Jaki helikopter na początek?

Tu nauczymy Cię terminologii, pomożemy Ci wybrać zabawki, a potem je bezpiecznie uruchomić.
Awatar użytkownika
WolsToms
Pierwsze koty za płoty...

Postautor: WolsToms » 31 sie 2013, o 22:19

A no tak, bo Lama ma podwójne wirniki. Nie ma co, V911 najlepszy i apke ma ładniejszą bo z wyświetlaczem 8-) Panowie, na BG ten zielony V911 opłaca? http://www.banggood.com/WLtoys-V911-1-4 ... 79535.html Nie dość że tańszy od zwykłej werjsi to jeszcze w zestawie 5 akumulatorków o podwyższonej wydajności. A te 2 tyg w sumie mógłbym zaczekać i przy okazji kupiłbym kilka części skoro wysyłka gratis. Ale z kolei ja nie bardzo bym potrafił na takiej angielskiej stronie kupić, bo mogę coś przeoczyć i problemik gotowy. A może ktoś z Was miałby na tyle czasu i chęci żeby zamówić mi tego helikopterka? Jeżeli ktoś taki by się znalazł to możemy się dogadać o wynagrodzeniu :)
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 31 sie 2013, o 22:21

A apka ?! hmm To jest BnF. Czyli bez apki ! Nic tu nie wydumasz. Taniej jak w HK (28,99$ ) tego zestawu w wersji Rtf nie kupisz !.
Awatar użytkownika
WolsToms

Postautor: WolsToms » 31 sie 2013, o 22:31

Aaaa dobrze kolego że uświadomiłeś, dzięki :) Jak to kurcze wszystko trzeba wiedzieć jak się chce coś kupić. To którego można kupić na BG żeby było wszystko w komplecie, czyli zapasowe łopaty wirnika przedniego i tylnego, ładowarka, 2 baterie, apka, heli, żeby taniej niż w Polsce było. A w sumie chyba nie będzie dużej różnicy w cenie. W Polsce daje 200zł i mam nówke z już wliczoną przesyłką. I chyba tyle trzeba będzie dać, bo przynajmniej sobie polatam jeszcze w pierwszym tygodniu września, a z Chin to troszkę trzeba by poczekać, ale jeżeli będzie taniej to może warto poczekać.
Awatar użytkownika
WolsToms

Postautor: WolsToms » 31 sie 2013, o 22:32

Kolego a ile przesyłka tego heli z HK? I tak w złotówkach łącznie ile by wyniosło za tego heli razem z przesyłką? Oraz jak się kupuje to trzeba płacić w $ czy można w PLN?
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 31 sie 2013, o 22:46

Mnie zawsze w HK zamówienie robi kolega. Przez 1,5 roku to dolar poszedł w górę. Ja wtedy z przesyłką płaciłem dokładnie 152zł.
Teraz nie wiem ? Może 160zł ? Sam helik wyniesie Cię obecnie 94zł
Awatar użytkownika
WolsToms

Postautor: WolsToms » 31 sie 2013, o 22:54

Jejku, jakby przesyłka kosztowała tak jak w Polsce 20zł, to by było marzenie taki sklep jak HK, ale 160zł to i tak mniej niż 200zł, tylko tyle że czekać trzeba. Dałby radę ktoś mi zrobić zamówienie na taki helikopter? Bo sam się boję, a jak ktoś już ma wprawę to będzie to dla niego pestką. Z góry dzięki :)
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 1 wrz 2013, o 08:38

Jeśli wkręcisz się w to hobby to nie będzie Twój ostatni zakup w HK, wręcz odwrotnie, dlatego zamiast polegać na innych i z góry mówić "nie umiem" mógłbyś po prostu usiąść na spokojnie i zapoznać się z serwisem. Działa jak każdy inny sklep. Wszystkie kwestie z odprawą celną były już wielokrotnie poruszane na forum, jeśli masz wątpliwości to poszukaj.

Druga sprawa że wypłacanie komuś pieniędzy za taką usługę niweluje zalety zamawiania poza krajem.
WolsToms pisze:Oraz jak się kupuje to trzeba płacić w $ czy można w PLN?

W takiej walucie jaką przyjmie sklep. Z tym że nie jest to coś czym się musisz przejmować, albo przeliczy to Twój bank, albo serwis pośredniczący w płatności. Dla Ciebie ważne jest sprawdzić kto oferuje lepsze warunki.

W HK nie ma v911, jest FP100 o ile to to samo: http://hobbyking.com/hobbyking/store/__21316__Hobbyking_FP100_2_4Ghz_4CH_Micro_Helicopter_Mode_2_RTF_.html. Waga paczki to 900g, dostępne opcje wysyłki masz tutaj: http://hobbyking.com/hobbyking/store/uh ... etable.asp, albo jeśli jesteś bardzo leniwy to po prostu dodaj wszystko do koszyka i przejdź do zamawiania, będziesz miał wyświetlone tylko te opcje przesyłki których możesz użyć.

Śmigłowiec 28.99USD + 17.95USD wysyłka - 155zł po kursie z Google i masz jeszcze 100g miejsca. W zestawie jest już komplet śmigieł więc w sam raz na dorzucenie kilku części i baterii.
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
Awatar użytkownika
WolsToms

Postautor: WolsToms » 1 wrz 2013, o 14:25

A jeśli chodzi o płatność, to raczej nie da się przelewem, tylko trzeba pewnie kartą albo podobnie jak na Ebay-u?
Awatar użytkownika
szkubi
Stały bywalec...
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: szkubi » 1 wrz 2013, o 14:42

Płatności robisz przez Paypal ( https://www.paypal.com/pl/webapps/mpp/home ). Rejestrujesz się i parujesz konto na paypalu z twoim kontem bankowym lub kartą kredytową. Jeśli wybierasz tą pierwszą opcję to doładowujesz to konto na PP zwykłym przelewem i z tego konta płacisz. A jeśli wybierzesz kartę kredytową to prawdę mówiąc nie wiem jak to dokładnie się odbywa bo jej najzwyczajniej nie mam ale jeśli jestem zainteresowany tym sposobem płatności to wszystko jest opisane na stronie PayPala i też pewnie nie jest zbytnio skomplikowane.
KDS 450s + KDS K-7XII ---> SPRZEDANY
Tarot 500 ESP złożony i oblatany ;D
Awatar użytkownika
WolsToms

Postautor: WolsToms » 1 wrz 2013, o 15:23

Okej, już powoli kumam :) A co z tymi opłatami celnymi? Bo teoretycznie za helika wyjdzie mi te 155zł ale jak dojdą opłaty to cena może wzrosnąć o kilka setek zapewne.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 1 wrz 2013, o 15:29

o 30% a nie o kilka setek
Helikoptery
Awatar użytkownika
Danny8
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Danny8 » 1 wrz 2013, o 15:31

zdaje się że cło na art. modelarskie to 0%, chyba że wezmą to jako zabawki. Do pewnej kwoty paczka jest zwolniona z cła, jednak zostaje podatek dla ktorego granica to 45€ (nie jestem pewien tej kwoty), peawda jest taka że kumpel zamawiał kiedyś paczke z Japonii +/- 200$ i nic mu nie doliczyli. Więc zależy też od celnika.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 1 wrz 2013, o 15:33

clo jest zero ale liczy sie tak:

(wartość przesyłki+koszty przesyłki)*1.23 - wartość przesyłki
Helikoptery
Awatar użytkownika
WolsToms

Postautor: WolsToms » 1 wrz 2013, o 15:40

Albo jednak tego helika zamówię w Polskim sklepie. Inne modele albo inne zakupy do modeli będę próbował zamawiać w zagranicznych sklepach, ale narazie wolę kupić w Polsce pewniaka. Pewniaka w sensie że paczka dojdzie w 2 dni, dobry kontakt ze sprzedającym i co najważniejsze Polski kontakt :) A dogadałem się z kolegą, który ma właśnie V911 rozebranego na części, więc już wiem od kogo będę skupywał części do mojego modelu :) Bo teraz i tak muszę czekać na wypłatę i nie wiem czy nawet do końca tego tygodnia mi przyjdzie ten helik a co dopiero jakbym miał zamawiać z zagranicy to od dzisiejszego dnia zeszło by pewnie ze 2-3 tygodnie, a tyle po prostu nie wytrzymam, chyba rozumiecie.
Awatar użytkownika
szkubi
Stały bywalec...
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: szkubi » 1 wrz 2013, o 16:40

Ja na 10 paczek miałem tylko jedną owatowaną i to tylko dlatego, że nie miałem jeszcze statusu "gold member" na HK i wartość paczki w deklaracji wynosiła 111 dolców a do tego paczka ważyła ponad 1kg i miała spore wymiary. Poza tą jedną to wszystkie idą bokiem. Nawet kit mojego Tarota 500 przeszedł bez problemów ( a tutaj akurat byłem gotowy na to, że celnicy się nim zainteresują ;D )
KDS 450s + KDS K-7XII ---> SPRZEDANY
Tarot 500 ESP złożony i oblatany ;D
Awatar użytkownika
WolsToms

Postautor: WolsToms » 1 wrz 2013, o 17:32

Dobrze, będę pamiętał :) Czyli zawsze maksymalna cena opłat celnych wynosi 30% ceny paczki?
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 1 wrz 2013, o 17:49

około, nie jest to reguła- moga dodac cło i wtedy wartość + koszty wysyłki + cło+vat
Helikoptery
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Podziękował: 170 razy
Podziękowano: 428 razy

Postautor: Artu » 1 wrz 2013, o 18:09

Wojtku, nie ma cła na artykuły modelarskie
Nie wprowadzaj Kolegów w błąd :masakra:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 1 wrz 2013, o 18:58

moga dodac cło i wtedy wartość + koszty wysyłki + cło+vat

wiem, ze nie ma ale miałem kiedyś długa dyskusję w urzędzie celnym na temat tego co jest a co nie jest artykułem modelarskim. A co za tym idzie czy 0% czy nie.

Dlatego w niektórych przypadkach mogą dodać.
Helikoptery
Awatar użytkownika
WolsToms

Postautor: WolsToms » 1 wrz 2013, o 19:24

No właśnie, nie wiadomo co oni uznają za artykuły modelarskie a co nie, bo np taki V911 jest bardzo malutki i oni mogą stwierdzić że jest to zabawka, a z kolei powiedzmy Syma S033G że to już model, bo jest ogromny. Oni raczej nie znają się na modelarstwie i nie będą potrafić tak wzorowo ocenić który to model a który to zabawka :)

Wróć do „Jak zacząć fascynującą przygodę”