Piotr_T pisze:[...]Na jeden litr zassanego powietrza idzie wtedy litr paliwa.
aikus pisze: w takich normalnych silnikach spalinowych proporcje są nie wiem jakie, ale jakoś tam bardziej jak kropelka paliwa na metr sześcienny powietrza.
aikus pisze:Jak wtrysk bezpośredni wielopunktowy to spręża się tylko powietrze a dawkę paliwa - wtryskuje do komory spalania w stanie sprężonym pod ciśnieniem też wysokim
aikus pisze:(z pompy wtryskowej to jakieś setki atmosfer są chyba)...
aikus pisze:Tłok w suwie ssania zasysa tak naprawdę głownie powietrze, paliwa są to śladowe ilości w dodatku w formie gazowej
wojtekr pisze:Czyli 158 obrotów na sekundę, około 40 cykli ssania
wojtekr pisze:Wtłaczamy do litrowego cylindra 5l powietrza, rozpylamy 31,25ml paliwa i ogień.
wojtekr pisze:Zużycie 10l/sekundę
wojtekr pisze: pytanie jaki jest optymalny stosunek paliwa do powietrza
wojtekr pisze: czy 166ml paliwa się zmieści do cylindra - zależy od stopnia sprężania - ale wygląda, że chyba nie bardzo.
omcKrecik pisze: litr benzynki na meterek sześcienny powietrza wychodzi.
[...]
aikus pisze:Nie no nie mogę...
Dotrwałem do 30 sekund jak usłyszałem, że wszyscy się zastanawiają co też się takiego stało, uznałem, że stawianie czoła takiemu debilizmowi nie jest na moje nerwy.
Jaki blać tu trzeba mieć niedowład umysłowy, żeby się zastanawiać co to się takiego stało??!?!
Ciekawe czy jak dolewają benzyny do ognia to też się potem zastanawiają co to się takiego stało.
Artja pisze:Zacząłem czytać od końca w nadziei, że ktoś rozwiązał problem liposkrzynki. Doszedłem do filmu i pierwsza myśl, to że ktoś spróbował zobrazować co się stało z autem Kruku. Ufff... czytam dalej, jestem na etapie że w gasserze potrzebuję pompkę na dolocie, tak?
Piotr_T pisze:Toyota Kruku chyba ma się dobrze.
A doładowanie mechaniczne silników RC - okazuje się, że już ktoś się tym zajął - https://rbinnovations.com/collections/super-chargers
Pozdrawiam,
Piotr.
aikus pisze:ja tam nie wiem, ale to przepłukiwanie tak patrząc intuicyjnie zawsze było dla mnie jakimś takim słabym punktem każdego dwusuwa.
Zawsze miałem wrażenie, żę tam to paliwo to się chyba tak trochę pali w spalinach poprzednika.
aikus pisze:Spaliniarze mnie zajebią za to co teraz napiszę, ale od zawsze wiadomo, że spaliny to syf i tyle.
aikus pisze:Profesor opowiedział: Żaden silnik, który ma zerowy moment przy zerowych obrotach.
aikus pisze:ja tam nie wiem, ale to przepłukiwanie tak patrząc intuicyjnie zawsze było dla mnie jakimś takim słabym punktem każdego dwusuwa.
Zawsze miałem wrażenie, żę tam to paliwo to się chyba tak trochę pali w spalinach poprzednika.
Oczywiście to na pewno głupie i nieprecyzyjne myślenie - to po pierwsze, po drugie, w czterosuwie dzieje się dokładnie to samo, tylko, stopień tego zjawiska jest ... tak mi się wydaje łatwiej skutecznie kontrolować.
Z trzeciej strony, bardzo skuteczne przepłukiwanie spowoduje zajebiste straty paliwa.
mwx pisze: do czasu aż ekolodzy wtrącili się w temat i powstały EGRy, ulubiony temat wszystkich kierowców samochodów z dieslem pod maską, zaraz obok drugiego 3-literowego cudu, czyli DPF.
omcKrecik pisze:aikus pisze:Profesor opowiedział: Żaden silnik, który ma zerowy moment przy zerowych obrotach.
I to jest prawda. Silnik cieplny o spalaniu wewnętrznym nie nadaje się do napędu pojazdów.
Najlepsze to elektryczny i parowy tłokowy.. Te startują full momentem od zera prędkości. I to właśnie one rozwinęły technicznie naszą cywilizację.
W pradziejach rozwoju motoryzacji pojazdy elektryczne początkowo miały przewagę nad kopciuchami. To ludzka natura jest winna - były ciche, bez szpanu i lansu wobec gapiów. Przegrały rynkowo z hałasującymi, zwracającymi na siebie uwagę kopciuchami. Tak jest do dziś - palenie gum i ryczący tłumik to nic wyjątkowego, tylko dowód... sami sobie dopowiedzcie czego.
Mamy za swoje.
omcKrecik pisze:Maciek, mógłbyś rozwinąć ten skrót DPF ?
Filtr cząstek stałych (ang. diesel particulate filter, DPF lub gasoline particulate filter, GPF; fr. filtre à particules, FAP) – filtr montowany w układach wydechowych silników wysokoprężnych i benzynowych, oczyszczający gazy spalinowe z cząstek stałych, w skład których wchodzi głównie niespalony węgiel w formie sadzy, ...
Użytkownicy przeglądający to forum: kwiatek i 2 gości