Grabcio pisze:Jesteś pewien, że poza strefą? Teraz to koło o promieniu 50 km! Sięga za Żyrardów.
No nie wiem,
Wydaje mi się, że 50km widzę nie po raz pierwszy i na 100% byliśmy poza strefą, aczkolwiek być może rzeczywiście byliśmy za Żyrardowem....
Grabcio pisze:Komuś chyba... odpierdoliło.
Cóż... trudno się nie zgodzić, ale jakie to ma znaczenie co My o tym myślimy...
Grabcio pisze:Poprzednio bywały ograniczenia np przy wizycie prezydenta USA czy szczycie NATO, ale o mniejszym promieniu. Teraz pojechali po całości.

.
Nie będę się kłócił, bo głowy nie dam, ale wydaje mi się, że zawsze tak było.
Te 50km to taki standard.
Było przy szczycie NATO, było przy szczycie klimatycznym...
A w sumie to tak na ścisłość, to akurat te 50 km nie jest wcale takie całkiem nieuzasadnione.
Dobrze znamy historie Long Range VPFowców, którzy właśnie na takie odległości latali.
Tak zwani "ONI" też te historie znają ...
Wiesz, nas to wkurwia, bo my sobie chcemy naprawdę grzecznie przy nodze polatać naszymi modelami.
Ale oprócz nas, są tacy którzy dokładnie takie same modele wykorzystują do szmuglowania fajek przez granicę.
A istnieje niezerowe ryzyko, że znajdzie się jeden taki co będzie próbował wykorzystać latadło w jeszcze innym celu.
... no i ...

Grabcio pisze:Dodatkowo na to ograniczenie łapią się latające zabawki - zakaz dotyczy też BSP bez względu na wagę
Fakt, do 600 gramów mogliby puścić... ale to też nie pierwszy raz - jestem na niemal 100% pewien, że już kiedyś była o tym dyskusja, że do jest blać jakiś skandal, żeby nawet mikrusem nie można było polatać.
No i okazuje się, że ... można!
W hali:)
Bo ograniczenia dotyczą lotów na otwartej przestrzeni.

Czyli w domu można sobie latać i nie to, że "przecież nikt nie sprawdzi, bo nie ma jak" - nie nie. W domu, w hali, w hangarze - wolno.
Nie wolno tylko na powietrzu.
Jebać to! Nie przeskoczymy.