T-Rex 450

Align, Tarot, Alzrc, HK, CopterX i inne kompatybilne wynalazki
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 12 sie 2013, o 11:08

nabierasz trochę na koniec śruby, wycierasz nadmiar tak aby został pomiędzy gwintem i wkręcasz uważając aby nie pobrudzić innych elementów. Chociaż z tym ostatnim to nie można popadać w paranoję.
Helikoptery
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 12 sie 2013, o 11:47

Może być bo to pewnie skrzynka od sporta, jakaś taka przekombinowana :D

Obrazek
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 12 sie 2013, o 11:52

Jak wygląda rama heli z obu stron każdy wie! Jak wyglada skrzynka mocowania ogona . Też każdy wie! Przeważnie jest to kwadrat złożony z dwóch połówek.
Ostatnio zmieniony 12 sie 2013, o 12:26 przez bejo, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 12 sie 2013, o 11:54

bejo pisze:Jak wygląda rama heli z obu stron każdy wie! Jak wyglada skrzynka mocowania ogona . Też każdy wie! Przeważnie jest to kwadrat złożony z dwóch połówek.

:rotfl: :rotfl: :banana: :banana: :juppi: :vhappy: :vhappy: :vhappy: :rotfl2:

No bo w każdym heliku wyglądają tak samo :D To też każdy wie :wall:
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1789 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 12 sie 2013, o 12:27

Bejo, zadajesz mnóstwo pytań i dostajesz jeszcze więcej odpowiedzi. Zamiast to uszanować, nie chce Ci się nawet zrobić durnej fotki na prośbe osoby, która Ci chce pomóc (nie pisze o sobie...). W końcu może znajdzie się inna pomocna osoba, która i pytanie za Ciebie ułozy, fotke wklei itd a Ty zatwierdzisz pytanie i poczekasz na odpowiedź... Ściuś, ściuś...
Wybacz, ale tak to właśnie wygląda... :mad2:
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 12 sie 2013, o 12:34

Bardzo podobnie wygląda jak na tym zdjęciu. Prawie identycznie! U mnie jest jeszcze jedna śrubka gdzie jest umieszczone logo. Jak widać na zdjęciu jest 7 śrubek na stronę + ta jeszcze 1. Czyli razem 8.

Więc dzięki koledze Shackerowi w końcu 'jesteśmy w domu"! :juppi: :banana: :thumb: Właśnie szukałem takiego zdjęcia aby go Wam pokazać. To teraz już wiecie jak to cudo wygląda.

Sorry Miruuu . Lepiej zadać 100 pytań ( byc może nawet głupich!), niż nie pytając coś spieprzyć. hmm
Weźmy taki "głupi" naciąg paska. Jak ma być prawidłowo naciągnięty? Są różne rysunki jakie powinno być jego prawidłowe ugięcie.

I co z tego! :mad2: Robiłem tak jak w " książce pisze" to zaczęło coś chrobotać w mechaniźmie napędu paska. To samo z tym śrubkami. Pół godziny męczyłem się, aby wykręcić jedną śrubkę ściskająca obejmę skrzynki ogonowej na belce ( omal nie spaliłem lutownicy). :masakra: A co dopiero 18 ! :kopara:

Jak ktoś siedzi od dłuższego czasu w heli, to takie coś wydaje mu się zwykłą bułką z masłem.
Ostatnio zmieniony 12 sie 2013, o 13:24 przez bejo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
szkubi
Stały bywalec...
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: szkubi » 12 sie 2013, o 12:41

http://www.cpoheli.com/?m=1 tutaj jest fajnie zrobiony tutorial po składaniu helika. Co prawda Tarota 450 ale skoro to kopie t-rexa to nie powinny się zbytnio różnić. Sam składając mojego Tarota 500 czasami podpierałem się filmami tego gościa ;)
KDS 450s + KDS K-7XII ---> SPRZEDANY
Tarot 500 ESP złożony i oblatany ;D
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 12 sie 2013, o 12:58

Wy ciągle o tych czerwonych i niebieskich...
A ja akurat używałem czerwonego... ale nie Lockita :gas: tylko z Thunder Tigera. Fakt że kupiona 2 lata temu tubka wystarcza do dzisiaj.
Zasada jest prosta - średni do powszechnie odkręcanych po kretach czy regulacji, mocny to sam nie wiem... Bo średni mi wystarczał wszędzie. No ale w dużych bydlakach może być potrzebny w krytycznych siłowych połączeniach i jak pisał Mario, do miejsc nigdy nie zaglądanych.
Ważniejsze jest to, żeby nie przesadzać z ilością. Parę zwitek gwintu zwilżonych o palec wystarczy. Jeżeli damy za dużo to nie odkręcimy później niczym. Pozostaje tylko grot silnej kolbowej lutownicy żeby wypalić klej.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 12 sie 2013, o 13:16

Tym bardziej że threadlock w sumie jest od tego żeby śrubki same się nie odkręciły, nie po to by użytkownik nie mógł tego zrobić :lol:
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 12 sie 2013, o 13:21

miruuu pisze:W końcu może znajdzie się inna pomocna osoba, która i pytanie za Ciebie ułozy, fotke wklei itd a Ty zatwierdzisz pytanie i poczekasz na odpowiedź...

Jasnowidz! Ostatnio gdzieś była mowa o tym że forumowa szklana kula uległa awarii, może miruuu podejmiesz wyzwanie do momentu aż uda się ją naprawić? :lol:
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 12 sie 2013, o 13:34

Wracając do tej skrzynki na zdjęciu ( teraz widzicie jak ona wygląda). Czy rzeczywiście trzeba wykręcić wszystkie śrubki, aby cofnąć belkę do tyłu. hmm ( z ledwością udało mi się wykręcić dwie, aż złamałem śrubokręt!)

Może ktoś ma podobną skrzynkę w swoim heli ? Jak naciąga pasek?
Dlaczego nie można naciągać paska poprzez cofnięcie na belce skrzynki wirnika ogonowego? :dk:
Ostatnio zmieniony 12 sie 2013, o 13:43 przez bejo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 12 sie 2013, o 13:40

bejo pisze:Sorry Miruuu . Lepiej zadać 100 pytań ( byc może nawet głupich!), niż nie pytając coś spieprzyć. hmm
Lepiej zadać 50 średniogłupich pytań i nie tracić potencjalnych infodawców :D

lethe pisze:
miruuu pisze:W końcu może znajdzie się inna pomocna osoba, która i pytanie za Ciebie ułozy, fotke wklei itd a Ty zatwierdzisz pytanie i poczekasz na odpowiedź...
Jasnowidz! Ostatnio gdzieś była mowa o tym że forumowa szklana kula uległa awarii, może miruuu podejmiesz wyzwanie do momentu aż uda się ją naprawić? :lol:
Eee, to może lepiej poszukam nowej... Jakby się trafiła z buddy codes to wezmę od razu! :D
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 12 sie 2013, o 18:12

Dlaczego nie można naciągać paska poprzez cofnięcie na belce skrzynki wirnika ogonowego?

a dlaczego nie można?
Helikoptery
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 12 sie 2013, o 18:52

No właśnie? hmm Aby cofnąć skrzynkę wirnika ogonowego wystarczy wykręcić tylko jedną śrubkę. Aby cofnąć belkę ,w moim przypadku musiałbym wykręcić aż 18 śrubek!. :masakra:

Nie jest to bez znaczenia!. Bo każdy z Was wie jak mocno potrafi trzymać klej. I naprawdę nieźle trzeba się namęczyć. :gas:( złamałem śrubokręt i końcówka została w główce śrubki , a grzałem śrubkę lutownicą aż pół godziny, tak mocno trzymał klej!)
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 12 sie 2013, o 21:27

Bejo, o 18-tu śrubkach piszesz po raz n-ty, a na pytanie nie odpowiadasz...
Zlituj się chłopie. :wall:
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 12 sie 2013, o 21:36

Odpowiadając na Twoje pytanie proponuję abyś naciągnął pasek tak aby nie był za mocno ani za lekko. Możesz go naciągnąć z tyłu lub z przodu. W obu przypadkach musisz zachować solidne mocowanie belki.
Helikoptery
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 13 sie 2013, o 08:14

No dobra, troche posmęciłem to teraz kilka tych śrubek będe musiał skręcić :)

Klej biore ten:
- Klej do śrub Loctite niebieski Z-42 - ZAP.

To teraz imbusy... Jeśli chodzi o narzędzia, to preferuje zakup raz a porządnie. Czy polecacie imbusy Pelikana? Pytam bo mam modelarnie po drodze z pracy...
Chodzi mi o:
- Klucz imbusowy 1,5 mm - 415 Pelikan,
- Klucz imbusowy (kulowy) 2,0 mm - 620 Pelikan,
ewentualnie:
- Klucz imbusowy 4w1 - 9990 Pelikan, choć osobiście nie jestem przekonany do "składanek" bo bywają niestabilne.
Jeśli nie to najwyżej poczekam dłużej a jakieś sensowne wezmę...

I trzecia sprawa... Szczypce do snapów. Też widzę Pelikana, czy to dobra opcja? Jeśli tak, to brać proste czy wygięte? A może potrzebne sa oba bo do różnych celów? Chodzi mi o te:
- Szczypce do snapów proste - Pelikan,
- Szczypce do snapów wygięte - Pelikan.

I czwarta, bo to jeden temat. Czasem coś niektórzy marudzą nad jakością śrubek w klonach. Do wymiany całego kompletu na początek nie jestem przekonany, ale w razie jakiś zniekształceń od razu chce wymieniać na porządne. Czy da się kupic jakiś zestaw śrub do 450tki dobrej jakości, czy po prostu trzeba sobie śrubki pod wymiar poszukać ino dobrej jakości. Jak to wygląda w praktyce?
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 13 sie 2013, o 08:27

O które pytanie chodzi ? Dzięki koledze Shacker wiadomo już jak wygląda ten element. Skoro nie ma znaczenia to, w jaki sposób naciąga się pasek w heli. To po co utrudniać sobie życie?

Chciałem się upewnić. Teraz dzięki Wam wiem że można i tak i tak ( albo skrzynka mocowania belki, albo skrzynka ogonowa ). Ja wybrałem to drugie, bo tak było mi o wiele łatwiej.

W jaki sposób sprawdzacie w swoich heli naciąg paska ?
Po zablokowaniu łopat wirnika ogonowego muszę użyć sporej siły obracając wirnikiem głównym, aby zaczął przeskakiwac pasek na zębatce. Czy tak może być?
Ostatnio zmieniony 13 sie 2013, o 08:57 przez bejo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 13 sie 2013, o 08:29

bejo pisze:Witam. Potrzebuję waszej pomocy.Jestem posiadaczem używanego heli HK 450 GT CCPM. Chciałem naciągnąć nieco pasek napędu wirnika ogonowego ( za bardzo jest luźny). Lecz nie wiem jak się za to zabrać? :dk:

Sądzę, że o to pytanie chodzi :rotfl2:
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 13 sie 2013, o 08:56

pelikana kupiłem raz, był absolutnie do dupy.
Teraz mam te, są ok. Są calowe więc wchodzą trochę ciaśniej co przy tak małych przekrojach czasami się przydaje:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... 2_4pc.html

nie polecam wymiennych, są mniej wygodne chyba, że komuś zależy na miejscu.

mam jeszcze metryczne ale nie mogę ich teraz namierzyć. Metryczne się czasami lepsze do ciaśniejszych na przykład kulek etc.
Helikoptery

Wróć do „Align i jego klony”