To i ja się wypowiem..
(Spectrum DX8) Tego radia używam już 1,5 roku. pełne info znajduje się
tutaj.Obecnie z większym bagażem doświadczeń i wiedzy na temat RC, wybrałbym go ponownie. Ta apka to godny polecenia Mid-End, cenowo i funkcjonalnie wpasowuje się idealnie pomiędzy budżetowe apki, a te z najwyższej półki pulpitowe apki za ponad 4 tys.
Wybierając radio byłem kompletnie zielony w tematach RC, ale wertowałem po forach, oglądałem kilka recenzji tego radia na YT I kilka czynników zdecydowało o podjęciu ostatecznej decyzji:
- Kupowałem go pod kątem Helikoptera, ale i ustawienia dla samolotów są również dostępne.
- skusiło mnie 8kanałów w standardzie i Telemetria
- Alarmy dźwiękowe i wibracyjne, w pełni programowalne (zabezpieczające przed przypadkowym uruchomieniem również, oraz o tym że po skończonej zabawie zapomnisz wyłączyć radia).
- Poziom bezpieczeństwa (gwarancja sparowania nad z odb) i zoptymalizowane wykorzystanie pasma (widziałem na YT test 100 sparowanych i uruchomionych nadajników jednocześnie większość leżała na ławkach oraz lot w powietrzu).
- (DMX DM2) Bardzo małe opóźnienie 11ms i 2048 kroki na kanał.
- Możliwość pracy 2ch takich urządzeń w systemie uczeń - nauczyciel (kontrola wyznaczonych kanałów dla uproszczenia nauki) oraz możliwość jak każda aparatura wykorzystania go w praktycznie każdym wartym uwagi symulatorze latania.
- czytałem o kilku błędach we wczesnej wersji softu dotyczyły one samolotów, ale w obecnej nie ma z nim problemu.
- możliwość rozbudowy o inne moduły nadawcze (niestety nie tak dobrze jak u konkurencji gdzie jest slot na to, ale widziałem że nie ma z tym większego problemu np
tu)
- Z testów w sieci wychodzi że zasięg domyślny to około 1 - 1,5 KM (jak na latanie w zasięgu wzroku wystarcza ze sporym zapasem) zasięg można zwiększyć przechodząc np na 40mhz np takim modułem:
40mhz FPV Graupner, lub zadziałać z
RangeLink-iem zasięg 10-40KM i obsługa do 12 kanałów.
- mnóstwo pstryków w tym trój pozycyjnych w pełni programowalnych.
- można kupić z modułem telemetrii i każdy początkujący bez problemu poradzi sobie z jego ustawieniem.
- upgrady softu. sporo miejsca w pamięci na modele i możliwość szybkiego przenoszenia ustawień pomiędzy takimi radiami za pomocą dołączonej do zestawu karty SD.
- Przy mixsowaniu posiada elektroniczne zabezpieczenie przed przekroczeniem maksymalnej pozycji serwa ( Electronic E-ring electronically prevents overdriving the cyclic servos ).
- bardzo funkcjonalna rolka, znacznie przyśpiesza programowanie krzywych i skakanie po ustawieniach.
- dzięki dołączonemu modułowi telemetrii można ustawić alarm jak wylatujesz po za zasięg lub jak będzie padać CI bateria w odbiorniku lub pakiecie głównym, lub gdy gdy czujnik temperatury w modelu osiągnie ustawioną temp MAX brakuje mi :
-FailSafe dla serw. (serwa nie szaleją po odłączeniu apki, ale nie można zaprogramować ich na określoną pozycję) (UPDATE: okazuje się że JEST failsafe)
-Alarmy trochę za głośne nie można zmienić głośności w tej wersji softu