MSH Brain 2

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 3 lut 2017, o 00:33

windcatcher pisze:Nowa wersja z wczoraj powinna już obsługiwać XP-ka.

I to jest dobra wiadomość, dzięki za newsa :) Mając wcześniejszą instalkę zaryzykuję eksperyment
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 193 razy

Postautor: Jazz » 3 lut 2017, o 05:50

Od lat uzywam stokowego zelka pod brainami i nie mam problemow caly rok.
Duzo osob ktore znam tez robia i nie maja problemow.
Moze poprostu niektorzy zamiast regulowac w brainie zmieniaja zelki :-)
Awatar użytkownika
gumi
Elita forum...
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 33 razy

Postautor: gumi » 3 lut 2017, o 08:08

Podkładka pod FBL'em to jedna sprawa, a kolejna to umiejscowienie urządzenia na modelu i występujący w tym miejscu poziom drgań.
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 156 razy

Postautor: windcatcher » 3 lut 2017, o 08:16

Jazz pisze:Od lat uzywam stokowego zelka pod brainami i nie mam problemow caly rok.
Duzo osob ktore znam tez robia i nie maja problemow.
Moze poprostu niektorzy zamiast regulowac w brainie zmieniaja zelki :-)

Mam nadzieje, ze nie jednego tylko kilku ;)

A na poważnie to one sztywnieją na mrozie i z czasem zmieniają swoje właściwosci. Pewnie, ze można wypidować wszystko, nawet sztywno strytkowany lub sklejony fbl tylko raczej nie ma to sensu.

Sami oblatywacze i czołowi testerzy braina używają taśm piankowych i je na forum polecają wiec coś w tym jest.

Sam przez lata używałem tych żelek w niektórych brainach a dziś żałuję bo widzę ile mniej problemów jest na piance :)
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 641 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 3 lut 2017, o 09:52

windcatcher pisze:Sami oblatywacze i czołowi testerzy braina używają taśm piankowych i je na forum polecają wiec coś w tym jest.

Sam przez lata używałem tych żelek w niektórych brainach a dziś żałuję bo widzę ile mniej problemów jest na piance :)

Co to za forum? Jakie pianki?
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut

Postautor: windcatcher » 3 lut 2017, o 10:00

Forum HF. Poleca je w wielu watkach na przyklad OnTheSnap czyli programista i oblatywacz braina. Ja opisalem i dalem linka w watku chase 360 (edytka - na ostatniej - 15 stronie watku). Już mi przyszła ta tasma i wyglada fajnie. Dzis oblece jak starczy czasu :)
Obrazek
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 3 lut 2017, o 11:29

Ona jest jakoś bardziej miękka czy gumiasta niż zwykłe pianki? Nakupowałem już tego pełno rodzajów bo wciąż mam problemy z wibracjami od ogona w 450 :/
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut

Postautor: windcatcher » 3 lut 2017, o 11:58

mwx pisze:Ona jest jakoś bardziej miękka czy gumiasta niż zwykłe pianki? Nakupowałem już tego pełno rodzajów bo wciąż mam problemy z wibracjami od ogona w 450 :/

Ta taśma 3m scotch jest mega lepka, dość zbita lecz elastyczna. Jest przeznaczona indoor i outdoor wiec nie powinna zmieniać właściwości na mrozie.

Na 450 - szczególnie klony lekarstwo jest trochę inne i tarot to kiedyś robił a adam z rcforever sprzedawał. Mianowicie pianka, blaszka, pianka. Ewentualnie FUTAPA PAD przeznaczone dla spalin i nitro.

Jak już tego nie robią to można użyć starej karty rabatowej jak makro, bp, ikea lub kredytowej bez tłoczenia i dać pianka-karta-pianka docinajac karte na wymiar fbl. W tym zastosowaniu ważne aby pianka nie była zbyt miękka i gruba. W zasadzie każda do luster da radę.

Można też wrzucić kilka łożysk na wałek jeśli to nie pomoże. Takie dobrze tłumią oraz łatwo je wsunąć i wysunąć. 2-3 sztuki stłumią nawet krzywy wałek i od kiedy je stosuje to ANI razu nie zmienilem parasolek ani nie ukręciłem wałka w locie. http://m.banggood.com/Gartt-450L-RC-Hel ... 80259.html
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 3 lut 2017, o 12:14

Temat blaszek już przerabiałem. Napęd ogona mam na pasku. Nie ma co śmiecić w tym wątku.
Widziałem tą taśmę w liroju z merlinem - zgarnę ją jak będę następnym razem.
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut

Postautor: windcatcher » 3 lut 2017, o 12:18

Jak blaszka nie pomaga to obawiam się iż masz duży problem mechaniczny. Trzeba go znaleźć bo na duże Wibracje żadna taśma nie pomoże.
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 193 razy

Postautor: Jazz » 3 lut 2017, o 13:30

To jak to jest ze poleca na forum co innego niz to co od lat pakuje z brainem MSH ?
Co do pidowania, ja nie piduje modeli poza glownym suwakiem, mysle ze duzo zalezy od modelu.
jak jest gówniany , generuje wibracje itd to wtedy moze pojawia sie problem.
Tylko czy to dobre podejscie , ze jak masz wibracje na modelu to zmieniasz zelka na pianke zeby lepiej je tłumić ?
Chyba dąży sie do tego aby wyeliminowac źródło wibracji ...
No chyba że model jest tak zrobiony że się da tylko zmeiniąc model, bądź brakuje wiedzy i zacięcia aby wyliminowac przyczynę.

@Piszę tylko odnośnie elektryków, bo spaliny to zupelnie co innego.
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut

Postautor: windcatcher » 3 lut 2017, o 14:12

@Jazz
Nie odpowiem Ci na to ale podobno rozmawiali o zmianie tych żelków. Co z tego wyszlo - nie wiem.

OTS napisał, żelki są dobre dla wyczynowców, którzy latają ostre 3d i pidują do granic oscylacji swój topowy sprzęt.

Jeśli ktoś chce używać i polegać na rescue to radzi dać piankę a żelka odradza. Początkującym radzi dać piankę. Leniuszkom i modelom wytrzepanym podobnie.

A jak już mam pidować to osobno dla każdej osi bo zbiorczy suwak to półśrodek a każdy model jest inny.

Dodam, ze moje modele to nie są gobliny, ani nie są nowe, ani nie mają top osprzętu a po dodaniu 3m scotcha latają lepiej zimą.

3.0.006 gruntownie przetestowany 15 razy na 4 modelach ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 6 lut 2017, o 16:38

Jazz pisze:No chyba że model jest tak zrobiony że się da tylko zmeiniąc model,
@Piszę tylko odnośnie elektryków, bo spaliny to zupelnie co innego.

O to, to! Mógłbym napisać doktorat na temat wyważania i wymieniania wszystkich elementów ogona w mojej 450. Wszystko było OK i nagle yeb.
Właśnie zamówiłem kolejny zestaw wszystkiego od mocowania belki do końca modelu. Jak to nie pomoże polewam benzyną i robię helikopter w ogniu.

No i drugi temat - spalina - choćbym nie wiem jak dokładnego czujnika zegarowego używał przy dokręcaniu koła zamachowego to zawsze się będzie trzęsło i trzeba jakoś wytłumić.
Awatar użytkownika
gumi
Elita forum...
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 33 razy

Postautor: gumi » 7 lut 2017, o 08:08

Mwx - sprawdź wyważenie-geometrię wirnika ogonowego oraz stan łożysk. Dobrej jakości łożyska dostaniesz (trochę kosztują) w sklepie na ul. Wrzesinskiej.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 7 lut 2017, o 09:54

Geometrię znam na pamięć, wszystko mierzone mikrometrem. Łożyska nowe japońskie EZO. Wyważenie kontrolowane do 0.1g, lepszej wagi nie mam :/. Opracowałem metodę wyważania dynamicznego "na pisak"(przykładam pisak do wałeczka i patrzę gdzie zostawia ślady, pokazując cięższą stronę wirnika). Zaczynam podejrzewać zbyt miękki materiał na wale wirnika ogonowego.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1769 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 7 lut 2017, o 10:48

Czy ktoś z Graupnerem może mi powiedzieć jak sie w tym nowym firmware podłącza po sumd starego Briana? Czytam I jakos obawiam się że nie do konca rozumiem... Wszystko działa na starym podłączeniu ale pojawia się warning zeby przerobić na nowe podłączenie? W sensie na pojedynczym kabelku bez splitowania? I gdzie ten kabelek mam podlaczyc? Do ktorego portu w Branie?
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 7 lut 2017, o 10:55

Futabę S-busem pod 3 wiec pewnie tu też
Helikoptery
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 7 lut 2017, o 11:10

Aha.... Czyli poprostu przeprogramowali pin sygnalowy z czwartego na trzeci i dzieki temu nie trzeba splitowanego kabelka.
No ładnie ładnie, fajnie to wszystko wyglada z tego co piszecie tylko czemu ja mam wrazenie, ze to wszystko jest celowo na poczatku poniedorabiane i troceh popieprzone, zeby potem mozna bylo poprawiac i pokazywac "jacy to my fajni jestesmy ze tyle poprawiamy"....
Przyklad z domyslnym D na cyklice - no zesz kuwa...
Ale pewnie gucio o tym wiem i glupoty gadam.
Jedno za co wielki szacun, to ze jest changelog ktory moge obejrzec ZANIM zupgraduje firmware.
Znaczy szacun... heh... Kolejna rzecz ktora powinna byc OD ZAWSZE, bo to jest podstawa przy kazdej dystrybucji oprogramowania i latek do niego, wiec to nie jest tak, ze zrobili nam łaske tylko w koncu wypelnili swoj zasrany obowiazek.
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut

Postautor: windcatcher » 7 lut 2017, o 21:02

Wydaje mi sie, ze change log był od zawsze bo juz nawet w wersji 1 go pamietam tyle tylko, ze sam sie nie pokazywał i można było ręcznie do niego wejść. Dodatkowo zawsze publikowany i dyskutowany na HF.

A z reszta to nikt nie robi tego specjalnie ;) każdy soft jest najpierw średni bo dopiero userzy znajdują dziury i maja żądania a dopiero potem dziury się łata a soft poprawia i tak bez końca....

Ja tam się cieszę iż oni robią takie rewolucje bo jak na jeden z tańszych fbli mają już praktycznie wszystko a jeszcze zaczynają wymyślać rzeczy, których inni nie mają :)

Nie wspomnę iż wszystkie funkcje są za free nawet dla starych wersji 1 a nie dodatkowo płatne jak w vbar, bx i wielu innych. To jest dopiero ciulowizna jak do drogiego fbl każą Ci płacić za pro lub rescue albo Ci mówią kup nowy model..... Może jeszcze trzeba im dopłacić aby na inny model przenieść??? ;)

A kwestia D tylko dowodzi, ze słuchają ludzi. Modele były gumiaste to podbili a jak dostali info, ze sie trzęsą na elevatorze to obniżyli.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 8 lut 2017, o 00:04

windcatcher pisze:Wydaje mi sie, ze change log był od zawsze bo juz nawet w wersji 1 go pamietam tyle tylko, ze sam sie nie pokazywał i można było ręcznie do niego wejść. Dodatkowo zawsze publikowany i dyskutowany na HF.

WG wszelkiej najlepszej mi wiedzy changelog byl dla pojedynczego uzytkownika dostepny - owszem - zaraz po tym jak przeprowadzil upgrade.
A to nei tak powinno byc! Uzytkownik powinien byc najpierw informowany co sie zmieni i potem upgrade albo wykonac albo nie.
To ze ktos zawsze upgrade wykona i changeloga powiesi na necie to mnie srednio rajcuje.
Jesli ten changelog wlasnie stad sie wzial no to gowno a nie zmiana.

windcatcher pisze:A z reszta to nikt nie robi tego specjalnie ;) każdy soft jest najpierw średni bo dopiero userzy znajdują dziury i maja żądania a dopiero potem dziury się łata a soft poprawia i tak bez końca....

Ja tam się cieszę iż oni robią takie rewolucje bo jak na jeden z tańszych fbli mają już praktycznie wszystko a jeszcze zaczynają wymyślać rzeczy, których inni nie mają :)

Nie wspomnę iż wszystkie funkcje są za free nawet dla starych wersji 1 a nie dodatkowo płatne jak w vbar, bx i wielu innych. To jest dopiero ciulowizna jak do drogiego fbl każą Ci płacić za pro lub rescue albo Ci mówią kup nowy model..... Może jeszcze trzeba im dopłacić aby na inny model przenieść??? ;)

A kwestia D tylko dowodzi, ze słuchają ludzi. Modele były gumiaste to podbili a jak dostali info, ze sie trzęsą na elevatorze to obniżyli.

No OK, OK, wiem, masz racje.
Natomiast dwie rzeczy: publicznie dostepne archiwum starych firmwarow, oraz changelog do kazdej wersji... blać, to naprawde nie jest problem!!
Wiec dlaczego tego nie ma...?

Wróć do „Systemy FBL”