https://hobbyking.com/en_us/wing-wing-z ... tore=en_us
Skrzydelko dostepne w wersjach KIT, ARF, RTF, w polskich sklepach - tylko te dwa ostatnie.
Mnie interesowal KIT wiec kupilem na HK.
Po wszystkich moich przygodach z RadJetem, bylem bliski stwierdzeniu, ze poprostu nie lubie sie z deltami i juz. Nie chce, nie lubie, nie umiem - koniec kropka.
No ale - postanowilem jeszcze raz sprobowac.
I cale szczescie... ale od poczatku.
Po dlugich wahaniach sie i rozmyslaniach, postanowilem zaryzykowac tytułowego skrzydelka.
Jest popularne wsrod FPVowcow, znaczy ze potrafi sporo dzwigac, jest wdzieczna platforma do upgradow i przerobek i w razie czego latwo pojdzie "do żyda".
Kiedy w koncu przyszlo pudelko, rozpakowalem i ...
tak ... ze zniecheceniem, ale tylko w myslach zaczalem ogladac te skrzydla... I sobie mysle...
Kuuuurde... Ale badziewie... co to za profil... przeciez to prawie na pewno w ogole nie bedzie szybko latac... Moze to i stabilne, choc tez nie wiem jakim cudem skrzydlo w ogole moze byc stabilne... no ale moze... ale co ja tu chcialem... Silnik od RadJeta??
Ee... nie bedzie dobrze...
Ale niezrazony samozlenakreceniem ze spora dawko niechoty postanowilem to jednak poskladac i oblatac.
Wychodzac na lotnisko obwiescilem TZ:
No! Trzymaj kciuki. Albo wroce z pomalowanym, albo z bialym i jak z bialym to znaczy ze idzie do zyda.
Powinienem jeszcze dodac, ze moge wrocic z rozbitym, no ale to jest... jakby oczywiste zawsze i w przypadku kazdego modelu wiec...
pojechalem.
Filmiku z pierwszego lotu nie mam... a szkoda.
Bo byl MEGA ZABAWNY!!!
Ustawilem toto na setupie wprost z RadJeta... a kilka nie zbyt subtelnych roznic miedzy tymi modelami naprawde jest.
Pierwsza i zasadnicza to czulosc na stery. RadJet byl mega czuly... to jest giga czule!

W RadJecie mialem pod jednym z pstryczkow taki trym - wychylenie obydwu lotek o jakies 25% w gore - to byl tryb do ladowania. RadJet wtedy tak ladnie szybowal mniej wiecej z trajektoria cegly.
Tu zrobilem to samo i co?
Przy zgaszeniu silnika i pstryknieciu tego pstryczka, model z rozpedu zrobil mi dwie petle w powietrzu !!!
SERIO!!

tak sie smialem:D:D
Wiec troche fine tuningu bylo wymagane.
Ale generalnie wrazenia mam takie:
1. Model jak najbardziej potrafi latac szybko!
2. jest sterowny i stabilny przy kazdej predkosci - latalo mi sie dobrze pomimo silnego wiatru, bardzo dobrze mi sie tez szybowalo bez silnika.
3. Tani, prosty mega przyjemny zapindalacz.
4. Chyba stane sie fanem latajacych skrzydelek

Wnioski:
1. Delta delcie nie rowna. BArdzo nie rowna.
Moze i ten RadJet nie byl taki najgorszy. Moze to fakt, ze u mnie mial trudne poczatki a reszta byla tylko ich poklosiem spowodowalo, ze mam w stosunku do niego odczucia takie a nie inne. Ale Zeta jest na pewno wdzieczniejsza.
No nie wiem - bardzo przeszkadzalo mi od poczatku tak mentalnie, ze ten RadJet nie ma w skrzydle zadnego bagnetu. Jakos mi sie to rozwiazanie od poczatku nie podobalo.
Zeta - ma.
2. Zdecydowanie MOZNA ( nie mowie ze trzeba) wkladac do tej Zety setup inny niz jest fabrycznie zalecany. Setup przelozony wprost z RadJeta sprawdza sie wysmienicie i wszystko idealnie pasuje - czyli silnik 1900Kv, Aku 1300 - 1500 3s, regiel - 40A.
Na zalecanym stockowo setupie prawie na pewno bedzie latala tak samo dobrze, tyle ze wolniej.
3. GOWNO A NIE SIE ZNAM na konstrukcjach samolotow. Na wlasciwosciach profili i tak dalej... Przynajmniej w przypadku delt - wydawalo mi sei, ze mam jakies wyobrazenie, ale ta zeta byla dla mnie takim zaskoczeniem ze wychodzi ze gowno wiem.
Dawo, Bizon i Artja byli swiadkami m moich reakcji w pierwszym locie.
A tak wygladal chyba trzeci albo czwarty lot juz po pomalowaniu.
Na filmie oczywiscie nie wiele widac, ale slychac jak lata Zeta i slychac jak wieje wiatr.
[vimeo]https://vimeo.com/218352520[/vimeo]
Mam nadzieje, ze komus sie to wszystko przyda.
Edit: Psikutas bez S... i dalej linki z Vimeo sie nie wklejaja, ale przynajmniej widac ze to linki a nie jakis ciag tekstu...