Jeśli dla wstępnego skontrowania ogonka suwak z położenia w połowie wałka przesuwa się w stronę huba wirnika (czyli łopatek) to strefa martwa będzie po drugiej stronie (bo położenie zerowe suwaka czyli takie przy którym model się nie obraca nie jest w połowie wałka). UWAGA! orczyki okuć mogą być w położeniu śledzącym (standard w rexach i pochodnych) albo wiodącym. Zależnie od tego suwak dla kontry będzie albo bliżej huba albo skrzynki.ArabaT pisze:Chodzi o to, ze na rysunku "Tak robimy najczesciej" strefa martwa powinna byc pomiedzy y' a łopatami wirnika ogonowego i x'<y' dla zyrka z symetrycznymi limitami
dla limitów niesymetrycznych nie występuje strefa martwa (jak napisał Gmeracz)ArabaT pisze: i x'<<y' dla limitów niesymetrycznych.
Lechu pisze:Łukasz,.......ady mnieszasz i mnieszasz. Nie masz nic innego do roboty jak chłopakom wodę z mózgu robić? Ustawiaj jak piszą i lataj, oni dobrze piszą. A martwą strefę to ty bracie omijaj z daleka bo tam to już sobie nie polatasz. ...............i święty boże nie pomoże. No tyle że będziesz miał czasu do bólu na przemyślenia![]()
NechconcyLechu pisze:Łukasz,.......ady mnieszasz i mnieszasz.
ArabaT pisze:do 450 [...] laika taiego jak ja
Lechu pisze:oni dobrze piszą
A ponieważ jest to odwrotnie niż w moim to się pytałem na jakim modelu się oparł bo dotychczasowe moje doświadczenie dotyczy tylko tego co mam w podpisie i chętnie bym poszukał jak to mają inniGmeracz pisze:Grzesiek pokazał generalne zależności, co nie oznacza oczywiście że wszędzie ustawienia będą takie same
tu nie chodzilo o strefę martwą. Chociaż ...Ramotny pisze:dla limitów niesymetrycznych nie występuje strefa martwa (jak napisał Gmeracz)ArabaT pisze: i x'<<y' dla limitów niesymetrycznych.
ArabaT pisze:A ponieważ jest to odwrotnie niż w moim to się pytałem na jakim modelu się oparł bo dotychczasowe moje doświadczenie dotyczy tylko tego co mam w podpisie i chętnie bym poszukał jak to mają inni
Gmeracz pisze:Mają odwrotnie niż ty, są nawet modele (vide Raptor) gdzie tarcza opuszcza się przy dodawaniu gazu.
Za to bardzo sporadycznie można spotkać modele kręcące wirnikiem w lewo, jak prawdziwe... Nie wiedzieć dlaczego bo mechanicznie to nie ma żadnego uzasadnienia.
Gmeracz pisze:Bo żeś tyle w niego ciskał że mu się... odkręciło...
A tak w ogóle po co ja z toba rozmawiam, przeca wyprzedajesz cały dobytek żeby kupić tą... Cessnę czy jak ona tam się zwie?![]()
![]()
![]()
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości