jedrus pisze:Jeśli nic nie pokręciłem to wychodzi na to, że silnik powinien miec następujące parametry:
[list]moc ok. 1100-1500W
ok. 1000-1300kv
prądożerności na poziomie 50A lub mniej, maksymalnej 65A lub mniej
tu obawiam się może być problem. Najtańsze to HobbyKingi:jedrus pisze:Fajnie by jeszcze było gdyby kosztował ok 20-30 USD, a nie 50-60 USD![]()
możesz rozwinąć "to wyjaśnia"?jedrus pisze:To by trochę wyjaśniało dlaczego 550/425 pojawiły się na HC: http://www.pitchup.se/index.php?page=de ... 3&group=11
Twoje obliczenia są co do zasady poprawne ALE moc szczytową silnik osiąga w naprawdę nielicznych chwilach lotu. Przy sportowym lataniu pobierana moc nie przekracza ok 1/2-3/4 mocy maksymalnej. Więc do "wyczerpania" regla jeszcze trochę brakuje...jedrus pisze:Czyli tak - przy moim ESC 50/65A mogę mieć silnik ok. 1.250W (50A x 25V), max power ok. 1.600W ale rozumiem, że to jest przy sprawności 100%. Przyjmijmy, zatem 85%, co daje odpowiednio niespełna 1.100W mocy ciągłej i ok. 1.350W mocy szczytowej. Dobrze liczę?
Przy takich parametrach regiel się nie powinien zjarać.
Czyli mój silnik Gaui przy mocy szczytowej 1.500W, ciągnie 75A, jeżeli przyjmiemy, że szczytowa stanowi ok. 115% ciągłej, to moc ciągła 1.300W, przy sprawności 85%, a przy 100% 1.530W, co daje prund o wartości ok. 60A...
Jakby nie patrzeć mój regiel jest za słaby o ok. 10A... chyba, że dalej coś źle liczę... Dużo-mało - nie wiem, bo się nie znam... Swoja drogą to jak to jest możliwe, żeby w zestawie producenta był taki kwiatek (tzn. ESC za słaby względem silnika)
Ramotny pisze:Twoje obliczenia są co do zasady poprawne ALE moc szczytową silnik osiąga w naprawdę nielicznych chwilach lotu. Przy sportowym lataniu pobierana moc nie przekracza ok 1/2-3/4 mocy maksymalnej. Więc do "wyczerpania" regla jeszcze trochę brakuje...
jedrus pisze:Tak na marginesie: wychodzi na to, że ten Gaui to strasznie prądożerny jest... (max 75A przy max power 1.500W) to i chyba dla pakietów 2.200 mah, które mam zamiar używać nie za bardzo by było (pomijając kwestię ESC).
edek pisze:Troche zla opcje wybrales :/ Czemu nie wziales regla 60A z wbudowanym BECem?
edek pisze:Jesli nie mozesz juz setup'u zmienic to kupuj pakiet. Bedzie to troche upierdliwe bo dojdzie kolejny pakiet do ladowania. Model moze stracic odrobine na dynamice,ale chyba bys tego nie odczul.
edek pisze:Jesli mozesz,to kup obojetnie ktory bec z wymienionych przez Ciebie.
jedrus pisze:No właśnie tylko który??? Bo obojętnie-którego nie ma w sklepie
Tak właśnie sugeruję. Typowe kity są zestrojone do spokojnego latania i jak się nie kręci silnika na 90% to wystarczają nawet na 8-10 minut.jedrus pisze:Sugerujesz zatem żeby nie siać paniki i zostawić oryginał Gaui, bo przy miom latniau (nauce) nie mam szans spalić regla (ostre loty 3D to dla mnie baaaaaaaaardzo odległa galaktyka) ?
p.wyżej.jedrus pisze:A co z tą kwestią:jedrus pisze:Tak na marginesie: wychodzi na to, że ten Gaui to strasznie prądożerny jest... (max 75A przy max power 1.500W) to i chyba dla pakietów 2.200 mah, które mam zamiar używać nie za bardzo by było (pomijając kwestię ESC).
Czy też nie panikować![]()
![]()
Chciałbym tak 4-5 min. lotu uzyskać...
edek pisze:jedrus pisze:No właśnie tylko który??? Bo obojętnie-którego nie ma w sklepie
Nie panimaju tiebia. W jakim sklepie?
Ramotny pisze:Tak właśnie sugeruję. Typowe kity są zestrojone do spokojnego latania i jak się nie kręci silnika na 90% to wystarczają nawet na 8-10 minut.jedrus pisze:Sugerujesz zatem żeby nie siać paniki i zostawić oryginał Gaui, bo przy miom latniau (nauce) nie mam szans spalić regla (ostre loty 3D to dla mnie baaaaaaaaardzo odległa galaktyka) ?
p.wyżej.jedrus pisze:A co z tą kwestią:jedrus pisze:Tak na marginesie: wychodzi na to, że ten Gaui to strasznie prądożerny jest... (max 75A przy max power 1.500W) to i chyba dla pakietów 2.200 mah, które mam zamiar używać nie za bardzo by było (pomijając kwestię ESC).
Czy też nie panikować![]()
![]()
Chciałbym tak 4-5 min. lotu uzyskać...
jedrus pisze:To tak żartem - powiedziałeś, że "którykolwiek" z tym, że nie ma "któregokolwiek" - muszę wyrać jeden lub drugi. Oba mnie będą kosztować tyle samo... więc ktróry mam wziąć?
jedrus pisze:1. Kit: http://www.hobbypeople.com/shop/index.p ... s_id=17424
2. Silnik: http://www.enjoyhobbies.biz/rc-helis-pa ... 00w-kv1100
4. Regiel: http://www.enjoyhobbies.biz/rc-helis-pa ... r-bl-motor
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości