Kącik akwarystyczny

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1782 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 18 sty 2021, o 20:18

zupa z ceramiki.jpg

No a ja właśnie zupe z ceramiki gotuję :vhappy: :vhappy: :vhappy:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
kwiatek
Elita forum...
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 36 razy

Postautor: kwiatek » 18 sty 2021, o 21:15

Mam taki plan tylko z wykonaniem idzie słabo ale syn mnie motywuje to niedługo glonek będzie miał towarzystwo widzę Aikus że kubel zewnętrzny będzie spory
Gaui x7 T-Rex 470 l taranis x lite pro
Awatar użytkownika
mikegsx400
Lider forum...
Podziękował: 134 razy
Podziękowano: 167 razy

Postautor: mikegsx400 » 19 sty 2021, o 10:21

U nas też coś stoi.
Na razie 60l, ale urabiamy grunt pod coś większego :D
IMG_20210118_182221.jpg
"...możesz być znacznie szybszy, nie myśl o tym, po prostu to zrób!"
Awatar użytkownika
Lukasz
Stały bywalec...
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Lukasz » 19 sty 2021, o 11:04

U mnie tez plywaja - 72l:

IMG_20210119_105915631.jpg
--
Oxy 2, Devil 420, Specter 700, Spektrum DX8e, EVPEAK CD3, ISDT T8 MAX, >>> RC photos <<<
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 19 sty 2021, o 11:06

kwiatek pisze:Aikus że kubel zewnętrzny będzie spory

Aquael Maxi Kani 350 - bez szału, biorąc pod uwagę, że tak naprawdę do opędzenia są dwa baniaki: akwarium 300L i akwaterarium 96L.
ALE:
- oprócz tego będzie jeszcze kaskada FZN-2
- hydroponika.
To do niej pójdzie większość tej wygotowanej ceramiki.

Natomiast jeśli chodzi o kubełek to po długich namysłach pomiedzy naprawdę przeróżnymi zdecydowałem się na właśnie ten, bo po pierwsze mam zaufanie do firmy Aquael, a po drugie chciałem pompę na zewnątrz kubła a chyba aquael jest jedyna firmą która robi takie kubełki. No i została tylko kwestia rozmiaru - wybrałem ten który bez większego problemu mieści sie w szafce.

Mam natomiast jak zwykle dylematy czym go wypełniać... Tyle lat ile w tej branży siedzę, tyle mądrych ludzi słucham i coraz głupszy się od tego robię, bo każdy ma swoje racje i mądrze je uzasadnia, ale miarodajnych testów - zero.
1. ceramika z drobnymi porami - no bo wiadomo - powierzchnia przepotężna, ale przecież film bakteryjny i tak te wszystkie pory zaklei i z tej powierzchni robi się tyle co nic.
2. no to ceramika z grubymi porami w takim razie... ale może jednak ten film bakteryjny tak nie zakleja całkiem tych porów jak się wydaje?
3. a poza tym jak ceramika z grubymi porami to moze lepiej keramzyt? Na to samo wyjdzie, a tańszy... Ale z keramzytem zawsze HGW co tam w nim jest... No ale ludzie uzywają.
4. a w ogóle to nic innego się nie liczy poza filtracją fluidyzacyjną (no a na pewno najładniej wygląda, tak magicznie wręcz powiedziałbym).
5. bioballe - powierzchnia taka sobie, ale na pewno nic tego nie pozakleja i będzie działało zawsze.
6. a ostatecznie to jak patrze na akwaria hodowlane, to zawsze jest tam po prostu głowica i stara klasyczna poczciwa duża gąbka, albo dwie. I żadnych więcej cudów.

... no i bądź tu człowieku mądry... :D

mikegsx400 pisze:U nas też coś stoi.
Na razie 60l, ale urabiamy grunt pod coś większego :D

Ja już wczoraj miałem chwilę słabości jak o 2 nocy skończyłem wykładać dno... Że to kurde jednak overkill te 300 litrów i po grzyba mi to było... i trzeba było 100, max 160 - coś takiego..
... no ale poszedłem spać i dziś mi przeszło, już się znowu ciesze...

@Lukasz, jaką masz wodę? bo widzę Neonki a zawsze miałem z nimi problem... Bo one lubią wodę miękką i kwaśną... Czyli w większości miejsc w Polsce bez RO i wtórnej mineralizacji będzie dupeńka...
... ale może jest jakiś myk co o nim nie wiem...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 19 sty 2021, o 11:34

A, i kwiatek też ma Neonki... Jaką macie wode panowie...?
Awatar użytkownika
kwiatek
Elita forum...

Postautor: kwiatek » 19 sty 2021, o 11:46

Ja ogólnie mam ro ale w akwarium z neonami jest kranowa ro używam do akwarium z roślinami szczerze mówiąc ro jest dobre dla krewetek kiedyś trzymałem tego wiele to korzystałem często z filtra teraz tylko do podmian wody poniżej mój zestaw prysznicowy :vhappy:
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 19 sty 2021, o 12:09

Kurde.... no a u mnie krewetki to po prostu żyły sobie jak ślimaki - przypałętała się jakaś jedna kiedyś z roślinkami, miała jajeczka i od tej pory zawsze miałem krewetki ...
A Neonki mi zawsze umierały :( ...
... a właśnie w to całe filtrowanie RO to ja się nie za bardzo chcę bawić - dobieram faune pod wodę jaką mam w kranie, a z flory przeważnie mam po prostu chwasty które rosną wszędzie (nużaniec, kabomba, bakopa, rogatek...).
W poprzednim ... układzie miałem fajnie, bo roślin mi zawsze przybywało w gupikarni, a ubywało w karasiarni - z wiadomych względów.
Więc miałem taki dwusbiornikowy samowystarczalny ekosystem - raz na jakiś czas w jednym robiłem trzebienie roślin i to co powyrywałem szło do karasiarni.

Mam cichą nadzieję, że tutaj podobnie będzie z żółwiem...
Awatar użytkownika
Lukasz
Stały bywalec...
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Lukasz » 19 sty 2021, o 12:32

Odpukac cala obsada trzyma sie u mnie bez najmniejszych problemow juz pare lat - odpadl jeden kirysek calkiem niedawno ale on byl widocznie chory czy cos od "nowosci".

A leje kranowe zwyczajna "Rudawa Minerale" - nic nie dokladam celem nie zmieniania jej bogatego bukietu smakowo zapachowego.
Jest raczej twarda - i od momentu koronawirusa cos tam do niej na 100% laduja bo sie zrobil wyczuwalny posmak szmatowy. Ale nie na tyle zeby mnie zrazic do jej picia :)
--
Oxy 2, Devil 420, Specter 700, Spektrum DX8e, EVPEAK CD3, ISDT T8 MAX, >>> RC photos <<<
Awatar użytkownika
Osa
Elita forum...
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: Osa » 19 sty 2021, o 12:38

Mnie odkąd rzuciłem szlugi generalnie odrzuca od kranówy, ale przelana przez dzbanek z filtrem jest git i do przełknięcia.
Horus X10
Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
redb
Elita forum...
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 60 razy

Postautor: redb » 19 sty 2021, o 13:01

Aikus, ja też miałem Aquaela, chyba z 4ma koszykami i trzymałem tam kamionkę właśnie taką jak u Ciebie w zupie. Do tego wszystkie gąbki jakie dawali w zestawie, plus w jednym koszyku wata perlonowa. Czasem dowaliłem zeolitu ... i jakoś to dawało radę. Później zamontowałem też UV na wężu dopływowym (out z filtra).
‐------------------‐----------
Hurricane 425 | Belt CP vel. trup | Dron homemade | XL 380 | XL 700
Taranis X9 lite S
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 19 sty 2021, o 15:46

Mam filtr węglowy - taki do zestawów uzdatniających.
Mam zamiast do tego dorzucic filtr sedymentacyjny i tyle - taką wode będę lał do zbiornika, bo co do zasady, woda z kranu, jeśli tylko jest wodą pitną - nadaje się do akwarium.
Jedyne co to pozostanie raz na jakiś czas wymienić te wkłady.

Zeolit to filtracja chemiczna - jak mogę to raczej tego unikam, nie widzę potrzeby robienia chemią czegoś co powinny robić bakterie.
Trzymam sobie kilka paczek na czarną godzinę (gdybym coś kiedyś spieprzył i cykl azotowy by mi sie zawalił, to w obsadzonym zbiorniku zeolitem można się podratować, do czasu aż bakterie znowu zaczną działać).
[...]
Kurde... a może właśnie zamiast sedymentacyjnego, przepuścić wodę do zbiornika przez zeolit?
On by ją trochę zmiękczył...
Coś pozytywnego by dał, w przeciwieństwie do filtra sedymentacyjnego który w zastosowaniu akwarystycznym to ...w sumie nie wiem co by miał dać (poza nie zapieprzaniem filtra węglowego ewentualnymi zanieczyszczeniami mechanicznymi...).
Awatar użytkownika
kwiatek
Elita forum...

Postautor: kwiatek » 19 sty 2021, o 16:11

A nie lepiej twoją kranowke sprawdzić testem i ewentualnie w zbiorniku ją uzdatnic
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 19 sty 2021, o 16:36

kranówkę to ja wiem jaką mam, nie musze sprawdzać ;)
Sprawdzę oczywiście, ale wiem jaka będzie ;)
Twarda i zasadowa - cudów się w Polsce nie spodziewam - takie warunki geologiczne.
(poza okolicami Częstochowy, podobno).

To z tego powodu Malawi jest takie popularne - tam po prostu jest taka właśnie woda, więc się leje kranowit i z głowy ;)

No i ... raczej zawsze wszyscy mówili, że zasada jest taka, żeby nie uzdatniać wody w zbiorniku, tylko lać do zbiornika taką wodę jaką chcę tam mieć i jak dla mnie to to jest logiczne.
Oczywiście teoretycznie przy pierwszym zalaniu to nie ma znaczenia, ale później przy podmianach - będzie miało.
Chcę byc na to gotowy, nie chce mieć takiej sytuacji, że doporacuję sobie teraz jakość wody na tip-top i potem podmianami ją stopniowo popieprzę i będę znowu naprawiał - to nie tędy droga...
Awatar użytkownika
redb
Elita forum...
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 60 razy

Postautor: redb » 19 sty 2021, o 21:19

Filtra węglowego używałem raczej tylko po ew. leczeniu żeby pozbyć się leków. Słyszałem/czytałem, że ciągłe jego używanie to średni pomysł.
Co do wody to używałem przy podmianach kranuczino tylko musiało postać kilka dni. Po samej podmiance dodawalem też tej niebieskiej soli akwarystycznej ale to już jak lowtecha nie miałem bo tam to nawet zeolitu nie używałem.
‐------------------‐----------
Hurricane 425 | Belt CP vel. trup | Dron homemade | XL 380 | XL 700
Taranis X9 lite S
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 20 sty 2021, o 03:17

redb pisze:Filtra węglowego używałem raczej tylko po ew. leczeniu żeby pozbyć się leków. Słyszałem/czytałem, że ciągłe jego używanie to średni pomysł.

Sredni - nieśredni - zależy co chcesz osiągnąć.
Zaszkodzić nie powinien jeśli tylko jest świeży.
Węgiel działa na zasadzie adsorbcji, czyli tak jak mówisz - można go użyć np. do wyciągnięcia leków z wody. Ale potem trzeba go wywalić - inaczej, w bardziej sprzyjających warunkach (po kolejnych podmianach wody) zacznie te leki z powrotem do wody oddawać, a to źle.

Kombinując w ten sposób można by używać węgla ciągle jako takiego bufora... ale w sumie to nie wiem co i po co miałby on buforować...

Generalnie węgiel to również filtracja chemiczna, więc no... wiadomo, co kto lubi, byle by rozumieć co się robi.

Można pewnie w ogóle nie stosować uzdatniania wody, ani nawet filtracji tylko dobre napowietrzanie, do tego lać do baniaka te wszystkie preparaty... Mistrzem jest Tetra - nie wiem jak oni to robią, ale jak ktoś nie chce rozumieć a chce mieć dobrze działający baniak i zdrowe rybki to niech tylko kupuje te ich specyfiki typu Tetra Aqua Safe i tak dalej, stosuje je zgodnie z instrukcjami i będzie dobrze - gwarantuję.

No ale to już ... dywagacja.

Ja natomiast dziś przekonałem się ... o kuźwa, tak dobitnie ile dają filtry do wody.
W sensie te przez które przepuszczam wodę którą zalewam baniak.
Kupiłem tylko dwa:
- węgiel - na wszelki wypadek
- zmiękczający (jakiś jonowymienny).

Porównałem parametry wody przed i po filtrach.
SZOK!!! Po prostu REWOLUCJA.
pH z 7,6 spadło do 7,2, GH z ponad 21 spadło do pomiędzy 3 a 4.
No tyle, że nalewanie wody do baniaka 300 litrów, jak zacząłem o 9, i chwilę temu przestałem lać to mam nalane gdzieś tak 3/4 ;)
Pewnie można by szybciej, ale zrobiłem DIY ogranicznik przepływu i ta woda naprawdę wolniutko ciurka.
Jest dobrze!!

Grzałka chodzi, filitry chodzą...

Jutro wrzucę kawał jakiegoś mięsa - niech gnije i żyje ;D

W weekend może zasadzę jakieś roślinki - przyniosę z nimi trochę bakterii, może jakieś ślimaki...
Generalnie powoli zacznę baniak obsadzać.

natomiast muszę z lekkim rozczarowaniem skonstatować jakość tego kubła Aquaela.
Nie do takiej jakości produktów tej firmy byłem przyzwyczajony.
Wysokowydajna pompa, cicha, energooszczędna - wszystko super. Ale grube, sztywne węże i żadnych zacisków na króćce... trochę to nie halo.
Na pompie dali ale na pozostałe łączenia (rurki i sam kubeł) już nie.
Do tego króćce cienkościenne, więc zakładając na nie gruby, sztywny wąż obawiam się, żeby nie ułamać.
Podgrzewam - wąż wchodzi idealnie, po czym sztywnieje od zimnej wody... Wystarczy poruszyć i już nie jest szczelny.
A niech by nie daj borze sosnowy to spadło....
Oczywiście, żę sobie poradzę - założyłem swoje cybanty, zacisnąłem i gitara gra, ale do cholery skoro kupuję gotowy kubełek i to nie najtańszy, to nie po to, żeby sobie radzić, tylko po to, żeby wyjąć z pudełka i żeby było dobrze.
Radzić sobie to mogę, jak postanowię zrobić kubełek z kanki do kiszenia ogórków albo z rewizji kanalizacyjnej.

No taka łyżka dziegciu do beczki miodu, bo ogólnie to oczywiście jest OK.
Najbardziej zaimponowała mi pompa.
17W, 1400 l/h i naprawdę cichutka!!

To taki stary Atman, 10W, 500 l/h ... buczy i terkocze... No ale Atman to technologia sprzed 20 lat - nie ma zmiłuj.
Trzeba przyznać, że jest pancerny: najpierw 10 lat chodził nie specjalnie zadbany, potem 10 lat leżał w pudełku pod tapczanem.
Wyjęty i działa.
Pro-forma kupiłem nowy wirnik, bo okazało się, że ciągle można je kupić - w starym widać juz wyraźne luzy i pewnie dlatego tak terkocze...
Przyjdzie to wymienię...
... chociaż raczej tego Atmana nie będę regularnie używał - nie mam za bardzo do czego.
Może przerobię go na odmulacz...
Awatar użytkownika
dawo
Sknerus
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 84 razy

Postautor: dawo » 20 sty 2021, o 13:47

Kurła tak piszecie o tych akwariach... Ale mi nie chce się jeszcze od nowa zakładać swojej 250... W sumie to mam kilka baniaczków od 30l przez 60 i 120 do 250... jeszcze nie :)
Aikus mnie trochę zniechęciła firan Aquael... filtry mają ok... ale zaczęli handlować mydłem i powidłem... Generalnie pierdolnik :)
Heli: 450, V922, 2x250, Protos 380, Protos 500, 2 x XL POWER 550
Samoloty: 2 x Combat, FunCub, MX-S, Sebart Katana 50E, Skrzydło, 2xF16, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt Mavimodels, ASW28 Volantex, E-flight v900 i Mini EDGE 540, Kwarciński Micron 150,
Drony: quad 250 i QX 90,
Samochodziki: Traxxas Rustler i 2 x Rustler 4x4, Slash 2wd, Summit, Arrma Typhon i Infraction 6s
DX9 G2 :)
Awatar użytkownika
kwiatek
Elita forum...

Postautor: kwiatek » 23 sty 2021, o 09:24

I jak tam postęp w akwa aikus?
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 23 sty 2021, o 13:10

A bardzo dziękuję! Powolutku do przodu.
Całościowo wygląda to tak:
01 akwa calosc.jpg

03 akwa.jpg

Są już pierwsi mieszkańcy:

02 pierwsi mieszkancy.jpg

I początki hydroponiki:

04 hydroponika.jpg
Awatar użytkownika
kwiatek
Elita forum...

Postautor: kwiatek » 23 sty 2021, o 15:46

:thumb: Noo super to zaczyna wyglądać :thumb:

Wróć do „Brudnopis”