crash pisze:chyba że matka ziemia jest tak kapryśna i w różnych sytuacjach różnie mi ten helikopter odpycha?
Z helikami jak z babami. Wszystko zależy od której strony patrzysz

crash pisze:chyba że matka ziemia jest tak kapryśna i w różnych sytuacjach różnie mi ten helikopter odpycha?
miruuu pisze:crash pisze:chyba że matka ziemia jest tak kapryśna i w różnych sytuacjach różnie mi ten helikopter odpycha?
Z helikami jak z babami. Wszystko zależy od której strony patrzysz
Kowal pisze:W tym zawodzie ciężko być poważnym.![]()
1) Kręcący się wirnik wytwarza moment przeciwny do koerunku obrotów wirnika głównego.
2) Łopaty wirników działają na takiej samej zasadzie jak skrzydło samolotu. Jest profil, jest cięciwa itp. Zależnie od profilu, prędkości napływu strug powietrza, kąta natarcia itp. masz różną siłę nośną. Profile w łopatach naszych helików są dość cienkie, przy małych prędkościach siła nośna jest stosunkowo mała.
Jeżeli uda mi się odgrzebać program Profilii, to zamieszczę dla Ciebie wizualizację przepływu na profilach przy różnych kątach i profilach.
crash pisze:ad2) przy zbyt małej prędkości napływu strug powietrza i dużym kącie natarcia spada siła nośna skrzydła czy śmigła a rośnie opór aerodynamiczny, w efekcie samolot spada a w przypadku helika dzieje się adjeden-
ad1) tylko że ten moment jest chwilowo tak duży że przekracza możliwości wirnika na ogonie i następuje niechciany obrót śmigłowca wokół własnej osi.
.crash pisze:chodziło mi tylko o to żeby wirnik ogonowy mógł równoważyć siły i momenty pochodzące od wirnika głównego, nawet te ekstremalne.
nadal wydaje mi się że zmniejszenie kątów natarcia zmniejszy siły działające na ogon, a większe obroty zwiększą efektywność ogona (tym bardziej że na ogonie kąty zostają te same -45 +40 ) i to pozwoli wykluczyć sytuację ad2.
pozdrawiam miłośników brzydkich helikopterów tzn tych które latają...![]()
![]()
PS: a jakiego potrzebujesz...?crash pisze:ps. - regle aligna wyszły z mody? nie ma w żadnym sklepie takiego jak potrzebuję![]()
crash pisze:teraz to już dłuuugo będę zakochanym fanem rexia 500
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości