Jaki helikopter na początek?

Tu nauczymy Cię terminologii, pomożemy Ci wybrać zabawki, a potem je bezpiecznie uruchomić.
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 29 lip 2013, o 15:28

Miruuu, zewnętrzny bec jest zazwyczaj impulsowy, a w ESC liniowy. Ten pierwszy pracuje cyklicznie i się w ogóle prawie nie grzeje, a drugi pracuje cały czas. A to często bardzo rozgrzewa cały ESC. To też jest mocny argument aby użyć zewnętrznego.
Co do kabla - nie trzeba żadnych eliminatorów. Wystarczy wypiąć w małej wtyczce od ESC (trójżyłowej) czerwony przewód zasilania na zewnątrz i to zaizolować (nie obcinaj bo się może przydać) i już jego bec nie będzie zasilał awioniki. W ten sposób robisz dokładnie to samo co z tym małym kabelkiem a eliminujesz dodatkowe połączenie, czyli mniej do ew. nawalenia.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 29 lip 2013, o 17:14

lethe pisze:Obrazek
Swoją drogą:
Free Shipping
This item is shipped for free to Gold Customers when purchased with any other item.

Nie miałem pojęcia że HK oferuje coś takiego. To jest jakiś wyjątek w przypadku ZYX-a czy jest więcej produktów gdzie można z tego skorzystać?

Ja też nie, dzisiaj przy zamawianiu zauważyłem. To zdanie może być jednak trochę mylne. Przesyłka nie jest darmowa, tylko waga uznawana jest za 0g. Do przesyłki dorzuciłem jakiegoś prypcia za kilka centów, który ważył 4g. I i tak musiałem zapłacić 3,99$. Oczywiście to i tak taniej, więc fajnie ,ale na pewno przesyłka nie jest za darmo.

Aha, i jeszcze jedna dziwna sprawa z pzesyłką. Przy wyborze KITa wskazane były różne propozycje wysyłke, w tym wspomniana wcześniej przesyłka za 5$. Jednak przy dojściu do momentu wyboru metody płatności, taka opcja już znika i pozostaje paczka za 10$.
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 29 lip 2013, o 18:26

miruuu pisze:Aha, i jeszcze jedna dziwna sprawa z pzesyłką. Przy wyborze KITa wskazane były różne propozycje wysyłke, w tym wspomniana wcześniej przesyłka za 5$. Jednak przy dojściu do momentu wyboru metody płatności, taka opcja już znika i pozostaje paczka za 10$.

To akurat wynika z tego że przed przejściem do finalizacji zamówienia strona pokazuje wszystkie metody dostawy za jedyne kryterium przyjmując wagę. Dlatego na przykład jak wczoraj zamawiałem części z global warehouse pokazywały mi się opcje przesyłki z magazynów w europie. Dopiero w tym ostatnim kroku pokazane są tylko te opcje których faktycznie można użyć.

Szczerze mówiąc to coraz częściej zamawiam z eBaya. W większości przypadków da się znaleźć dobre oferty z darmową wysyłką. Można w ten sposób ściągać pojedyncze części w osobnych paczkach i nie dość że ryzyko VAT-u jest bardzo małe to nawet jeśli już trafią będzie to znacznie mniejsza kwota niż gdyby zgarnęli kompletne zamówienie. Co prawda nie wszystko idzie tam dostać ale zawsze to mniej gram w paczce z HK.
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 29 lip 2013, o 20:09

Ja też podzieliłem na kilka paczek. Miałem 3 wysyłki z HK (jedna Europa i dwie Chiny, a może dwoje Chin... a może za długo na słońcu... ), czwarta z dx'a a piąta jeszcze będzie :D To wszystko wynika z buddy codów i lokalizacji produktów. Brzmi dziwnie, ale w 5 paczkach wyjdzie taniej niż w jednej 8-) a przy okazji wyjdą małe paczki i małe wartości, więc powinno być bez cła, zwłaszcza że największa paczka z KITem idzie z NL.

Na jutro zostawiam pakiety i te całe bęcki :D
Za miesiąc powinno być w wszystko już na miejscu, więc zaczne Wam znowu ostro przytruwać, hehe.
Narzędzi na razie nie kupuje bo dotychczasowe wydatki na rc badziew i tak przekroczyły zamiary. Do tematu pewnie wrócę po pierwszym krecie ;) Mimo wszystko pociągnijmy temat do końca i zamknijmy te kilkadziesiąc stron sensownym podsumowaniem...

No dobra. To na początek proponuje jeszcze lekką burzę mózgów. Macie jeszcze jakieś akcesoria, narzędzia itp, które przydają się w codziennej obsłudze helika?? Na pewno coś można jeszcze dorzucić! Potem podzieli się na ważne, mniej ważne i bezużytki dające radoche ;)
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 29 lip 2013, o 21:30

miruuu pisze:Za miesiąc powinno być w wszystko już na miejscu, więc zaczne Wam znowu ostro przytruwać, hehe.

U mnie tak samo więc razem będziemy terroryzować forum :thumb:

Z narzędzi to mi się jeszcze przydały szczypce do ściągania pierścieni Segera. Co prawda mają zastosowanie tylko w konkretnych przypadkach (w Gaui X5 one-way jest tak zabezpieczony) ale nie są drogie za to bardzo ułatwiają całą operację. I nie wiem czy to się będzie zaliczać do narzędzi ale chyba z niczego tak często nie korzystam jak z multimetra do mierzenia napięcia.
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 30 lip 2013, o 05:41

lethe pisze:
miruuu pisze:.... do mierzenia napięcia.

Battery Monitor 2-6S - nieodzowne

A do ładowania coś takiego się przydaje: Parallel charging Board for 6 packs 2~6S (XT-60)
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 30 lip 2013, o 11:04

W końcu dobrnąłem do końca. Zrobione pełne zamówienie. Teraz czekamy :D Pozostał jeszcze temat akcesoriów, zaraz do niego wrócę, jednak żeby nie wracać na razie do tematu samego helikoptera, poniżej wklejam pełne zestawienie i kosztorys.

Główne wnioski dla nowych:
1. Poniższe zestawienie to moim zdaniem takie minimum, żeby móc już latać i nie łapać ciągłej irytacji.
2. Korzystając z najtańszej (ale w zupełności wystarczającej) apki oraz najtańszej (ale też prawidłowo ładującej) ładowarki potrzeba minimum 358$ (1165 PLN po kursie paypala) na start przy założeniu, ze narzędzia maja koledzy ;) a żadnej części zapasowej nie potrzebujemy :hammer:

BUDŻETOWY HELIKOPTER '450 DLA POCZĄTKUJĄCYCH - Model, nadajnik, akcesoria

MODEL
[ZAMÓWIONE] KIT: HK-450TT PRO V2 Flybarless 3D Torque-Tube Helicopter - 58,47$
[ZAMÓWIONE] FBL CU: ZYX-S 3-Axis Flybarless System w/USB Program Adapter 45,38$
[ZAMÓWIONE] 3 x SERW0 TARCZA: Corona DS929HV (7.4v) MG Digital Servo 2.4kg/ 12.5g/ 0.09sec - 3x25g=75g - 3x7,01$=21,03$
[ZAMÓWIONE] SERWO OGON: Power HD 3688HB Digital Servo 25g/2.8kg/.07sec - 20,66$
[ZAMÓWIONE] SILNIK: Hobbymate HB2835-H 3800KV Brushless Motor for 450 Helicopters - 14,90$
[ZAMÓWIONE] REGULATOR: Speed Controller 40A BEC for Brushless Motors on R/C Helicopters - 11,30$
[ZAMÓWIONE] BEC: 6V 3A UBEC 2-5S Lipoly (6-23v) - 3,81$
[ZAMÓWIONE] BEC ELIMINATOR: 185mm BEC Eliminator Cable - 0,46$
[ZAMÓWIONE] 2 x PAKIET: Turnigy 2200mAh 3S 20C Lipo Pack - 2x7,89$=15,78$

NADAJNIK I ODBIORNIK
[ZAMÓWIONE] NADAJNIK: FrSky 2.4GHz ACCST Taranis X9D Transmitter 213,99$ (OPCJONALNIE: NADAJNIK + ODBIORNIK: Turnigy 9X 9Ch Transmitter w/ Module & 8ch Receiver (Mode 2) 53,82$)
[ZAMÓWIONE] KIT: ODBIORNIK: FrSky V8FR-II 2.4G 8CH Receiver HV Version 16,95$

ŁADOWARKA I ZASILACZ
[W DOMU] ŁADOWARKA: Turnigy Mega 200Wx2 Battery charger/discharger (400w) V2 91,51$ (OPCJONALNIE: ŁADOWARKA: IMAX B6 Charger/Discharger 1-6 Cells (COPY) 14,11$)
[W DOMU] ZASILACZ (TAKIE MINIMUM): HobbyKing Power Supply 100~240v 5A 8,98$

KOSZTY:

- MODEL, NADAJNIK, ODBIORNIK, ŁADOWARKA, ZASILACZ: 514,24$
(OPCJONALNIE: 281,09$)
- PRZESYŁKI: 64,79$ (OPCJONALNIE: 76,54$)
TOTAL: 579,03$ (OPCJONALNIE: 357,63$)
Niektóre ceny mogą uwzględniać tzw. buddy codes.
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 30 lip 2013, o 12:39

miruuu pisze:1. Poniższe zestawienie to moim zdaniem takie minimum, żeby móc już latać i nie łapać ciągłej irytacji.

To chyba będziesz mógł stwierdzić dopiero po oblocie tego zestawu, jeśli jego składanie i pierwszy lot cię nie zirytują :?

Daj znać jak będziesz oblot robił, może się wybiorę i zobaczę :)
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 30 lip 2013, o 12:53

shacker pisze:To chyba będziesz mógł stwierdzić dopiero po oblocie tego zestawu, jeśli jego składanie i pierwszy lot cię nie zirytują :?

Na razie wszystko co związane z heli "twierdzę" na bazie opinii na forach itp :wall: Sam nie mam zielonego pojęcia w temacie (przynajmniej od praktycznej strony) :hammer: Czy jakość będzie irytować? Może i będzie, zobaczymy :) W każdym razie miałem na myśli to, że ten KIT cieszy się znacznie lepszą opinią od tych najtańszych HK (które często są rozpatrywane przez osoby składające "budżetowe" heli). Założeniem "projektu" jest żeby zrobić maszynę, o którą najczęściej pytają nowi piloci (jaki heli do 700, 800, 1000zł... jaki najtańszy heli itp). Odpowiedzią na pytanie miałaby być propozycja taniego modelu, który spełni te sensowne minimum do latania. Czy tak będzie, wyjdzie w praniu. Obym się nie mylił :dk: A jak się pomyle, to będą poprawki :)

shacker pisze:Daj znać jak będziesz oblot robił, może się wybiorę i zobaczę :)

Jasne, że dam znać. Ktoś musi nagrać pierwszego oblota, kreta, wiązanke i mapeta w moim wydaniu - takie szybkie combo ;)
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 30 lip 2013, o 13:54

miruuu pisze:
shacker pisze:Daj znać jak będziesz oblot robił, może się wybiorę i zobaczę :)

Jasne, że dam znać. Ktoś musi nagrać pierwszego oblota, kreta, wiązanke i mapeta w moim wydaniu - takie szybkie combo ;)

Jak nie straszna Ci widownia, to podaj czas i godzinę jak już będziesz wiedział, chętnie to zobaczę :)
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 30 lip 2013, o 14:07

No jasne, że dam znać. W końcu drugiego lotu może już nie być :)
Zanim to jednak nastąpi pewnie będziecie mieli mnie tak dosyć, że nikt nie przyjdzie ;)
Zabawa (czyt. dupo trucie) zacznie się dopiero przy składaniu i ustawianiu, hehe :)
Awatar użytkownika
Danny8
Pierwsze koty za płoty...
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Danny8 » 30 lip 2013, o 14:09

Miruuu to i ja bym się wybrał jeśli trema cie nie zje ;-)

Ja mam swój zestaw ale czeka na złożenie, tak na boku to zastanawiam się jaki smar kupić, oraz którego zabezpieczenia do gwintów użyć.

Wysyłane z mojego Pentagram Monster za pomocą Tapatalk 2
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 30 lip 2013, o 14:24

Spoko. Super sprawa. Zrobimy zbiorowe kretowisko :)
Trema? Eeee, przecież tu sami swoi. Wytypujemy kamerzyste, loże szyderców i będzie gicior :D

Swoją drogą, kreuje mi się wizja miodowego zlotu... :banana:
Może by tak zwołać na wrzesień pełną mobilizację? Jedno spotkanko już było, kto był to wie ile stracili Ci co nie byli :mrgreen:
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 1 sie 2013, o 11:40

No niezły pomysł panie... Będę pod koniec sierpnia na urlopie w PL więc może się uda szarpnąć do Wawy....
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 1 sie 2013, o 11:48

No byłoby super. Ale w tym roku robimy zmiane, ja robie browary :)
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 2 sie 2013, o 08:42

Fajnie by tylko było jakby mój klamot dotarł już do Polski. Miałbyś niezłą polewkę ze mnie na żywo :)

Tylko na razie status wygląda mało fajnie. Większość już ruszyło, tylko bez apki :wall:

BUDŻETOWY HELIKOPTER '450 DLA POCZĄTKUJĄCYCH - Model, nadajnik, akcesoria

MODEL
[WYSŁANE] KIT: HK-450TT PRO V2 Flybarless 3D Torque-Tube Helicopter - 58,47$
[WYSŁANE] FBL CU: ZYX-S 3-Axis Flybarless System w/USB Program Adapter 45,38$
[WYSŁANE] 3 x SERW0 TARCZA: Corona DS929HV (7.4v) MG Digital Servo 2.4kg/ 12.5g/ 0.09sec - 3x25g=75g - 3x7,01$=21,03$
[WYSŁANE] SERWO OGON: Power HD 3688HB Digital Servo 25g/2.8kg/.07sec - 20,66$
[WYSŁANE] SILNIK: Hobbymate HB2835-H 3800KV Brushless Motor for 450 Helicopters - 14,90$
[WYSŁANE] REGULATOR: Speed Controller 40A BEC for Brushless Motors on R/C Helicopters - 11,30$
[WYSŁANE] BEC: 6V 3A UBEC 2-5S Lipoly (6-23v) - 3,81$
[WYSŁANE] BEC ELIMINATOR: 185mm BEC Eliminator Cable - 0,46$
[WYSŁANE] 2 x PAKIET: Turnigy 2200mAh 3S 20C Lipo Pack - 2x7,89$=15,78$

NADAJNIK I ODBIORNIK
[ZAMÓWIONE] NADAJNIK: FrSky 2.4GHz ACCST Taranis X9D Transmitter 213,99$ (OPCJONALNIE: NADAJNIK + ODBIORNIK: Turnigy 9X 9Ch Transmitter w/ Module & 8ch Receiver (Mode 2) 53,82$)
[WYSŁANE] KIT: ODBIORNIK: FrSky V8FR-II 2.4G 8CH Receiver HV Version 16,95$

ŁADOWARKA I ZASILACZ
[W DOMU] ŁADOWARKA: Turnigy Mega 200Wx2 Battery charger/discharger (400w) V2 91,51$ (OPCJONALNIE: ŁADOWARKA: IMAX B6 Charger/Discharger 1-6 Cells (COPY) 14,11$)
[W DOMU] ZASILACZ (TAKIE MINIMUM): HobbyKing Power Supply 100~240v 5A 8,98$
Ostatnio zmieniony 5 sie 2013, o 14:52 przez Don Mirson, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 2 sie 2013, o 10:47

Aku do apki zamawiałeś ( 2650mAh 3S 1C LLF Tx Pack) ? hmm . Bo chwilowo nie mają. Ja zamawiałem apkę TG 9X z aku. I zamówienie czekało sobie w HK 3 tyg. na realizację ,bo zanim otrzymali odemnie przelew to brakło im aku. :gas:
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 2 sie 2013, o 10:57

Ja zamówiłem Frsky'ja. Turnigy podałem jako tańszą opcję.
W apce, którą zamówiłem pakiet jest w zestawie w pudełku, więc zakładam że dostają go razem z nadajnikiem na sprzedaż.

Problem jest taki, że znowu przełozyli przypuszczony termin restocku.
Najpierw podawali 31.07.2013 (gdy zamawiałem). Potem podali, że 04.08.2013. Dzisiaj widzę, że 07.08.2013. I nie jest to termin kolejnej dostawy tylko przesunięty, bo ilość sprzedanych (49) jest cały czas taka sama.

Mam wrażenie, że podają bliski termin żeby łapać chętnych (w końcu nie tylko oni proponują towar, którego jeszcze nie ma). Łapią napaleńców jak ja a potem każą czekać... Nie ładnie... :nono:

W ogóle to drugi raz mi podpadają. Nie chce narzekać, bo nie lubię, ale od miesiąca mam też przeprawy z durną biedronką.
Przyszła pieknie zapakowana, wszystko cacy. Poza jednym drobiazgiem - nie działa nadajnik. OK, czasem się zdarza, padło na mnie. Zrobiłem film, zdjęcia i przesłałem im maila. Na drugi dzień ślicznie odpowiedzieli, że im przykro i oczywiście wyślą mi nowy. I wyslali. Miesiąc czekałem i dotarł - BOSKO! No prawie. Zamiast nadajnika przesłali kabinkę! :masakra: No to znowu zdjęcia, mail i .... cisza... Od prawie dwóch tygodni ni słowa. Wychodzi na to, że domówię drugi sam. Nie chodzi mi już o durne kilkanaście dolców, ale o zasady. Czy jak uszkodzonego frsky'ja odeśle im z reklamacją, to też odeslą mi jakiś drążek od niego w zamian??? ;)
No nic. Pewnie dużo roboty mają - czekam dalej :)
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 2 sie 2013, o 12:41

Jezeli zamawiałeś apkę TG 9X (nie 9XR) w HK nr. kat. TX-9X-M2. Cena 53,82$ , to napewno będzie bez aku. Bynajmniej ja tak otrzymałem . Ale widzę że pojawiły się aku . Więc czym prędzej zamawiam , aby znowu nie brakło!
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 2 sie 2013, o 13:08

Możesz brać ten aku, ewentualnie jak chcesz przyszczędzic to nada się każdy zajechany pakiet 3S. Wystarczy zmienić wtyczkę. Oczywiscie zajechany na tyle, że nie nadaje się do modelu ale jeszcze działa. Ja w ten sposób wprowadzałem moje pakiety w drugie życie, w którym świetnie się odnajdywały.

Wróć do „Jak zacząć fascynującą przygodę”