Witam. Często byłem pytany przez kolegów modelarzy kiedy pierwszy lot ? Otóż, po tym jak naoglądałem się tych zdjęć co może zrobić człowiekowi taki heli! ( pocięte i poszarpane części ciała , pourywane palce , itp..Ba, nawet śmiertelny wypadek, bodajże w Szwajcarii).
To wszystko sprawia,że czuję pewien respekt do tych maszyn!

Muszę być na 100, co tam 100, na 200% pewien ( tym bardziej że jest to heli z "drugiej ręki") że nie zrobię krzywdy sobie ani innym.
Byłem też świadkiem, i to nie raz jak tacy " napaleńcy " w ciągu sekundy rozwalali swe modele.
Był raz taki "kozak" . Przyjechał polatać Spitem z De'A. Dwa lata go składał! Model nie wyregulowany , nie oblatany, facet w modelarstwie "zielonka"!
Był z nami fachowiec- instruktor modelarz ( chyba z 50-cio letnim stażem modelarskim!). Chciał mu oblatać ten model. Przecież to jest spalinówka, dolnopłat , ważący z paliwem grubo ponad 3kg.!.
Ale co tam ! Co ja nie potrafię! To mój model! I ja nim polecę! Owszem poleciał! Co może zostać z modelu który leci ku ziemi z prędkością ponad 60km/h , waży ponad 3kg i jest wykonany całkowicie z balsy?
Dlatego muszę mieć zapięte wszystko na przysłowiowy ostatni guzik. Zanim ja się wzbiję tym heli w powietrze. Zamierzam go oddać w ręce jakiegoś fachowca. Niech to on wyreguluje i oblata mi ten model.
Wracając do tematu . Na Ehirobo znalazlem taki o to zestaw: Copterx (CX450-08-18).Anearobics Retainer, Grease, Thead Lock, CA Glue. Taki komplecik kosztuje 4,72 dolca.
Jeśli chodzi o odbiornik . Jest to TG 9X 8Ch Receiver (V2). Tam jest tylko jedna antenka ?
Wielkie dzięki Wam za dotychczasową pomoc!
Z teraźniejszej perspektywy wydaje mi się ,że dokonałem słusznego wyboru pomiędzy V922 a HK 450.
Co prawda to " używka". Ale za 237zł ! W HK nówka by mnie kosztowała ( z tym co on ma- serwa tarcza ,ogon , gyro, do tego zapas wały i szpindle) 90 dolców + jakieś 25 dolców przesyłka. Tj. 115 dolców x 3,30 kurs dolara= 380 zł. Jestem 140 zł na plusie.
To jest prawie połowa ceny elektroniki jaką zamierzam dokupić do niego. Ma on zamontowaną skrzynkę mocowania ogona nie HK tylko Tarota i skrzynkę wirnika ogonowego Henge gdzie popychacz ma nie jedno a dwa ramiona.