PiotrS pisze:Nie chodzi o to, że oni mają pilnować naszego budżetu.
Oni się zmagają z nieuczciwymi praktykami i ja nie do końca oceniam ich postępowanie negatywnie.
Są od zarabiania pieniędzy i lobbują w swoim interesie - chcą działać w normalnych warunkach. Tak mi się przynajmniej wydaje.
Nie chcę się wypowiadać za właścicieli sklepów, ale im też nie jest łatwo prowadzić biznes, gdy obok płynie strumień nieopodatkowanego towaru.
No własnie właśnie i tu dotykasz bardzo wrażliwego tematu z którym ja się całkiem niedawno dość blisko zetknąłem.
Dla drobnych sklepikarzy, to właśnie allegro jest największą przeszkodą w rozwinięciu działalności. Nie aliexpres ani banggood.
Drobni sklepikarze mają ... nie to że nie łatwo - mają przejebane!
Albo zgodzą się na bandyckie warunki oferowane przez allegro (które na polskim rynku stało się praktycznie monopolistą) albo są skazane na zagładę.
Ale to allegro poleciało na skargę, ze jasiu kowalski i zdzisiu nowak to sobie z chin sprowadzili drona i na pewno nie zapłacili od tego podatku.
Zrobiło to w obronie małych sklepikarzy??
Tak myślisz? Że to taki obrońca uciśnionych?? ... ...
... tylko, że ten obrońca ich sam ciśnie ...
Więc ja w to nie wierzę.
Zrobiło to po to, żeby POTENCJALNIE podnieść swoje zyski o 0,3% w skali roku.
ZYSK - to jest JEDYNE co się liczy dla tak dużego biznesu.
Idąc dalej tym torem, zaryzykowałbym nawet taką tezę, że allegro w dupie ma to, ze mały sklepik mógł sobie czasem coś sprowadzić po cichu i sprzedać bez podatku reperując nieco swój lichy budżet.
To oczywiście nic dobrego ani chlubnego, ale też nic czemu można by zaprzeczyć - istnienie szarej strefy, a dla niejednego sklepiku to być albo nie być.
Ale przede wszystkim jest to błąd systemowy i jego naprawa to rola Państwa, a szczytem naiwności jest wierzyć, że allegro bierze się za jego naprawę z czystych pobudek.
Allegro chce istnieć na równych zasadach...

jasne. Najlepiej na takich, które dla allegro będą równiejsze.
Z pieniędzmi jest jak z liśćmi - nie ma grabi które grabią "od siebie".
Nie mówię, ze Allegro jest złe dlatego, ze jest duże i mocne. NIE! To nie tak.
Sama dużość nie jest niczym złym, wręcz przeciwnie - ma wiele zalet.
Natomiast fakt, że firma jest duża i mocna stawia firmę w bardzo komfortowej sytuacji w której dużo skurwysyństwa ujdzie jej na sucho.
A jako, że tak to właśnie widzę - postanawiam ujebać ułamek promila z tych 0,3%.
Długo na różne drobne skurwysyństewka przymykałem oko, bo zakupy przez allegro były zwyczajnie wygodne.
Ta kropla przepełniła miarę i koniec.
...
Wiesz, można by się jeszcze długo kłócić który z nas ma racje i czyje podejście jest słuszniejsze... nie zamierzam Cie nakłaniać do zmiany poglądów.
Wiem, że generalnie temat jest szeroki. Ma wiele aspektów, wiele różnych punktów widzenia, zależnych oczywiście od punktu siedzenia

Trzeba pamiętać, że zawsze zobaczysz tylko to na co nastawisz ostrość....