Osa pisze:Powinienem mieć plany madmana na dysku.
Powinny być na stronie Darka Mulara bo to chyba on je przerysowywał.
Edit. Sprawdziłem są dariuszmular.com dział Download.
No właśnie, tylko, że to madman tylko z nazwy i stylu, różnicę są praktycznie w każdym elemencie. Te plany miałem już wcześniej.
Inny statecznik pionowy i ster kierunku, inna konstrukcja skrzydła ( skrzydłu składa się z 2 elementów mocowanych do kadłuba)
Czułbym się bezpieczniej mając plany, byłoby go znacznie łatwiej odbudować w razie kreta.

Osa pisze:Wystarczy Pattex Express do dostania w każdym markecie budowlanym, to klej wikolopodobny. Wolałbym, żeby mi odpadł statecznik przy krecie niż żeby go połamało w drybiezgi. Poza tym czas schnięcia jest o około 2 godziny 50 minut krótszy od Soudala, po drugie Soudal lubi duży docisk bo puchnie przy wiązaniu.
Przy krecie ok, ale ja się obawiam czy w trakcie lotu nie odpadnie, przy takiej powierzchni steru kierunku w stosunku do powierzchni statecznika.
Serwa były takie, praktycznie nie do użytku, wydawały z siebie jakieś dziwne dźwięki drżąc, poruszając się skokowo itp. tragedia. Tego się jednak spodziewałem.

A tak wygląda ułamany statecznik pionowy. Tak równo się złamał, że z początku myślałem, że specjalnie został odcięty do transportu.

Masa startowa modelu to 920g, sprzedawcy wszędzie twierdzą, że ten silnik wyciąga 2000g statycznego ciągu, chociaż jakoś nie bardzo chce mi się w to wierzyć.
Zmierzyłem i BEC daje dokładnie 5,01v bez obciążenia, więc chyba jest ok. Pytanie czy nie jest ten ESC trochę za słaby, 30A a maksymalny pobór silnika to 28,4A
Może bezpieczniej wsadzić tam Turnigy 40A, ma ponoć dobre opinie i jest na solidnych częściach.
To i tak na wyrost. Na początku to będę starał się oderwać model od ziemi i powrócić na nią w jednym kawałku. Ćwiczyłem tylko na symku, niby nawet z porywistym wiatrem sobie na nim jakoś radzę, ale już przejechałem się na helikach. W symku na luzie, a w realu już nie bardzo ;-)
Najczęściej polecanym klejem do balsy jest właśnie pattex express, chyba faktycznie się nim zainteresuję.