wojtanek pisze:U mnie w sabie nie ma luzów wzdłużnych za to są lekkie na boki tak jak u Ciebie
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
wojtanek pisze:Saby i Debile ogólnie nie bardzo lubią autosy.
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
mwx pisze:600 i 700 też zrobię z każdej.
mwx pisze:Ciężką 380 jest cholernie trudno bez nabrania rozpędu. Nie mówię że się nie da, po prostu ja nie umiem. W pionie to ten kloc praktycznie wcale nie chce autorotować.
mwx pisze:W dorosłych helikach też występuje ta strefa. Poczytaj sobie o wykresie wysokość/prędkość do autorotacji. Bez wysokości nie nabierzesz prędkości postępowej, a bez niej jest trudno modelem i niewykonalnie full-sajzem
mwx pisze:Zdecydowanie wolałbym bladestopa na 30m niż na 8m- od tego mam bailout i mocno skręcone łopaty.
aikus pisze:Wiem i właśnie to jest kolejna rzecz której nie rozumiem.
Rozumiem, że dorosłym helikiem robi się autosa bez ujemnych kątów, ale nie rozumiem dlaczego.
Czyżby z powodu ryzyka overspeeda, którego dorosły helik mógłby po prostu nie wytrzymać?
aikus pisze:Aaa panie... Bailout...
No ale w spalinie nie zrobisz bailouta (jak Ci silnik zgaśnie).
Poza tym czasem jest tak, że to jeszcze nie jest całkiem bladestop, łopaty się kręcą... Ty widzisz, słyszysz i czujesz, że jest źle, ale czujesz że nie beznadziejnie, próbujesz ratować sytuację bo wiesz, ze jest szansa jeszcze ten wirnik rozpędzić... Bailouta nie odpalasz, bo jeszcze za wcześnie, a chwilę później jest już za późno...
mwx pisze:aikus pisze:Wiem i właśnie to jest kolejna rzecz której nie rozumiem.
Rozumiem, że dorosłym helikiem robi się autosa bez ujemnych kątów, ale nie rozumiem dlaczego.
Czyżby z powodu ryzyka overspeeda, którego dorosły helik mógłby po prostu nie wytrzymać?
M.in. dlatego, że nie mają ujemnych kątów.
mwx pisze:Ale cała teoria jest bardziej zawikłana - już kiedyś dyskutowaliśmy na ten temat.
mwx pisze:
To znaczy, że źle traktujesz bailout. Tęgi Bert dobrze to ujął: "If in doubt, BAILOUT!"
mwx pisze:BTW: wszystkim pragnącym poznać temat autorotacji od nowa polecam ten filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=EFIlrWU-iaM
Trzeba tylko realia pokazane w nim przełożyć na mniejszą maszynę - wszystko dzieje się szybciej, bardziej stromo i mniej "wybaczająco".
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość