kris pisze:Dzięki za informację.
Trochę mnie zaskoczyło ładowanie równoległe. wiem, że ma to duże zalety, ale też podpięcie pakietów jest mocno ryzykowne. Mi czasami się zdarza, że jeden pakiet ma 30% a drugi nawet 50% (po lataniu samolotem). Jak je razem podepnę to pewnie 50% pójdzie z dymem bo duży prąd z niej pójdzie do drugiego pakietu. Do ilu wolt trzeba zbalansować pakiety przed ładowaniem? Czy może tam są jakieś diody, które zapobiegają poborowi prądu z baterii z większą energią.
Rozumiem, że ze storage jest łatwiej, ale czy wówczas należy każdą baterię do storage zbilansować pojedyńczo?
aikus pisze:A i jeszcze tylko taki hint: Jak wpinam pakiety do płytki, to zawsze zaczynam od złącza prądowego, żeby ewentualna duża różnica sumaryczna poleciała przez gruby kabel. Potem dopinam złącza balansera.
Oczywiście niesie to za sobą inne ryzyko, co oczywiście też mi się przydarzyło, otóż .... połączyłem ze sobą pakiety 6s i 3s.
Serio, zrobiłem coś takiego.
Trochę mnie zastanowił fakt, że zaiskrzyło przy podłączaniu trzeciego pakietu (zwykle iskrzy tylko przy pierwszym, bo różnica potencjałów na wyjściu ładowarki musi się dostosować do napięcia pakietu), ale zignorowałem to... i po chwili pakiet 3s zaczął puchnąć i trzeszczeć.
Odłączyłem i wyrzuciłem go na balkon...
Poczekałem chyba z godzinę.... Opuchlizna zeszła... zmierzyłem cele i okazało się, że pakiet jest ... praktycznie naładowany (miał coś koło 4V/s).
Czyli .... no co się stało: obciążyłem dość mocno pakiety 6s które były w stanie storage i puściłem jakiś kosmiczny prąd ładowania na pakiet 3s.
Przeżył to bez szwanku, działał jeszcze długo i był jednym z najmocniejszych pakietów.
Oczywiście o niczym to nie świadczy i nie polecam robić takich rzeczy - to był wypadek, ale ...
.... nie ma co panikować przy jakichś nie wielkich rozjazdach na celach.
Natomiast gdybym zaczynał wpinanie od gniazda balansera to najprawdopodobniej popaliły by się kable, albo (jeszcze pewniej) odparowały ścieżki na płytce (co też mi się kiedyś zdarzyło).
mwx pisze:Te ośmiornice z gniazdkami do balanserów można kupić ja jakichś jebajach itp. Złączki prądowe polutujesz sam.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość