Warszawa - Reguły - spotkania

Zanim polecisz poinformuj o tym lokalną lożę szyderców...

Moderator: Kowal

Awatar użytkownika
Pan Szampan
Elita forum...
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 40 razy

Postautor: Pan Szampan » 6 sty 2020, o 13:31

Ja gdzieś tam zgubiłem śmigło graupnera 8x4.3 :D tylko że było czarne to maszyna mogła już je przemielić.
Brzoza
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Podziękowano: 3 razy

Postautor: Brzoza » 6 sty 2020, o 16:37

W Regułach znaleziono śmigłowiec RC. Pomyślałem, że może tu siedzi właściciel. Jak ktoś zgubił to służę szczegółami.
Pozdrowienia.
B.
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 6 sty 2020, o 17:05

Brzoza pisze:W Regułach znaleziono śmigłowiec RC. Pomyślałem, że może tu siedzi właściciel. Jak ktoś zgubił to służę szczegółami.
Pozdrowienia.
B.

Czy ten śmigłowiec ma na kabince wyklejony napis "Kubacki"?
Kontakt pw
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
PiotrMichal
Stały bywalec...
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 7 razy

Postautor: PiotrMichal » 6 sty 2020, o 18:09

Artja - trzymamy kciuki aby to był TEN!

BTW - a my się zbroimy w tzw. międzyczasie :banana:
Mikołaj też wiedział o co chodzi :juppi:
Pozdrawiamy,
Piotr & Michałek
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 6 sty 2020, o 18:29

Wszyscy jesteśmy ciekawi tej historii :)
Brzoza

Postautor: Brzoza » 6 sty 2020, o 18:39

Idzie ku dobremu. Niech tylko Jacek się do mnie odezwie.
Awatar użytkownika
PiotrS
Olimp forum
Podziękował: 162 razy
Podziękowano: 240 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 6 sty 2020, o 18:42

A to model Kubackiego aż na Reguły doleciał?
Niezły pakiet musiał mieć
XLPower i Protos rc-heli.pl
Awatar użytkownika
dawo
Sknerus
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 84 razy

Postautor: dawo » 6 sty 2020, o 19:45

Kubackie dobrze latają :D dzisiaj jeden połatał w Bischofshofen ;)
Jak to Gauka Jacka to będzie co remontować :)
Heli: 450, V922, 2x250, Protos 380, Protos 500, 2 x XL POWER 550
Samoloty: 2 x Combat, FunCub, MX-S, Sebart Katana 50E, Skrzydło, 2xF16, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt Mavimodels, ASW28 Volantex, E-flight v900 i Mini EDGE 540, Kwarciński Micron 150,
Drony: quad 250 i QX 90,
Samochodziki: Traxxas Rustler i 2 x Rustler 4x4, Slash 2wd, Summit, Arrma Typhon i Infraction 6s
DX9 G2 :)
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 6 sty 2020, o 20:08

Coraz dalsze te telemarki, tutaj niby rok kalendarzowy przeskoczyl jeśli to faktycznie moja gauka. Ale wciąż jeszcze nie jest to rekord bo bocian robi już chyba fafnaste okrążenie globu :)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
PiotrS
Olimp forum
Podziękował: 162 razy
Podziękowano: 240 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 6 sty 2020, o 20:17

Ciekawe w jakim stanie będzie po rocznym plażowaniu
XLPower i Protos rc-heli.pl
Awatar użytkownika
mikegsx400
Lider forum...
Podziękował: 134 razy
Podziękowano: 167 razy

Postautor: mikegsx400 » 6 sty 2020, o 20:21

PiotrS pisze:A to model Kubackiego aż na Reguły doleciał?
Niezły pakiet musiał mieć

Z Będzina do Łodzi raptem koło 200km, a z Łodzi teleportem na Reguły to już w ogóle moment :D
Także jakoś szczególnie mnie nie dziwi model Kubackiego na R. :dance:
"...możesz być znacznie szybszy, nie myśl o tym, po prostu to zrób!"
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 6 sty 2020, o 20:22

Zaginął we wrześniu, więc jesienne deszcze napewno narobiły bardachy w stalowych częściach. Ciekaw jestem stanu elektroniki, pakiet to wiadomo że trup

@Mike, z Kubackiego to tam jest tylko kabina przejęta po Aikusie. Ale to nie jest ten Kubacki, co był w gościach u Aikusa. Ten chyba jeszcze leci po mistrzostwo świata, a nawet jakby wyladowal gdzieś w polu, to daj nam bozia wszystkim taka akcje poszukiwawcza, jaka by się wtedy rozkrecila :D
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1772 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 6 sty 2020, o 21:53

.... Bo na forum jest dwóch Kubackich.
Jest Mustaf, czyli ten prawdziwy Dawid Kubacki co lata nie tylko modelami ale i na nartach, i wymiata i robi robotę i szacun i czapki z głów.
No i jest Kubacki - Kubacki, który ... cholera nawet nie wiem, chyba tak ma na nazwisko, a może to tylko ksywka, w każdym razie ten drugi Kubacki na nartach nie lata (a przynajmniej nie z tego jest znany), lata modelami, i dużo fajnych rzeczy można od niego czasem kupić ;)
Tak kupiłem kiedyś Gaukę z wyklejonym napisem Kubacki.
Po którymś krecie mojej Gauki, zrobiłem z dwóch jedną, a kabinkę przejął ode mnie Artja i założył do swojej Gauki.

Resztę historii już znacie...

Brzoza - nie znamy się, ale wielki szacun za postawę!!
Różnie to z ludźmi bywa... nie wiem czy masz cokolwiek wspólnego z jakimkolwiek lataniem, ale jak dla mnie możesz od dziś być honorowym członkiem Regulskiego Towarzystwa Duszkowego (od wychylania browarów duszkiem i od Regulskiego Duszka).

Jestem diabelnie ciekawy gdzie ta Gauka leżała...
Trochę czasu spędziliśmy w powietrzu szukając jej ... i cholera nie udało się wypatrzeć ...
... a potem straciliśmy nadzieję, przyjęliśmy, że wpadła w portal do Łodzi i tyle...

....

Może i Bocian się kiedyś jeszcze znajdzie ...
Awatar użytkownika
kubacki
Lider forum...
Podziękował: 114 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: kubacki » 7 sty 2020, o 02:06

Heheh ,uwielbialem tą Gauke ,ale przegrała walkę z KDS Chase 360 .
Tak przy okazji kubacki to ksywka od X lat od mojego imienia.
Pozdrawiam wszystkich
Edit: w ogloszeniu o Oxy 4 mozna zobaczyc dokladnie jak wyglądał ten napis na Gauce
Goosky S2 Legend
XL Protos 380 V2
Spektrum NX10
Brzoza

Postautor: Brzoza » 7 sty 2020, o 07:44

aikus pisze:....
Brzoza - nie znamy się, ale wielki szacun za postawę!!
Różnie to z ludźmi bywa... nie wiem czy masz cokolwiek wspólnego z jakimkolwiek lataniem, ale jak dla mnie możesz od dziś być honorowym członkiem Regulskiego Towarzystwa Duszkowego (od wychylania browarów duszkiem i od Regulskiego Duszka).
...

Dzięki. Jedyne co zrobiłem, to zobaczyłem posta na swoim lokalnym forum FB dla mieszkańców Malich. Ktoś znalazł śmigło. Latam tylko trochę dronem, ale wyczaiłem że to na fotce to nie jest zabawka z Lidla tylko coś z wyższej półki. A że wiem że w Regułach jest lotnisko modelarskie, to stwierdziłem że gdzieś się wszystkie typy od latania muszą umawiać i że ktoś będzie wiedział coś o maszynie. Pogooglałem i dotarłem tutaj. Skontaktowałem właściciela ze znalazcą i tyle :) A browara wypiję, czemu nie.

B.
Awatar użytkownika
PiotrMichal
Stały bywalec...

Postautor: PiotrMichal » 7 sty 2020, o 09:22

No to już wszystko jasne, to TEN !!! Ale super pozytywna historia. Czekamy na relację Artji z wielkim zaciekawieniem.
I wielki szacun dla uczciwych i pomocnych ludzi.
Pozdrawiamy,
Piotr & Michałek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1772 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 7 sty 2020, o 11:17

:thumb:
Awatar użytkownika
PiotrMichal
Stały bywalec...

Postautor: PiotrMichal » 7 sty 2020, o 11:54

Z rzeczonego FB Malich: https://www.facebook.com/groups/malichy.forum/permalink/1400128413493742/.
Czyli to raczej dlatego tam teraz wycieli krzaki, ale wież ma nie być, czyli latamy dalej chyba?
Pozdrawiamy,
Piotr & Michałek
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 8 sty 2020, o 02:23

Na wstępie - wielkie i serdeczne podziękowania dla sympatycznych znalazców śmiglaka oraz kolegów, którzy nadali bieg sprawie. To jest naprawdę coś wielkiego, gdy doświadcza się tego osobiście. Po prostu niesamowite emocje i dozgonna wdzięczność! :nw: :nw: :nw:
Cała historia zaczęła się wczesną jesienią zeszłego roku. Był piękny, słoneczny wrześniowy dzień. No co, co mogło pójść źle...? :dk:

Obrazek

W efekcie entuzjastycznych przelotów po hektarach, szczególnie rajcujących na kierunku "z wiatrem", gauka niestety podczas powrotu opadła z sił za linią drzew na północ od X'a. Nauczony poprzednim doświadczeniem i znając teren, już wiedziałem, że mam przejebane. W pamięci wzrokowej starałem się złapać chociaż kierunek względem punktów terenu i oszacować odległość. Wytypowany obszar był wąski, ale niepewny na odległość. Większość terenu to chaszcze wysokie na ponad 1,5m i gęste bagienne trawsko przecięte przez dwa kanałki melioracyjne z bieżącą wodą. W bonusie otrzymuje się jeszcze potworną ilość kleszczy żerujących tam chyba na każdym badylku. Dla nieletniego Szoguna skończyło się to boreliozą, na szczęście skutecznie wyleczoną :masakra:

Obrazek

Obszar został przeszukany wspólnie z Aikusem wielokrotnie z powietrza i pieszo, póki życiowe sprawy przerwały poszukiwania. Gdzieś na początku grudnia poddałem się i nastawiłem się już na konieczność rekonstrukcji floty, z tą myślą powitałem też nowy rok :/ Zanim jednak zdążyłem się rozkręcić z zakupami, oto dwie dziewczynki na spacerze z mamą natknęły się na "Kubackiego" plażującego w opadlym trawsku na brzegu kanałku. OMG, przelatywałem tamtędy kilkanaście razy :-O Pieszo przejść się tam nie dało, bo jeszcze w listopadzie trawa była zielono-żółta i gęsta, a brzegi kanału śliskie i strome. Paskudztwo. Teraz trawa trochę opadła i helik rzucił się w oczy dziewczynkom spacerującym drogą wzdłuż brzegu :approve:
Tak więc gauka już w domu... :juppi:

Obrazek

... i po wstępnym przegladzie technicznym. Na pierwszy rzut oka, straty to tylko orczyk serwa...

Obrazek

...zgodnie z przewidywaniami wszystkie elementy stalowe ugryzła rdza. Niektóre z nich zostaną bez oczyszczenia i wymiany jako memento :grin2:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Panie, które znalazły model kilka dni temu miały prawo nie znać się na modelach, a pakietach w szczególności. Tak więc helik był podłączony cały czas aż do dziś. Pakiet oczywiście wydrenowany do zera, na złączu balansera widać ślady zwarcia. No jakżeby inaczej ;)

Obrazek

Wzystkie serwa i Brain działają, regiel żyje, silnik ma zardzewiałe końcówki osi i raczej na pewno zgniłe łożyska więc nie próbowałem nim kręcić. Łożyska w całym heliku będą 100% do wymiany. Zabawa w respawn dopiero się rozpoczyna, ale już widzę, że dremel będzie tu podstawowym narzędziem, bo wał główny nie da się zdjąć z tarczy, a wałek ogona jest zapieczony w tulei ślizgacza. To wszystko pryszcz, grunt że Duszek zwrócił fanty ;) Jeszcze raz dzięki!
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 641 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 8 sty 2020, o 09:16

Ja bym wyjął choćby Braina z plastiku żeby obadać płytkę i ewentualnie wyczyścić ze śniedzi, zanim coś tam się w nim zewrze w locie.

Brzoza pisze:Dzięki. Jedyne co zrobiłem, to zobaczyłem posta na swoim lokalnym forum FB dla mieszkańców Malich. Ktoś znalazł śmigło.

Szacun za postawę i zaangażowanie :nw:

Brzoza pisze:Latam tylko trochę dronem.

Dobrze trafiłeś, tu może sprowadzą Cię na dobrą drogę :banana:

Wróć do „Spotkania modelarzy”