miruuu pisze:A w modelarni nie mogłeś kupić uhupora? Daleko nie masz przecie...
aikus pisze:Na razie dziob się klei.
aikus pisze:Narazie dziob sie klei.
SeKLeS pisze:To zrób przedział pakietu na sztywno i dopiero sam czubek z tej pianki. Możesz wydłużyć model o 5cm? Dla pakietu zrób klatkę z prętów węglowych wbitych głęboko w kadłub i częściowo w część dorobioną.
Mati pisze:Eeee no. Przesadziłeś Waćpan z tym Amorem. Ja byłem pewien, że gondolę pod pakiet i jeszcze parę centymetrów dla sztywności to Ty jednak z EPP wychlastasz, a ta pianka będzie pełniła rolę li tylko amortyzatora uderzeń.
Mati pisze:Na sam czubeczek można by użyć jeszcze jakiejś twardszej "skorupki" i masz bez udarowy czubeczek bezobsługowy bez udarowy.W tej postaci chyba wyglądało by to podobnie jak w filmiku o członku gumowym w twarz rzucanym kilka postów wcześniej.
Mati pisze:Ten klej na zdjęciu to klej neoprenowy. Powinien łachy nie robić. To się czepia wszystkiego. Są jeszcze silikony. Mają chyba podobny ciężar, ale silikon zachowa sprężystość na przestrzeni czasu, a neoprenowy zesztywnieje mniej więcej jak kit.
Mati pisze:Ja bym spróbował jeszcze piany poliuretanowej - lekkie i chwytliwe.Szukał bym raczej na półce z klejami do styropianu w pianie, a nie z pianami do montażu drzwi. Zyskujesz lekkość, a wartość dodana to szybki montaż i schnięcie przy klejeniu kontaktowym (15 minut w sumie?) z zachowaniem odpowiedniej elastyczności podczas eksploatacji.
omcKrecik pisze:[]
Pomyślałem, że gdyby spróbować ten dziób po prostu wytoczyć na tokarce, to może efekt byłby ciut lepszy.
Nie śmiejcie się, nawet pianogumę miękką da się obrabiać skrawaniem - to kwestia przygotowania noża.
@Aikus, jaką to musiałoby mieć wstępnie średnicę przy kadłubie i jaką długość całkowitą ?
aikus pisze::) Krecik... jestes niesamowity, wiem, naprawde i doceniam.
I dziekuje, nie trzeba;)
aikus pisze:Silikony znam, ale ich czepianie sie jest chyba gorsze niz tego...
aikus pisze:Pianka nawet ta niskoprezna... troche to ciezko potem utrzymac w ryzach. Poza tym po zaschnieciu staje sie krucha...
omcKrecik pisze:Ale gdybyś sam potrafił (a na pewno potrafisz, tylko o tym nie wiesz) i miał pod ręką tokarkę, to SAM byś to zrobił ? Dobrze kumkam ?
No cóż, drzwi otwarte a tokarka gotowa do pracy. Jakiś instruction manual też się znajdzie pomiędzy jednym łykiem a następnym
Artja pisze:Muszę spróbować z tą tokarką do EPP, ciekaw jestem czy po kilku chwilach strugania byle jakim ostrzem pianka nie zacznie działać na metal jak polerka? Przy zwykłym cięciu nożyki tapicerskie szybko robią się tępe
Artja pisze: Użycie tokarki już na wstępie wydaje mi się nieteges choćby ze względu na kłopotliwe uchwycenie materiału na wrzecionie i utrzymanie osi obrotu bryły.
Wróć do „Płyty, listwy, pręty, kleje...”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości