wojtekr pisze:Mogę sterować ogonem, helikopter reaguje na ręczne ruchy ogonem. Wygląda na to, że był przestawiony DIR w gyro.
Czyli teraz jak delikatnie rozkręcasz obroty w helikopterze to ogon jest w miejscu ?
wojtekr pisze:A migająca dioda w gyro?
Ciężko mi po wiedzieć, bo nie miałem styczności ani z tym konkretnym żyro, ani z żyrami od futaby. sugerując się żyrem Align Gp780 którego znam kolor diody czerwony/zielony może oznaczać tryb w którym działa ogon rate mode/HeadLock mode (sugeruje przełączyć na ten drugi, można to zazwyczaj zrobić zwiększając czułość żyroskopu najprawdopodobniej za pomocą kanału w aparaturze mniej więcej wartości dla Rate mode to od 0-49 dla headlock-mode powyżej 50 )
tu jest wycinek tego co znalazłem odnośnie tego żyra w wątku do którego link jest wyżej
wlodek to co piszesz o ustawianiu konta zerowego w trybie NORM (RATE MODE) jest bardzo ważne ponieważ jeśli się tego nie zrobi to tryb AHHS (HH MODE) nie działa prawidłowo. Pisałem już o tym w wielu wątkach, ale napiszę raz jeszcze, bo uważam to za bardzo ważne.
Najpierw może wyjaśnię co to jest neutrum dla układu mechanicznego ogona pracującego w trybie NORM (RATE MODE):
jest to taki punkt zamocowania serwa na belce ogonowej w którym model helikoptera w zawisie nie ma tendencji do dryfowania ogona ani w lewo ani w prawo.
Jak znaleźć ten punkt?
Należy:
1 ) wyzerować wszystkie funkcje które mogę zmieniać pozycję neutrum serwa (SUB-TRIM, trymer, mixery dla ogona)
2 ) ustawić żyroskop w trybie NORM (RATE MODE) przez ustawienie na aparaturze odpowiedniej wartości w kanale czułości żyroskopu
3 ) sprawdzić czy ramię orczyka jest prostopadłe do belki ogonowej i popychacza
4 ) sprawdzić czy są ustawione odpowiednie zakresy ruchu serwa
5 ) wznosząc model do zawisu sprawdzić w którą stronę dryfuje ogon helikoptera
6 ) przesuwać serwo na belce ogonowej tak aby znaleźć punkt neutralny mechaniki ogona
7 ) dokręcić obejmy do belki ogonowej
8 ) sprawdzić i skorygować zakres ruchu serwa korzystając z programowania żyroskopu przy pomocy przycisku (menu 2)
Następnie:
- zwiększyć czułość trybu NORM do maksymalnego poziomu w którym nie występują oscylacje
- przełączyć żyroskop w tryb AHHS sprawdzając czy przełączenie powoduje włączenie zielonej diody LED na stałe
- zwiększyć czułość trybu AHHS do maksymalnego poziomu w którym nie występują oscylacje
EDIT by Klenio:
- Do ustawień ogona obejmy muszą być tak zaciśnięte tak lekko na belce, żeby można było je suwać po belce do tyłu i do przodu oraz tak mocno, żeby serwo samoistnie nie przesuwało się na belce podczas ruchu orczyka
- Procedura ustawiania polega na cyklicznym podnoszeniu modelu do zawisu, lądowaniu, przesuwaniu serwa na belce ogonowej aż do uzyskaniu braku dryfowania ogona