Jazz pisze:Świetny przykład jest z działki Kowala - przygotowania przed lotem samolotem pasażerskim.Są potrzebne konkretne dane do rozplanowania i sie oblicza na ich podstawie konkretne wytyczne dla pilota , a nastepnie postepuje zgodnie z tymi obliczeniami i to działa.
Działa, przynajmniej teoretycznie

.
Dla modeli policzyć pewnie można, ale jest problem. Dla danego płata musisz znać lub wyznaczyć współczynniki, właściwe tylko dla konkretnych kątów nataracia. I tutaj pojawia się problem. Trzeba oblatać model z czujnikami, przedmuchać go w tunelu, wrzucić do programu lub przyjąć "jakieś". Oczywiście, można. Fajny był/jest program Profili. Można było zobaczyć rozkład sił, podawał współczynniki itd. Dawało to względne pojęcie o tym temacie. Niestety od pewnego czasu wersja, którą miałem nie działa, bo przestał mi działać klucz, który miałem. :-/
Sądzę, że MWX podpowie coś więcej o obecnych metodach liczenia i badania płatów. Możnaby założyć temat itd.
Tak przy okazji, wzór na siłę nośną jest w lotnictwie tym, czym przepis na dobry drink dla Mirka. Ostatnio mi go sprzedał, drink idealny. Potrzebna jest szklanka i butelka wódki. Nalewa się do szklanki wódki, wypija się zawartość i butelki i szklanki.