

Postautor: Miran » 24 lis 2011, o 23:01

No i super dla mnie w zupełności wystarczy jak pisałem nie nastawiam się na latanie takie jak na filmie.
Umówmy się że za tą kasę to na allegro sprzedają większe modele Symy i też ludzie kupują, a to już trochę lepsze,będzie krecik to przynajmniej części są do kupienia nie będę chciał to nie kupię strata nie wielka.
Zastanawiam się tylko jaki ten symulator do tego dodają może gość będzie wiedział.
No jeszcze przemyślę sprawę ale dziękuję za wszystkie rady.
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...

Postautor: AdamskY » 25 lis 2011, o 00:17

Miran pisze:Zastanawiam się tylko jaki ten symulator do tego dodają może gość będzie wiedział.

FMS plus kabel za 5$ ;)
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
Miran

Postautor: Miran » 26 lis 2011, o 23:49

Pewnie miałeś rację ale nawet to w sumie okazało się nie osiągalne.
Facet powiedział że towar już płynie a to można ewentualnie domówić ale to dopiero może w styczniu.
Trochę jestem w kropce przypuszczam że tutaj może być problem z takim kabelkiem chyba żeby kupić coś takiego czy to zdaje egzamin??
http://allegro.pl/rewelacyjny-symulator ... 74905.html
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 27 lis 2011, o 11:55

To co znalazłeś to właśnie najprostszy symek FMS z manipulatorem. W sumie to dobre rozwiązanie bo nie musisz katować oryginalnego nadajnika i rozładowywać jego akumulatora.
Po wylataniu pierwszych 100 godzin na symku spojrzysz na świat innymi oczami :thumb:
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen

Postautor: Artu » 3 gru 2011, o 19:05

Nie robię tego z uśmiechem na twarzy...
Zakupiłem ten model (TITAN 450RTF) i proszę co z tego wynikło (wątek na Ep-Heli) -> "450" RTF za 249zł
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 3 gru 2011, o 21:59

Artu, epheli słynie z dużej częstotliwości wylewania pomyj na głowę przez użytkowników sobie nawzajem.
Brak moderatorów, brak reakcji i robienia porządków w zarzewiu... A ludzie to widzą i pozwalają sobie na wiele. :wow2:

Zapewniam cię, że u nas taki numer nie przejdzie.
:thumb:
Od śmigła... Sławek
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen

Postautor: Artu » 3 gru 2011, o 22:14

Sławku, widzę, że nie przeczytałeś tego wątku hmm
Pomyje zostały wylane na moją głowę i to zupełnie nie zasłużenie :dk:
Ale nie chodzi mi o to, aby się użalać, tylko niejako "ostrzec" przed zakupami u tego "człowieka".
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 3 gru 2011, o 23:01

Artu pisze:Sławku, widzę, że nie przeczytałeś tego wątku hmm
Pomyje zostały wylane na moją głowę i to zupełnie nie zasłużenie :dk:
Ale nie chodzi mi o to, aby się użalać, tylko niejako "ostrzec" przed zakupami u tego "człowieka".

Nie będę komentował tamtego wątku bo szkoda słów i czasu. Niewątpliwie zaś moderatorzy/administrator zawalili sprawę i tyle.
Mam nadzieję, że dla Ciebie sprawa skończy się pomyślnie a druga strona dostanie nauczkę...
Niestety zawsze istnieje ryzyko że znów się pojawi czy to na allegro czy na forum(ach) z nowym nickiem...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...

Postautor: AdamskY » 3 gru 2011, o 23:47

Ramotny pisze:Niestety zawsze istnieje ryzyko że znów się pojawi czy to na allegro czy na forum(ach) z nowym nickiem...

dlatego ja kupuje tylko na eBay gdzie jeżeli place przez PayPal mam ochronę kupującego i jak towar nie zostanie dostarczony, mam bez apelacyjny zwrot kasy.

Polecam---------- > www.ebay.de

każdy się może zarejestrować, założyć konto na PayPal i cieszyć się z zakupów
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 4 gru 2011, o 01:56

Artu pisze:Sławku, widzę, że nie przeczytałeś tego wątku hmm

Artu, przeczytałem wszystkie bo jak wielu z nas czytam kilka forów heli. Mam na myśli, że nie dopuścilibyśmy na forum heli-team.pl do takich pyskówek.
Niestety na epheli od dawna panuje samowolka. I tyle.

Inna sprawa że robię zakupy z eBaya, Amazona i netu od wielu lat, ale z Allegro na szczęście ani razu. I chyba o tyle jestem spokojniejszy od Ciebie :thumb:
Od śmigła... Sławek
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Podziękował: 133 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: Wiktor » 4 gru 2011, o 14:30

Wiktor napisał:
http://www.aliexpress.com/product-gs/51 ... alers.html

Artu napisał:
I o czym to świadczy ?
Przy zamówieniu 50szt koszt z wysyłką to $6722 x 3,3zł = 22183zł +23% VAT = 27285zł / 50szt. = 545zł

że to sytuacja w której towar sprowadzany z Chin wychodzi ponad 2x drożej... hmm

Wróć do „Jak zacząć fascynującą przygodę”