Nadajniki, odbiorniki - pytania, wybory, dyskusje...

Jaki wybrać, o co kaman...
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 156 razy

Postautor: windcatcher » 27 lis 2016, o 13:59

Kiedyś radia spektrum poniżej dx9 były faktycznie ograniczone ale obecnie z tego co kojarzę wszystkie nowe modele od dx5 czy dx6 dzielą już ten sam soft z pełnymi możliwościami co dx9 i dx18.

Miałem wcześniej turnigy, taranisa z opentx ale w dx9 nie brakuje mi obecnie funkcji.

Jedyne czego nie znalazłem to delaye throttle ale spektrum ma z tym dziwną spinę i jest niechętny do wprowadzenia tej funkcji twierdząc iż może narobić więcej złego niż dobrego.

Co do odbiorników to nie tylko lemon ale i sam spektrum otworzył oczy i zrobił nowe tanie satelitki srxl z dłuższymi antenami i diversity!! https://www.spektrumrc.com/Products/Def ... ID=SPM4648

Opinie zbierają dobre i jedna robi prawie za 2 stare a dwie to już prawie za 4 ;)

Nie testowałem tego jeszcze na fbl ale wszystko wskazuje na to iż jedna taka nowa satelitka zrobi robotę przy 3g wagi :)
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 27 lis 2016, o 16:12

W tym gównianym ESC aligna w 470tce - jest problem z softstartem
Ja w DX9 posłużyłem się servo speed żeby spoowlinić throttle - na dole jest przełącznik z jakiej do jakiej pozycji idle działa delay
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 27 lis 2016, o 16:37

A co Ci się dzieje z softstartem?
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut

Postautor: windcatcher » 27 lis 2016, o 16:42

MASA pisze:W tym gównianym ESC aligna w 470tce - jest problem z softstartem
Ja w DX9 posłużyłem się servo speed żeby spoowlinić throttle - na dole jest przełącznik z jakiej do jakiej pozycji idle działa delay

Fajnie, dzięki :) w sumie używałem tego kiedys w szybolu do spowolnienia klap z domiksowanym elevatorem.

Nie pomyslalem aby tego uzyc do THR i obszedłem to włączeniem govów w reglu hw, które same upłynniają obroty.

Podsumowując: na chwilę obecną nie znalazłem jeszcze rzeczy, której by mi się nie udało ustawić a wiekszosc bez instrukcji.
Awatar użytkownika
El Grey
Stały bywalec...
Podziękowano: 22 razy

Postautor: El Grey » 27 lis 2016, o 17:28

windcatcher pisze:Kiedyś radia spektrum poniżej dx9 były faktycznie ograniczone ale obecnie z tego co kojarzę wszystkie nowe modele od dx5 czy dx6 dzielą już ten sam soft z pełnymi możliwościami co dx9 i dx18.

Miałem wcześniej turnigy, taranisa z opentx ale w dx9 nie brakuje mi obecnie funkcji.

Jedyne czego nie znalazłem to delaye throttle ale spektrum ma z tym dziwną spinę i jest niechętny do wprowadzenia tej funkcji twierdząc iż może narobić więcej złego niż dobrego.

Co do odbiorników to nie tylko lemon ale i sam spektrum otworzył oczy i zrobił nowe tanie satelitki srxl z dłuższymi antenami i diversity!! https://www.spektrumrc.com/Products/Def ... ID=SPM4648

Opinie zbierają dobre i jedna robi prawie za 2 stare a dwie to już prawie za 4 ;)

Nie testowałem tego jeszcze na fbl ale wszystko wskazuje na to iż jedna taka nowa satelitka zrobi robotę przy 3g wagi :)

A widziałeś ile krzyczy sobie polski dystrybutor :plask: to przegięcie biorąc pod uwagę cenę u producenta :plask:
CX 450pro v5 DFC, CX 450 Black Angel, Protos 380, Goblin 380, Goblin 500, PA Extra 260 SPEKTRUM DX8 G2
Awatar użytkownika
Ravp66
Stały bywalec...
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: Ravp66 » 27 lis 2016, o 19:22

MASA pisze:Niestety ten watek to kolejny przykład bałwochwalstwa i samochwalstwa

Ravp66
Jak czytam że musisz jednak wbić szpilę po tym jak wcześniej piszesz żeby pomoc innym - to znaczy że jedyny cel jaki masz to udawadnianie własnej tezy / twierdząc że masz najlepiej
tyle że nie piszesz tego w prost tylko wskazujesz że jak ktoś nie wybierze twojej opcji to mu spadnie model
Równie dobrze mógłbym napisać - nie słuchajcie bo jak mu spadł model na spektrum to znaczy że nie był w stanie ogarnąć nawet tak prostackiej opcji jak spektrum... ciekawe co można się domyśleć
PS
to nie powoduje wkurwa ... tylko cos innego ...

No cóż.
Już drugi raz zostaje przez Ciebie wywołany do odpowiedzi.
Proszę przeczytaj Twój post pod moim, kto pisze "że ma się lepiej - szczególnie w jaki ironiczny sposób odniosłeś się do mojej wypowiedzi" - tej pierwszej w tym wątku. Jak chcesz polować na czarownice do znajdź sobie inny obiekt.

Nigdy i nigdzie nie pisałem o wyższości Futaby nad Spectrum, a jak to zaznaczyłem przy spectrum "to zrobiłem sobie jaja". Czyż byś był z jednej słusznej opcji politycznej? Bo z nimi nie można dyskutować.

Masa - nie atakowałem nikogo personalnie. Nawet Ciebie. A jakoś dziwnie każdy w naszym kochanym kraju tak reaguje. Utożsamia się z rzeczami, które posiada. To są tylko sprzęty użytkowe. A firmy, o które się tak "bijemy" i tak mają nas w dupie. Masz ochotę "polec na polu chwały swojego systemu" Twoja sprawa i mnie nic do tego. Twój wybór. Jeżeli nie widziałeś miny kogoś kto traci panowanie nad modelem z racji zerwanego linku. To widocznie jeszcze mało widziałeś. I nigdy nie życzę Ci takiego doświadczenia.

Jeszcze raz napiszę. Takie dyskusje, które w ogromnych ilościach istnieją na każdym forum zajmującym się taką tematyką. Prowadzą tylko do jednego. Sieją zamęt i nienawiść "jednosystemowców do drugich" i tyle. I tutaj zdania nie zmienię. Parę postów wyżej podałem przykład na sprzęcie fotograficznym.

A tak na marginesie. Każdy z Nas wybiera taki system czy aparaturę jaka mu pasuje, jak mu się podoba.
I minie gówno do tego czemu takiego wyboru dokonał. Jego sprawa.

Osobiście dla mnie najlepszą apką była żółta webra - zajebista. Oczywiście w tamtych czasach. :D

Wszystkie moje wypowiedzi były tylko "moją skromną opinią" MOJĄ (nie najmądrzejszą, nie jedyną słuszną , nie najlepszą, zupełnie nieobiektywną).
Z reguły większość opinii wypowiadanych na różne tematy, mimo wszystko, są opiniami subiektywnymi, zabarwionymi własnymi życiowymi doświadczeniami. Mogą one dotyczyć naszych osobistych przeżyć doznań lub czegoś co widzieliśmy, a inni obok nas to sami osobiście przeżywali.
Futaba
Trochę śmiglaków, samolot i szybowiece.

pozdrawiam
Rafał
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 27 lis 2016, o 19:47

@Ravp66
odniosłem się ironicznie do jednego jedynego stwierdzenia i dobrze wiadomo o co chodzi
więc nie opowiadaj pitu pitu
dla mnie to co napisałeś właśnie siej ferment - konkretnie piszesz o radzie dla kogoś na początek a potem swoją tezę / tendencję uzasadniasz argumentem z serii ultimate...
bo czym jest stwierdzenie, że w takim przypadku ryzykujesz że twój model spadnie ???

Jak by miał polować na czarownice to bym wprost zapytał dlaczego Ci spadł model na Spektrum? i jeśli faktycznie tak było to może warto się zastanowić bo może to nie była wina sprzętu a jeśli tylko widziałeś to tym bardziej...

Nie próbujmy się przeskakiwać bo akurat co do przykładów miny klienta który traci link to takie dla futaby a nawet graupnera tez są - a tak naprawdę z tego co widziałem do tej pory to wniosek jest niestety taki że to ludzie popełniają błędy.. a sprzet jest na drugim miejscu.

reasumując
Moją skromną opinia - to można powiedzieć komuś że jest głupi i co to nie znaczy że jest ? czy go nie obrażam ? bo to moja skroman nic nie warta opinia

Jeśli ci o to chodzi to PRZEPRASZAM
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut

Postautor: windcatcher » 27 lis 2016, o 19:54

El Grey pisze:A widziałeś ile krzyczy sobie polski dystrybutor :plask: to przegięcie biorąc pod uwagę cenę u producenta :plask:

Jak je spektrum wypuscil to byly po $50 i ta Polska cena to odzwierciedla. Trzeba ich upomniec, ze spektrum zjechal z ceną o połowę albo szukać gdzie indziej.

@Ravp66

Popieram wpis Masa i uważam iż wrąbaną szpilę powinieneś wyedytować...
Awatar użytkownika
Ravp66
Stały bywalec...
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: Ravp66 » 27 lis 2016, o 21:40

@MASA
To nie mnie spadł model, nie latałem nigdy na spectrum. Mam go tylko podpiętego do symulatora na kompie. A tam nigdy linku nie straciłem.
Jak widzę to moją wypowiedzią o satelitce z pierwszego zdania musiałem tak cię w...ić.
Jak mogłeś zauważyć, albo nie. Pierwsze zdanie zakończyłem uśmieszkiem. Takim wesołym, z przymrożeniem oka. A nie atakiem. A Ty niestety odebrałeś to jako atak na swoją osobę.
Trochę szkoda, że ostatnią wypowiedzią dalej uporczywie twierdzisz, że sieje i wprowadzam syf. No cóż można powiedzieć, że każdy sądzi wobec siebie. Niektórzy w tym kraju polegli. Inni zginęli.

Ale jak myślę należy jak najszybciej zakończyć tą jałową dyskusję, która, jak sam zauważyłeś nikomu i niczemu nie służy. Nie mam zamiaru ani ochoty prowadzić dalej eskalacji konfliktu, który jakimś dziwnym trafem nastąpił. Jak to mówią "od słowa do słowa".

Ja również PRZEPRASZAM.

I jak myślę sprawę uważamy za zamkniętą.

Jak widzę ... Twoje musi być na wierzchu. Jak Ci z tym lepiej to niech tak zostanie.
Futaba
Trochę śmiglaków, samolot i szybowiece.

pozdrawiam
Rafał
wtrw2
Pierwsze koty za płoty...
Podziękowano: 1 raz

Postautor: wtrw2 » 27 lis 2016, o 23:04

Mam t8fg i odnośnie jej się wypowiem co mnie wkurza w Futabie . Najgorsza sprawa to łączy się z każdym odbiornikiem zbindowanym z nią niezależnie jaki model mamy aktualnie ustawiony w menu. Czyli możemy wystartować np. Goblinem mimo ustawionego w menu np. jakiegoś samolotu. I to jest samo ZŁO. Drugie że drze ryja jak nie jest tryb normal, a jest np. Hold, powinno to być zmieniane wg. gustu. Trzecie że Timery startują od położenia drążka, a nie serwa. Czyli mamy Hold, drążek przesuwamy, silnik stoi tak jak powinien, a Timer liczy. Ale moja następna aparatura to będzie chyba Futaba jednak. Mam ją z pięć lat i nigdy mnie nie zawiodła.
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 28 lis 2016, o 00:13

@Ravp66
dobrze ze napisałeś czyje "ma być na wierzchu" bo jak się czyta to kręcenie można dojść do wniosku że musisz powiedzieć ostatnie zdanie...
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 28 lis 2016, o 00:25

@wtrw2
no własnie
a jesteś pewien że w nowych tak jest - bo wydaje mi się że jak ustawiałem ostatnio koledze T10J do braina w nowym modelu ... to wydaje mi się że nie szło zbindować odbiornika modelu ze źle wybranym modelem na radiu ???
ale "tego że drze ryja" nie idzie ominąć po prostu doszliśmy do tego ze po włączeniu trzeba przycisnąć na raz + i - żeby radio włączyło się z zapiętym holdem
timer właczylismy od throtle out - na holdzie - ale za to się zeruje po zapięciu holda... ?
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
Leo
Domownik forum...
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Leo » 28 lis 2016, o 03:10

W Futabach nie ma model matcha, w żadnym z protokołów. Spektrum (a właściwie to Horizon Hobby, właściciel także E-Flite'a i JRa) ma na to patent, którego dopóki może, będzie bronić i takie ich prawo.
A chińskie firmy znów mają ten patent gdzieś, stąd jego brak u Futaby, a obecność u FrSky i innych :) Jako namiastkę tego od czasów 8FG dostępny jest wybór modelu z potwierdzeniem przy włączeniu nadajnika. Bez zatwierdzenia wyboru nadajnik nie zacznie nadawać.
Co ciekawe, w Futabach de facto był Model Match, tylko w PCM G3, choć tu chodziło raczej o możliwość "wejścia na kanał". Opis patentowy Spektrum jest tutaj: http://www.patentgenius.com/patent/7391320.html

Co do nie darcia się przy braku fazy "normal" przy włączeniu, co dla "nowej szkoły" pilotów heli latających bez normala - jest to upierdliwe, ale do obejścia. Wystarczy w normalu ustawić krzywe jak dla holda i nadać mu nową nazwę. Problem solved. No chyba, że koniecznie chcesz mieć normala, wtedy musisz dla niego poświęcić jeden z trzech idli. To w końcu japoński nadajnik, a Japonia paradoksalnie jest dość konserwatywnym krajem jeśli chodzi o technologię. Tamtejsi inżynierowie preferują sprawdzone rozwiązania i tworzyli nadajnik niekoniecznie z myślą o naszej generacji. Podobnie z kwestią menu i ilości funkcji - inna filozofia tworzenia, bez sztucznych ograniczeń.

Co do zerowania timera - w tych samych ustawieniach timera musi się dać temu zaradzić przy wyborze przełączników. W 14SG mam wybór przełącznika osobny do startu, stopu i zerowania - dokładnie tak samo jest to rozwiązane w T8FG które też miałem w łapkach.

Co do braku Spektrumów pomiędzy 9-ma a 18-ma kanałami odpowiedź jest prosta. JR. Obie marki należą do tej samej firmy i to JR jest w założeniu tą "fajniejszą", choć i Spektrum ma swój topowy model.
A przynależność E-Flite'a do Horizona wyjaśnia czemu wszystkie mikrusy, które od E-Flite'a się zaczęły, trzymają się Spektruma, choć powoli się to zmienia.

U mnie XK K120 już w drodze, ale korci mnie wrzucenie CC3D i osobnych odbiorników i regli na pokład Blade'ów, ale to chyba bardziej z sentymentu do nich :)

Co do awaryjności linku - Reksio latał na DSM2 bo tylko tyle odbiornik wspierał. Nadajnik i owszem pracował z kawałkiem mojego własnego hardware'u i softu, jednak był to adapter, który na podstawie sygnału PPM karmił oryginalny moduł wyciągnięty z DX4e identycznymi ramkami, jak samo DX4e, z takim samym timingiem. Rozpracowałem to sam niemal od zera. Ale upadki zdarzały się i później maluchom już na DSMX. Chłopakom z Wrocka znów nie zdarzyły się większe problemy nawet przy dużych modelach. Moje problemy objawiały się jednak częściej gdy w eterze było tłoczno. Może to wynikać bardziej z kapryśności odbiorników zintegrowanych z FBLami mikrusów, które są wrażliwe na timing w przeciwieństwie do zwykłych odbiorników (sprawdziłem to podczas pisania softu do adaptera, który na początku miał służyć wyłącznie do pędzenia mCPXa).

TL;DR: Może to bug u mnie w sofcie, może kapryśność odbiorników, a może rzeczywiście podatność na zakłócenia DSM2 (który intencjonalnie zakłócić jest trywialnie prosto, DSMX już nie tak łatwo), ale problemy mimo wszystko wystąpiły i powtarzały się, co stanowiło jeden z argumentów przy wyborze nadajnika. Reszta była całkowicie subiektywna.
Nie chcę się wdawać w dyskusję techniczną dotyczącą działania obu protokołów, bo to dyskusja na zupełnie osobny temat i nie ma sensu na nowo rozniecać tej kłótni.
Jak kupisz mi zapałki, to zrobię Ci helikopter...
73, SP6LEO
TT Raptor 50 E-Titan|Align TRex 450 Pro|Blade 130 X|Blade mCP X OBL|XK K120|Asssault Reaper 500
Futaba T14SG|Robbe-Futaba FX-18 V2
Kyosho PureTen EP Alpha 3|Reely P240 Hotlander|TT Naulantia|HK Bat 1
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 28 lis 2016, o 07:45

Graupner chyba ma model match.
Menu wymagjące potwierdzenia modelu przy włączawłu się nie sprawdza. Po pierwsze po pół roku je olewamy i z automatu potsierdzamy. Po drugie jak zostawimy apkę włączoną a w międzyczasie zmieniliśmy model na chwilę to tego menu nie będzie.
Leo pisze:Tamtejsi inżynierowie preferują sprawdzone rozwiązania i tworzyli nadajnik niekoniecznie z myślą o naszej generacji. Podobnie z kwestią menu i ilości funkcji - inna filozofia tworzenia, bez sztucznych ograniczeń.

Tak to bywa jak na siłę próbuje się bronić swojej ulubionej marki.
Krótko mówiąc futaba nie ma ograniczeń, a jak jakieś są to nie jest to wada tylko zaleta. :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 28 lis 2016, o 07:49

Co do model match... ma go również Graupner pomimo że nie pochodzi ze spektrumowej rodziny.
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 28 lis 2016, o 08:50

Leo pisze:Co do nie darcia się przy braku fazy "normal" przy włączeniu, co dla "nowej szkoły" pilotów heli latających bez normala - jest to upierdliwe, ale do obejścia. Wystarczy w normalu ustawić krzywe jak dla holda i nadać mu nową nazwę. Problem solved.

rozumiem że to po prostu jest do przypisania w condition tam gdzie ustawiałem przełącznik dla idl ?
i że dla normal a - normalnie można ustawić krzywa jako płaską z punktów?
Leo pisze:Co do zerowania timera - w tych samych ustawieniach timera musi się dać temu zaradzić przy wyborze przełączników. W 14SG mam wybór przełącznika osobny do startu, stopu i zerowania - dokładnie tak samo jest to rozwiązane w T8FG które też miałem w łapkach.

OK
do tego nie dotarłem - niestety filozofia dla hamburgerów robi swoje i człowiek się szybko poddaje

Bardzo Dziękuję Kolego - pytałem już o to jakiś 1,5 miesiąca temu jak ustawialiśmy ale jakoś się nikt nie kwapił z odpowiedzią .....
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 28 lis 2016, o 08:51

miruuu pisze:Co do model match... ma go również Graupner pomimo że nie pochodzi ze spektrumowej rodziny.

Bo to Niemcy i na pewno mają swój patent :D
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
Leo
Domownik forum...

Postautor: Leo » 28 lis 2016, o 11:04

MASA pisze:
Leo pisze:Co do nie darcia się przy braku fazy "normal" przy włączeniu, co dla "nowej szkoły" pilotów heli latających bez normala - jest to upierdliwe, ale do obejścia. Wystarczy w normalu ustawić krzywe jak dla holda i nadać mu nową nazwę. Problem solved.

rozumiem że to po prostu jest do przypisania w condition tam gdzie ustawiałem przełącznik dla idl ?
i że dla normal a - normalnie można ustawić krzywa jako płaską z punktów?

Dokładnie tak zrobiłem. Jeżeli dla normala da się ustawić w zasadzie dowolne krzywe, to w szczególności i płaskie zerowe :)

Kenobi36 pisze:Graupner chyba ma model match.
Menu wymagjące potwierdzenia modelu przy włączawłu się nie sprawdza. Po pierwsze po pół roku je olewamy i z automatu potsierdzamy. Po drugie jak zostawimy apkę włączoną a w międzyczasie zmieniliśmy model na chwilę to tego menu nie będzie.
Leo pisze:Tamtejsi inżynierowie preferują sprawdzone rozwiązania i tworzyli nadajnik niekoniecznie z myślą o naszej generacji. Podobnie z kwestią menu i ilości funkcji - inna filozofia tworzenia, bez sztucznych ograniczeń.

No to już zależy od charakteru danego osobnika. Ja mam podejście safety first i pilnuję tego. Pre-flight check to podstawa, Model Match go nie zastąpi, choć faktem jest że raz uratowałby mi tyłek, gdy 2 Blade'y poderwały mi się jednocześnie na hali.

Natomiast biorąc pod uwagę to jak wygląda japoński kod - wolę nie wiedzieć jak jest napisany ten do mojego nadajnika. Pomimo to, raz udało mi się zawiesić swój nadajnik - ale tylko część UI. Drągi, przełączniki i tor radiowy nadal działały poprawnie. Za to propsy dla programistów.

Z Graupnerem i MM mnie zaskoczyliście. Być może inaczej zaimplementowali to w swoim protokole (HoTT stworzyli od podstaw po tym gdy ich pierwszy protokół na 2.4GHz okazał się nieudany i szybko się z niego wycofali). Wystarczy to zaimplementować nieco inaczej niż przez dodawanie przesunięcia do GUID nadajnika o nr modelu pamięci i można ten patent obejść. I liczyć, że prawnicy konkurencji się nie zainteresują. Gdzieś słyszałem o batalii sądowej między Spektrum a Futabą o MM, ale nie rozeznałem jeszcze tematu do końca.

BTW, widziałem ciekawy bajer w Graupnerach - wykres poziomu odebranej mocy na każdym kanale, po których skaczą nadajnik i odbiornik.

Kenobi36 pisze:Tak to bywa jak na siłę próbuje się bronić swojej ulubionej marki.
Krótko mówiąc futaba nie ma ograniczeń, a jak jakieś są to nie jest to wada tylko zaleta. :-)

Zgadza się, Kenobi. Tak to bywa jak się próbuje bronić własnej marki. Problem w tym, że o tym że nie twierdzę ani nie napisałem, że "jak jakieś ograniczenia są, to jest zaleta". A jakieś zawsze będą, nawet w takim OpenTX, z którym radio też rozważałem, acz zdecydowała ergonomia :) Łatwość użycia i bogata funkcjonalność są nie do pogodzenia - tu zawsze trzeba pójść na pewien kompromis i każdy powinien wybrać swoją filozofię i zdecydować sam, co woli.
I to pomacanie nadajnika przed zakupem, chociażby u kolegi jest wg mnie podstawową sprawą, chociażby ze względu na ogromne różnice w kształtach samych nadajników. Tu jest podobnie jak z gitarami. Bez ogrania własnoręcznie nie ma sensu kupować, chyba że ryzykujemy dalszą sprzedaż jeżeli instrument nie spasuje :)
73, SP6LEO
TT Raptor 50 E-Titan|Align TRex 450 Pro|Blade 130 X|Blade mCP X OBL|XK K120|Asssault Reaper 500
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut

Postautor: windcatcher » 28 lis 2016, o 11:37

Wow, brak model match to strzal w kolano. Chyba najwiecej wypadkow widzialem przez bledny model ustawiony w nadajniku...

Nie sadzilem iz jakakolwiek firma pro ma radio bez tego :(

rezygnacja z trybu lotu aby wyciszyc alarm holda, osobne pstryki na timer. Nie wierzę co czytam na temat futaby....

Spektrum ma to wszystko od dawna a o brakujące funkcje można poprosić developerów aby dodali. Wszystkie timery i alarmy mozna konfigurowac na xx sposobow.
Awatar użytkownika
Leo
Domownik forum...

Postautor: Leo » 28 lis 2016, o 11:50

Osobne pstryki na timer polegają na tym, że również możesz je skonfigurować jak chcesz, ale nie musisz. Ja mam timer w ten sposób timer sprzęgnięty z holdem. Ja tego nie używam, ale Radios z kolei ma osobny pstryk tylko do resetowania, tak sobie wybrał. Jeden timer liczy czas do końca aku, drugi z pamięcią liczący całkowity czas w powietrzu. Alarmy czy przypisanie kanałów do wejść też są konfigurowalne na masę sposobów.

Musimy chyba kiedyś na lotnisku wzajemnie pobawić się naszymi radiami :)
73, SP6LEO

Wróć do „Ogólnie o nadajnikach i odbiornikach”