Jako posiadacz nadajnika frsky oczywiście zainteresowałem się ich sensorami. I na szczęście nie kupiłem, bo znalazłem coś co nazywa się ESC FrSky Neuron (od 40 do 80A, od 3 do 6S Lipo), czyli regulator oparty na blheli32 z obsługą telemetrii smartport.
Na początku ważna uwaga - regulator ten ma sporo ograniczeń wiec na pewno nie jest dla każdego. Przeczytaj uważnie całość, za problemy ewentualne problemy nie odpowiadam
Regulator ten występuje w dwóch wersjach (oprócz mocy) Neuron oraz odchudzonej Neuron S. Ta druga jest droższa ma mniejszy radiator i nie pozwala na obciążenie chwilowe. Za to jest lżejsza.
Co ciekawe - wszystkie 3 wersje 40,60,80 A ważą tyle samo. Mają też to samo oprogramowanie - różnica jest w zastosowanych MOSFETACH (i cenie).
Z tej racji zastąpiłem YEP'a 60 wersją Neuron 80A. Poniżej mała galeria z porównanie właśnie z YEP'em.
Waga Neurona jest porównywalna do YEP'a różnica sprowadza sie do przycięcia kabli.
W regulatorze jest Sbec 5 do 8.4V o wydajności 7A.
I tu zaczyna się zabawa oraz problemy.
Poza raczej mało nas interesującym wparciem dla DShot'a regulator ma wszystkie wady i zalety BLheli32 plus ciekawostki z telemetrii.
Dane telemetryczne ESC: napięcie zasilania, natężenie prądu (rozdzielczość 125mA, dokładność ±2%), RPM, zużycie energii, temperatura
Dane telemetryczne SBEC: napięcie wyjściowe, natężenie prądu (rozdzielczość 50mA, dokładność ±2%)
Testowałem działa bardzo ładnie, wszystkie dane w nadajniki, można skryptować, logować (w nadajniku), ustawiać alarmy i różne inne pierdoły jak to w opentx.
Ustawianie ESC odbywa się z BLheli32 Suite... By się do niego podłączyć trzeba mieć dongla FRsky, lub zrobić go samemu z dowolnego adaptera UART, arduino, czy nawet kontrolera Betaflight itp. Ponoć konfigurację można przeprowadzić z telefony... ale tego nie sprawdzałem (i dotyczy to każdego regulatora BLHeli).
Regulatora nie można ustawić za pomocą nadajnika. Z tego co wiem, nie ma też karty programującej.
SBEC ustawiany jest za pomocą skryptu LUA z nadajnika (od 5 do 8.4v z krokiem 0.1V).
Teraz ważna rzecz.
Co prawda oprogramowanie nazywa sie BLHeli a nie BLCopter

Oczywiście w BLHeli jest możliwość ograniczenia rampup power, ale nie działa to tak jak softstart (testowałem, działa przez może pierwszą sekundę).
Chwilowo wykonałem zaledwie kilka lotów i to bardzo spokojnych (miałem sporą przerwę więc uczę się na nowo niemalże od początku) i wszystko zachowuje się prawidłowo.
Zalety
- Blheli32
- telemetria
- silny i dokładnie regulowany SBEC
- spory radiator i brak wystających elementów
Wady
- BLheli w wersji Multi
- brak softstart
- brak governora
- konieczność ustawiania z komputera