O serwach - ogólnie...

Gdy je o coś prosisz, wzruszają ramionami...
Awatar użytkownika
redb
Elita forum...
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 60 razy

Postautor: redb » 20 cze 2021, o 20:04

Masz może do niego panel kontrolny (taki z wyświetlaczem)? Mógłbyś wtedy podejrzeć jakie są wprowadzone parametry dla serwa n590. To nowe ma punkt środkowy przy 1520us, niestety nie mogę znaleźć nigdzie jak jest dla starego.
‐------------------‐----------
Hurricane 425 | Belt CP vel. trup | Dron homemade | XL 380 | XL 700
Taranis X9 lite S
Awatar użytkownika
Bartek_TAR
Pierwsze koty za płoty...
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Bartek_TAR » 20 cze 2021, o 22:23

Niestety nie mam, jednak ogarnąłem temat. Żyroskop działa, ogon reaguje. Teraz to muszę wszystko ustawić pod siebie bo jak na razie to reaguje zbyt gwałtownie
Awatar użytkownika
Artz
Elita forum...
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: Artz » 19 wrz 2021, o 12:19

Czy taki luz na serach jest ok ?
Przebieg - ponad 1300 lotów .

https://youtu.be/HJwodyTx3eY
Awatar użytkownika
Stoliktomek
Domownik forum...
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Postautor: Stoliktomek » 19 wrz 2021, o 12:28

Artz pisze:Czy taki luz na serach jest ok ?
Przebieg - ponad 1300 lotów .

https://youtu.be/HJwodyTx3eY

W tych serwach to normalne.
Na 99% nie jest to luz spowodowany zużyciem zębatek, a wybiciem otworu podpierającego zębatki.
Przy czym tutaj i tak nie jest duży, nie wiem czy bym się nim przejmował

Naprawa polega na wymianie pokrywy serwa na nową - luz zniknie.
Z tego co wiem dostępne w rc-heli w okolicy 30 zł chyba - musisz pytać ;)
Vcontrol EVO
// Goblin Raw 700 // ILGoblin PRO // Goblin Raw 420 // Protos 700 Evoluzione // Goblin Fireball //
Awatar użytkownika
Artz
Elita forum...
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: Artz » 19 wrz 2021, o 14:48

Nie mam doświadczenia i porównania z innymi, inne - Align DS610 miałem lata temu. Problemów z samym lotem też nie mam, po prostu pytam z ciekawości, bo jak pisałem wyżej, przebieg nie mały, a i 3 krety się trafiły.
Mówiąc o pokrywie masz na myśli to ? https://rc-heli.pl/serwa/gorna-obudowa- ... dw-ds590mg
Awatar użytkownika
Stoliktomek
Domownik forum...

Postautor: Stoliktomek » 19 wrz 2021, o 19:29

Dokładnie tak. U mnie największy luz był na tylnym serwie tarczy - taki, ze bez zasilania jak przestawiłem orczyk maksymalnie w dół czy do góry to nie szło go już ruszyć - pod napięciem chodziło ok.
W tej pokrywce jest taki delikatny punkt w który wchodzi wałek zębatki, luz wyrabia się tam sam z siebie, a przy kretach to wogole dostają po dupie… zębatki wg mojej wiedzy są niezniszczalne ;)
Vcontrol EVO
// Goblin Raw 700 // ILGoblin PRO // Goblin Raw 420 // Protos 700 Evoluzione // Goblin Fireball //
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 641 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 19 wrz 2021, o 21:23

Dopóki luz jest taki mały a helik lata dobrze bez zmniejszania czułości na tarczy i nie "tańczy" gora-dół w zawisie to bym to olał.
Awatar użytkownika
Stoliktomek
Domownik forum...

Postautor: Stoliktomek » 19 wrz 2021, o 21:55

mwx pisze:Dopóki luz jest taki mały a helik lata dobrze bez zmniejszania czułości na tarczy i nie "tańczy" gora-dół w zawisie to bym to olał.

U mnie były luzy na łopatach po 1.5 stopnia, mimo to, w locie wszystko się kasowało.

Tutaj chyba kolega ma założone kulki trochę dalej na orczykach niż wg instrukcji.
O ile dobrze pamietam to producent zaleca przedostatnim dziurkę na orczyki i zewnętrzna na okuciu.

Testowałem ostatnia na orczyku i wewnętrzna na okuciu - wtedy te luzy było czuć w locie i słychać furgotanie przy przejściu przez 0.
Na ale to tak na logikę - serwo do wykonania tego samego ruchu łopatą wykonywało mniej pracy i potrzebowało większej siły.
Po paru lotach wróciłem do domyślnego ustawienia żeby tych serw całkiem nie zajechać :roll:
Vcontrol EVO
Andrzej81

Postautor: Andrzej81 » 21 cze 2024, o 06:09

Dzień dobry.
Dobieram serwo ogonowe do KDS 450SV. Pojawiła się myśl założenia „HV” ale nie wiem jak rozwiązać problem z zasilaniem. Cały setup ma zasilanie 5V.
Jak rozwiązać połączenie za pomocą dodatkowego BECa?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lopez
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 34 razy

Postautor: lopez » 21 cze 2024, o 08:45

Wykorzystaj przedłużke serwa. Przetnij i z jednej strony przylutuj do BECa, z odcietej koncowki wykorzystaj wtyk i przenies tam piny masy i zasilania. A na starej wtyczce serwa zostaw tylko pin sygnałowy. Jesli ma byc zasilanych wiecej serw, to zrob rozdzielacz, z odpowiedniej ilości przedłużek.
Pozdro,
Romek.
--
Trex 450 Pro+Sport Rotorflight
Andrzej81

Postautor: Andrzej81 » 21 cze 2024, o 20:31

lopez pisze:Wykorzystaj przedłużke serwa. Przetnij i z jednej strony przylutuj do BECa, z odcietej koncowki wykorzystaj wtyk i przenies tam piny masy i zasilania. A na starej wtyczce serwa zostaw tylko pin sygnałowy. Jesli ma byc zasilanych wiecej serw, to zrob rozdzielacz, z odpowiedniej ilości przedłużek.

Masy trzeba łączyć między sobą (z brain2 i BEC HV)?
Awatar użytkownika
lopez
Zaczyna się rozkręcać...

Postautor: lopez » 23 cze 2024, o 10:09

Masy się połączą przy baterii, chyba, że masz osobną. Jeśli połączysz mase przy braine i bec, to teoretycznie powstanie petla masy. Istotne może być w którym miejscu podlaczysz zasilanie bec hv, powinno byc jak najblizej bec'a z esc (zdala od wtyczki bateri).
Pozdro,
Romek.
--
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1772 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 24 cze 2024, o 10:05

Z tą pętlą masy, o ile tutaj - zgoda, tak, ona powstanie, co więcej jest niezerowa szansa, że będzie przeszkadzać, o tyle - generalnie, trzeba wiedzieć, że nie każda pętla masy przeszkadza.
Przeszkadza tylko taka w której krąży jakikolwiek wypadkowy prąd.
Taka, która ma w swoich różnych punktach dołączone urządzenia mające wpływ na potencjał masy (tu: BEC i Brain).
Prawa Kirchoffa trzeba sobie przypomnieć i potraktować pętlę masy nie jako przewód, lecz jako obwód.
Jeśli nam wyjdzie, że prąd w tej pętli płynie (może płynąć) - źle.
Jeśli wyjdzie, że tak zwana pętla masy to tylko zdublowany przewód masowy - nie ma problemu.

Tak tylko wtrącam, bo wiem z doświadczenia, że bardzo często potencjalna pętla masy wywołuje zupełnie niepotrzebny niepokój... czemu z resztą trudno się dziwić, bo jak się patrzy na obwód i próbuje sobie w głowie narysować jego schemat to czasami trudno sobie połączyć kropki tak, żeby wiedzieć co się w każdym kawałku przewodu dzieje.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 24 cze 2024, o 10:36

O takie obrazki na szybko wystrugałem:

masy niepolaczone.jpg

Tutaj sytuacja w której wiadomo co się dzieje - to nie zadziała, bo servo HV nie będzie miało punktu odniesienia do sygnału sterującego podawanego z Braina. Po prostu nie będzie działać.

masy polaczone w jednym miejscu.jpg

Tu masy są połączone w jednym miejscu - wszystko działa i jest git.

masy niepolaczone w dwóch miejscach - brak petli masy.jpg

Tu jak się spojrzy, to niby pętla masy jest, ale ona nie przeszkadza, bo można ją uprościć do po prostu zdublowanego przewodu masy.

masy niepolaczone w dwóch miejscach - petla masy.jpg

Dopiero to jest przypadek, kiedy pętla masy może narozrabiać. Brain jest bowiem sam w sobie odbiornikiem prądu, więc będzie jakby "ciągnął" tę samą masę z dwóch stron.

Pojawia się oczywiście pytanie co się dzieje PRZED BECami - czyli w części obwodu której tu nie narysowałem, oraz w szczególnym przypadku, kiedy obydwa BECe są zasilane z jednej baterii.
No i odpowiedź jest.... TO ZALEŻY :)
Od konstrukcji BECy.

Jeśli minusy z baterii będą w obydwu przypadkach wewnątrz BECy z minusami na wyjściu z BECy, to tu również pojawi się pętla masy w której płynie prąd.
Co prawda .... tu już nie mam pewności, ale ona też nie powinna przeszkadzać...
Poprawka - Będzie przeszkadzać, będzie zakłócać pracę jednego z BECy.

Natomiast jeśli przynajmniej jeden BEC jest zrobiony z separacją galwaniczną obwodów to nie ma problemu.

Aha no i ostania rzecz: dwa BECe - no tak, dwa BECe.
W tym konkretnym omawianym tu przypadku, jeden będzie wbudowany w regiel.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
lopez
Zaczyna się rozkręcać...

Postautor: lopez » 24 cze 2024, o 17:42

Zrobilem schemat z uwzglednieniem baterii i silnika

bec.png

Rozchodzi sie o to, aby nie podlaczac masy w punkcie G3 (niezależnie, czy w obwodzie jest petla masy czy nie)
a to głównie dlatego, ze tym przewodem (miedzy punktem G1 i G3) plyna duze prądy, niekiedy rzędu 100A i wiecej, co powoduje odkładanie się napięcia na przewodzie i w efekcie potencjał masy braina i Beca HV będzie inny. Ten zmieniajacy się potencjał będzie się nakładał na sygnał sterujący. Dodatkowo jeśli w obwodzie jest pętla masy, wówczas część tego dużego prądu będzie chciała płynąć tym cienkim kablem.

Najbardziej powszechną praktyką jest łączenie wszystkich mas w jednym punkcie. Wiec wg tego rysynku najbardziej optymalnym punktem będzie G1. G2 i G4 są stosunkowo bezpieczne, poza tym, że dodatkowo obciążają obwód zasilania Braina, ale ten jest raczej gotowy, na jego przyjecie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdro,
Romek.
--
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 24 cze 2024, o 19:52

Prawda! Moje rozumowanie pomija spadek napięcia na przewodach.... a on nie zawsze jest pomijalny!
Awatar użytkownika
kudzu
Elita forum...
Podziękował: 164 razy
Podziękowano: 97 razy

Postautor: kudzu » 24 cze 2024, o 20:19

Racja, też bym o tym nie pomyślał!

Ale spoglądając na to tak na chłodno, dla 10 cm przewodu 12AWG przy 100 A odłoży się jakieś 0,2 V. Czy to dużo?
Adam
SAB (Super Agile Brick) Goblin 380, 550
EdgeTX + Rotoflight + ExpressLRS
Awatar użytkownika
lopez
Zaczyna się rozkręcać...

Postautor: lopez » 24 cze 2024, o 22:28

Te 100A to jest usrednione, w pikach moze byc nawet kilkanascie razy wiecej. Motory napedzane sa PWM'em rzedu 8kHz lub wiecej. Przy logice 3.3V jest strefa niezdefiniowana pomiedzy 0.8V-2.4V wiec odchylka powyzej 0.8V może już namieszać. Petla masy dodatkowo to wzmacnia, bo impulsy plynace przez przewód masowy indukuja sie w kablu sygnalowym przez pojemnosci pasozytnicze.
Pozdro,
Romek.
--
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 25 cze 2024, o 08:30

Nie kłócę sie absolutnie co do zasady, to na początek, natomiast kilka detali:

lopez pisze:Te 100A to jest usrednione, w pikach moze byc nawet kilkanascie razy wiecej.

W 450tce?
Nie aż tak, chyba nie aż tak.
Uśrednione 100A dla pakietu 1,5Ah oznaczało by uśredniony prąd ponad 66C.
Wiec raczej jest trochę mniej, a w pikach może być kilka razy więcej, nie kilkanaście.
Kilkanaście razy więcej to może być w samym reglu, za kondensatorami wejściowymi.
Tak przynajmniej mi się wydaje.

Oczywiście nie zmienia to faktu, że to może namieszać w pętli masy - tak tak, z tym nie dyskutuję.

lopez pisze: indukuja sie w kablu sygnalowym przez pojemnosci pasozytnicze.

a nie po prostu przez pole elektromagnetyczne ...?
Znaczy ... ok, w sumie na jedno wychodzi...
Po prostu zastanawia mnie, czemu używa się tu pojęcia pojemności dla wyjaśnienia zjawiska - dla mnie bardziej intuicyjna jest indukcyjność.
"Część elektryczna" pola elektromagnetycznego działa na pojemności, "część magnetyczna" - na indukcyjność.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 641 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 25 cze 2024, o 21:40

Ja bym zrobił całe zasilanie na 6V, jakbym koniecznie musiał zostawić te zabytki na tarczy.
Starym serwom nic nie będzie a to nowe da radę. Latałem tak z HS65HB i jakimś nowożytnym serwem na ogonie.

Alternatywnie zasiliłbym je ze złączki balansera pierwszymi 2 celami przy -, ale to upierdliwość przy podpisaniu. Są też takie malutkie BECe. Tylko to masa i gra niewarta świeczki. Koszt zestawu współczesnych serw na tarczę jest za niski żeby ta rzeźba była w jakikolwiek sposób uzasadniona

Wróć do „Serwa”