Artja, to chyba nie jest tak jak czujesz. Od zarania dziejów ludziska zgromadzili tak niewyobrażanie gigantyczny zbiór wszechwiedzy, że ogarnięcie wszystkiego - choćby pobieżne - jest niemożliwe. Jakieś ciekawe miśki z jakiegoś Stanowego Uniwerku (z MIT-u zdaje się) próbowały oszacować z grubsza ile wiemy my, Ziemianie. Oparło się wstępnie o 10 do 32-giej bitów. Wiesz, ile to kur... jest ? To jest tyle: 100 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000. Niech na jedno słowo pisanego języka fonetycznego idzie średnio 1 kb... Ujmij trzy zera z tego tasiemca - tylu trzeba słów, żeby zapisać całą posiadaną przez Nas wiedzę. Gdyby chcieć to przeczytać, to te 4,8 x 10 do dziewiątej lat (tyle pi razy skałki istnieje Ziemia) nie wystarczyłoby nawet na spis treści.
A tu taki jeden z drugim chciałby wiedzieć wszystko

(nie wiem, kto jest tym drugim, ale tego pierwszego to znam nieżle...). Ambicja rozdęta jak supernowa w dziewiątym miesiącu
Niewykluczone, że wproszę się niebawem obrzydliwie interesownie do Twojego spalinkowego garażu. Będę miał coś ze sobą... Dwucylindrowego

Ja coś tam wiem, Ty też wiesz swoje, czego nie wiem ja. Pismo to genialny wynalazek

A do rzeczy to tak wygląda ogólnie stół operacyjny z nieboraczkiem zasilaczem Przemka:
20190326_001809.jpg
20190326_005234.jpg
Ten tranzystorek oznaczony BA3...,zidentyfikowany wstępnie jako BCW61A nie dał rady ukryć swojej prawdziwej twarzy przed uważnym pomiarem. Podniosłem go dwoma końcówkami, żeby układ nie miał wpływu na zeznania miernika - widać to na fotce. Mogły to być zespolone diody (jest z sześć popularnych typów w takiej obudowie i tak oznaczonych), ale prześledzenie ścieżek i zatem ideologii działania obwodu przeczy temu jawnie... Przy prostym pomiarze każdy tranzystor bipolarny zachowuje się jak dwie połączone diody, więc stąd zagwozdka. Ale dwie diody we wspólnej obudowie niemal zawsze są podobne parametrami, a tu jest chamski rozjazd - miernik mówi prawdę, jedno złącze 645mV spadku na przejście, drugie 772mV. Żaden sprawny tranzystor także się tak nie zachowuje, 2 -3, najwyżej 5 miliwoltów różnicy na złączach baza-emiter i baza-kolektor to tak, normalne, ale prawie 130 to nieeee...
Wniosek jest dość prosty - ten tranzystor nie jest sprawny.
To nic, że nie miałem zbytniego farta, bo to był przedostatni z kilkudziesięciu sprawdzanych elementów w tym zasilaczu. Ważne, że jest jakiś trop...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrowionka od... Andrzeja
Nie umiem latać tak jak Wy, ale się uczę.
W ogóle ciągle się uczę. Wszystkiego, czasem od nowa...