Piotr_T pisze:Tia... syntetyczne jajka na "twista", jak w "Seksmisji"
Piotr_T pisze:Taka pewnie będzie nasza przyszłość, a czy to dobrze - szczerze... nie wiem.
Piotr_T pisze:Człowiek jest z natury zwierzęciem wszystkożernym, ale jednak preferującym mięcho, a mięcho, wiadomo, kiedyś było żywym zwierzęciem. Tak to wygląda... i nic na to nie poradzi, bo tak ukształtowała nas ewolucja. Wchodzenie w zagadnienia natury etycznej niewiele tu da, choć fakt, też uważam, że zwierzęta hodowlane powinny być utrzymywane i uśmiercane (taka jest prawda) w sposób godny. Problem tylko taki, że obecna, masowa "produkcja" czegokolwiek odzwierzęcego (mleko, jaja, mięso) w większości przypadków z tą godnością zwierzęcia niewiele ma wspólnego. Banalne mleko - dla porównania kiedyś taka krowa potrafiła żyć lat "naście" w miarę dobrej formie, chodzić na pastwisko, etc., obecnie jedyna przestrzeń którą widzi i czuje to "luz" do sklepienia obory, po 5 latach jest już wrakiem zwierzęcia, a wszystko to w imię "postępu i wydajności". Problem tylko z tym, że ta wydajność "z cycka" wcale aż tak wiele się nie zwiększyła. No i gdzie ten postęp? Czy nastaną czasy żywności "hodowanej" w laboratorium? - pewnie tak (jak w "Skrzydełko czy nóżka" z Louisem de Funes). Czy ta żywność będzie mniej wartościowa od naturalnej "bio", "eko", itd.? - pewnie nie. Czy ja chciałbym dożyć takich czasów - na pewno nie.
Piotr_T pisze:PS. No i gdzie tu było o akrobacjach "pasażerem"?
PiotrS pisze:Gęsi karmione na siłę przez homo sapiens też podobno potrafią.....
aikus pisze:To ja dziś jadąc do pracy (a z godzinkę temu) i przejeżdżając pod płotem lotniska, przejechałem dokładnie pod startującym "Królem", czyli MD-11, czyli UPS.
Fajny potwór!!:)
Kuźwa, robi wrażenie. Nigdy go z bliska startującego nie widziałem a od dawna chciałem.
Fajnie, że się udało, bo coś tam kojarzę, że jemu się resurs kończy i niedługo go zastąpi pewnie jakiś A360 albo coś takiego...
Grabcio pisze:Ano Jumbo. ULC udostępnił na Facebooku galerię zdjęć tego kolosa na Okęciu. Niektóre fotki fajne, ale sporo moim zdaniem zbyt mocno obrobionych (aż nienaturalny HDR, przekoloryzowane).
Grabcio pisze:Masz rację - Króla szkoda. Całe swoje życie mieszkam w okolicach lotniska i MD11 to był jeden z bardzo niewielu samolotów, co zawsze podnosiłem wzrok do góry i patrzyłem, gdy przelatywał.
dawo pisze:A ja jak w pracy z rana siedziałem w kabinie nr. 2 to jak startował MD11 to zawsze widziałem że to on bo cały budynek się trząsłPrzy innych samolotach takiego efektu nie było.
Grabcio pisze:Do MD-11 bardzo podobny był jego starszy, ciut mniejszy brat DC-10.
Grabcio pisze:Co do fejsa - takie czasy. Jest tam kupa goowna wszelakiego, ale też dostęp do informacji, które ciężko znaleźć gdzie indziej.
Ja pamiętam jeszcze starty IŁ-18. Nie ze względu na hałas, ale na kłęby czarnych spalin, które przy braku wiatru unosiły się w powietrzu gdy maszyny nie było już widać i słychać.
Grabcio pisze:Widziałeś jeden z ostatnich startów tego samolotu. Ostatni start odbył się chyba 5 października. Ale, umarł król - niech żyje król! Jest już następca i jest nim B 747 Cargo. Wczoraj widziałem go lądującego parę minut po 6 rano. Nawet ULC ogłaszał na Facebooku, że następcą MD ma być Jumbo.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości