redb pisze:Skąd wiesz ile masz na celę skoro mierzysz tylko napięcie na całym akusie?
Jeśli dobrze liczę to od 3.9 do 3.8 rozładowujesz około 8A. Nie za dużo? Nie wróci potem do ponad 3.9?
oki188 pisze:...Co sądzicie o takiej prostej rozładowywarce.
mikegsx400 pisze:oki188 pisze:...Co sądzicie o takiej prostej rozładowywarce.
Ja sądzę, że jest niepotrzebnie skomplikowana, wieczorem wrzucę moją...
redb pisze:Ja mam 2xH4 u siebie i mam też te 2 czarne g... Monitorami bym tego nie nazwał bo na każdej celi pokazują co innego dlatego wolałem mierzyć miernikiem niż zdać się na nie ... no ale to nie automat, trzeba to nadzorować.
oki188 pisze:Aikus procesor zaprogramowany dostaniesz nie ma problemu.
Na wolnym czasie wrzucę schemat i wsad do procka Attiny13 jak by ktoś chciał sobie zbudować taki układ.
aikus pisze:1. Storage to napięcie pakietu de facto pomiędzy 3,75 a 3,9. I tak naprawdę lepsze są napięcia bliższe 3,75, ale bezpieczniejsze są te wyższe, ze względu na powolne, ale jednak samorozładowanie. Natomiast to już apteka - jak masz napięcie poniżej 3,9 to już jest OK i tyle.
aikus pisze:2. balansowanie pakietu nie następuje przy normalnym jego rozładowaniu ... a jak wracasz z pola z wylatanymi pakietami to co, wrzucasz na ładowarkę, żeby zrobić storage? (ja nie)
aikus pisze:3. jak masz zamiar nie latać przez pół roku... to może i warto zrobić aptekarski storage na ładowarce, ale ... dalej nie jest oczywiste jakie napięcia ustawiać... no i dyskusyjny pozostaje sens balansowania przy storagowaniu.
aikus pisze:4. "pakiet się rozładuje jak trzeba", "SLSy rozładowują się lepiej" ... co to właściwie znaczy...? Cudów nie ma - jest napięcie.
redb pisze:[...]"natury nie oszukasz"
redb pisze:No tak tak ... jest napiecie ... ale jak Rwew jest zbliżona miedzy celami to pakiet wozładowuje się równo.
redb pisze:Tak jak pisałem ... dawno, dawno temu zaczynając latanie Beltem, latałem na tanich chińskich 3s, które rozjeżdżały się właśnie w czasie lotu.
redb pisze:Teraz wrócilem do latania ale na slsach ale w głowie nadal mam te problemy, które miałem kiedyś ... ale widzę, że zupelnie niesłusznie ...
redb pisze:... ot ... mądrego to i dobrze posłuchać ...
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości