WLtoys - V911

Wszystkie maluszki do polatania w domu i w hangarze. Chociaż wiele z nich potrafi też poszaleć na dworze...
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 20 sie 2013, o 07:01

Danny8 pisze:do 45euro nie zalapiesz się na cło i VAT

Przy większych kwotach często też, wszystko zależy od szczęścia. Mi się ostatnio udało sprowadzić kompletną 450 w kilku paczkach i żadnej nie trafili.

Dodatkowo Banggood na większość o ile nie wszystkie produkty ma przesyłkę wliczoną w cenę więc zapłacisz tyle co widać na stronie. Mają też upusty przy zakupie większej ilości produktów na raz, chociaż akurat w tym wypadku to raczej nie ma znaczenia.
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 23 sie 2013, o 01:54

To już teraz wiem jak się zaskarbić w łaski Urzędu Skarbowego w moim mieście... :grin2: :grin2:
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 10 wrz 2013, o 18:35

Próbowałem latać V911 na apce TG9X. Z tego co wyczytałem na forach to o wiele lepiej lata się tą apką niż oryginalną. Więc chciałem się o tym przekonać ile jest w tym prawdy.

Bez problemu dała się zbindować z V911. Ale pojawiły się problemy. Serwa nie ustawiają się w neutrum po włączeniu apki ( w oryginalnej tak).

Robiłem korektę w SUBTRIM - Ail -049 ; Ele 120 ( max.120,a orczyk serwa i tak nie jest 90 stopni ).

Po włączeniu apki drżenie serw. "Przebijanie" kanałów (przy max. wychyleniu drążka prawego w prawo włącza się silnik.

W jaki sposób można usunąć te problemy?.I jeszcze jedno . Jak zwiększyć wychył serw?. Nadmienię tylko,że latając oryginalną apką nie ma tych problemów.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 10 wrz 2013, o 19:24

Nie pamiętam jak jest w v911 ale w moim kopterku można bylo rozkrecic(wydluzyc/skrócić) popychacze. To powinno zalatwic sprawę neutrum.

Bo zakladam ze orczykow nie da się przekrecic o ząbek jak w klasycznym serwie?
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 10 wrz 2013, o 20:24

Orczyki da się przełożyć. Ale wtedy w jedną stronę będzie wychył orczyka np. 80 stopni , a w drugą 100 przy max. wychyleniu serwa. Chociaż dziwna sprawa bo mam ustawione serwa na 100% wychyłu. A wychylają się na jakieś 50 %.

Czym jest to podyktowane ?. :dk: Co muszę zrobić , aby było 100% wychyłu?. hmm Chciałem w tej apce zrobić podobnie jak jest w oryginalnej. W oryginalnej można latać przy częściowym wychyleniu serw lub max.

Dlaczego z oryginalną apką serwa ustawiają się idealnie w neutrum , a z tą nie?
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 10 wrz 2013, o 22:12

bejo pisze:Orczyki da się przełożyć. Ale wtedy w jedną stronę będzie wychył orczyka np. 80 stopni , a w drugą 100 przy max. wychyleniu serwa. Chociaż dziwna sprawa bo mam ustawione serwa na 100% wychyłu. A wychylają się na jakieś 50 %.
Jesli masz ustawione 100% wychyłu w obie strony, trimy i subtrimy masz ustawione w neutrum i orczyk ustawisz na środek (mechanicznie) to musi wszystko ładnie chodzić. Gdyby w którąś stronę chodziło mocniej, korygujesz end pointem.
Wiesz o co mi chodzi?
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 11 wrz 2013, o 07:29

Problem mój w tym,że wcześniej miałem doczynienia tylko z prostymi apkami 4Ch. Więc dla taka 9Ch to czarna magia! :kopara: Przełączniki , pokrętła !. Co do czego ?. :dk:
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 11 wrz 2013, o 09:05

bejo pisze:Problem mój w tym,że wcześniej miałem doczynienia tylko z prostymi apkami 4Ch. Więc dla taka 9Ch to czarna magia! :kopara: Przełączniki , pokrętła !. Co do czego ?. :dk:

To programowalne radio programuje kanały
Pod kanał możesz przypisać zarówno gałkę (pełny zakres) jak również Przełącznik np 3 stykowy który tak naprawdę programuje 3 stany dla kanału. W Apce oprócz gały i przełącznika możesz tez znaleźć pokrętło dla kanału które odpowiada wartości wychylenia dla serwa (endpointy i wszystko inne tak samo programowalne)

Każdy kanał możesz sobie wyobrazić jako długość sygnału dla serwa które determinuje jego wychylenie. Pod uwagę brane jest dual rate i expo i wyliczane końcowy czas dla serwa.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 11 wrz 2013, o 09:09

DO ustawienia v911 potrzbujesz użyć tego czego w innych 4 kanałowych nadajnikach.
1. Wchodzisz w subtrim i wszystko ustawiasz na zero (byłeś tam już grzebałeś)
2. Ustawiasz trymery na neutrum.
3. Wchodzisz w End point i wsyzstko ustawiasz 100% na każdym kanale w obie strony - żadnych innych cyferek - wszędzie 100%. Tu też juz grzebałeś.

Ustaw te 3 punkty (jakbyś miał z którymś problem daj znać z którym).

W drugiej kolejności:
1. Odkręć orczyki z serw i przykręć tak, żeby były ustawione pod kątek 90 stopni (lub zbliżonym, jeśli ząbki nie pozwolą na równo 90 stopni)
2. Odpal helika i zobacz jak się zachowuje. Jeśli będzie sam uciekał w którąś stronę, wydłuż lub skróć popychacz odpowiedniego serwa (popychacz to ten "drucik", który łączy orczyk z tarczą. Wydłużając go osiągasz ten sam efekt co podniesienie orczyka, obniżająć odwrotnie. Wydłużasz i skracasz kręcąć jego końcówkę (jest na gwintowanym preciku). Kręć i koryguj by ustawić możliwie najdokładniej.

W trzeciej kolejności:
1. Jeśli pełny ruch którymś z drążków powoduje nadmierny ruch serwa (na przykład przy niepełnym wychyleniu drążka orczyk uzyskuje swoje maksymalne wychylenie, skoryguj dane serwo funkcją End Point. Ustawiając taki procent, aby orczyk mógł się poruszać w pełnym zakresie ruchu drążka. Wybierz taki procent, aby w obie strony móc ustawić taki sam. Inaczej będzie sie niewygodnie latać bo na przykład w lewo będzie helik bardziej inaczej reagował niz w prawo itp.

W czwartek kolejności:
Lataj wesoło a drobne korekty wykonuj trymerem przy drążku.

Jakbyś miał problem z którymś punktem daj znać gdzie utknąłeś.
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 11 wrz 2013, o 09:43

Helika V 911 mam już prawie dwa lata i znam go już na wylot!. Gdy latałem na oryginalnej apce nie było żadnego problemu. Po włączeniu apki serwa idealnie ustawiały się w neutrum. W sumie mam idealnie wyregulowanego helika, ale do oryginalnej apki.

Natomiast z TG 9 X jest inaczej. Jeżeli w SUB TRIM Ail i Ele ustawię tak jak wspominałeś na 000 (oprócz Thr -35 ) to orczyki serw w neutrum ustawiają sie krzywo. Trymery oprócz ogonowego ( obracało mi helika w prawo) mam na zero. E. POINT wszystko na 100%. A serwa, ani jedno , ani drugie nie mają 100% wychyłu.

Przy 100% powinno być 180 stopni obrotu orczyka. A jest 90, no góra 100 stopni.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 11 wrz 2013, o 10:00

Bejo,

czy przeszedłeś już przez wszystkie punkty, które podałem powyżej?
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 11 wrz 2013, o 10:08

Wszystko zrobione poprawnie. Tylko dlaczego do cholerci skoro zadałem 100% wychyłu serwa wychylają się na 50, góra 60% wychyłu?. W czym tkwi problem?.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 11 wrz 2013, o 10:11

Nie wiem. Pewnie w tym, że Turnigy jest inne niż apka od V911 :)

Nie wiem jak to rozwiązać w nadajniku i czy się da, ale można to rozwiązać od drugiej strony.
Możesz założyć popychacz na dalszą dziurkę orczyka a jeśli dziurki brakuje, zamienić orczyka na dłuższy, choćby własno-rzeźbiony z kawałka plastikowego czegokolwiek (choćby butelki po mleku).
Mechanizm dźwigni skoryguje to czego Ci brakuje.
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 11 wrz 2013, o 11:00

Wydaje mi się Miruuu że być może źle interpretujemy znaczenie tego pojęcia " 100%".
Nigdy nie spotkałem się z w praktyce z tym aby serwa czy to w heli ,czy w samolocie , albo szybowcu wychylały się aż po 90 stopni w obie strony ! hmm. Chyba z tym się ze mnę zgodzisz ?.

Poprostu nie ma takiej potrzeby. Więc te 100% może w praktyce oznaczać po 45 stopni max. wychylenia orczyka w jedną i drugą stronę. Innego wytłumaczenia nie widzę!.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 11 wrz 2013, o 11:28

bejo pisze:Wydaje mi się Miruuu że być może źle interpretujemy znaczenie tego pojęcia " 100%".
Zdecydowanie. Miałem oczywiście na myśli, że w sytuacji gdy drążek na nadajniku wychylasz do końca (100%) to serwo wychyla się do końca jego możliwości (100%). O kącie wychylenia nie wspominałem, ponieważ zalezny jest od parametrów serwa które używasz. Najważniejsze żeby nie dopuścić do sytuacji, gdy przy niepełnym wychyleniu drążka na nadajniku (na przykład 60%) serwo wychyla się maksymalnie i zatrzymuje gdy drążek przechylamy bardziej. Raz, że taka sytuacja powoduje niewygodę sterowania, dwa (byc może) pojawia się ryzyko uszkodzenia serwa.

Daj znać czy przeszedłeś już przez pierwszy etap. Inaczej będziemy błądzić i pitolić wciąż o tym samym :)

miruuu pisze:DO ustawienia v911 potrzbujesz użyć tego czego w innych 4 kanałowych nadajnikach.
1. Wchodzisz w subtrim i wszystko ustawiasz na zero (byłeś tam już grzebałeś)
2. Ustawiasz trymery na neutrum.
3. Wchodzisz w End point i wsyzstko ustawiasz 100% na każdym kanale w obie strony - żadnych innych cyferek - wszędzie 100%. Tu też juz grzebałeś.
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 11 wrz 2013, o 11:34

Nie no !. Latać tym jakoś się daje. Trochę inaczej niż na oryginalnej apce.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 11 wrz 2013, o 11:35

To w czym problem? :hammer: :dk:
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 11 wrz 2013, o 12:26

W tym problem, że chciałem sobie zrobić podobnie jak jest w oryginalnej apce. Poprzestawiałem orczyki i wszystko jest już O.K. :thumb:

Ciekawe jak tą apką będzie się latało V922 ?. Tylko że ta przesyłka z Bg idzie i dojść nie może!.
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 4 gru 2013, o 09:03

Obrazek

Dotarł w końcu do mnie helik z Bg V911 , bodajże najnowszy wypust ( zielony).
Moją uwagę zwróciło niechlujne przylutowanie do płytki sterującej kabelków silników i zasilania aku. Wręcz jest to "posmarkane"! :masakra:

Sorry za byle jakie zdjęcie . Chciałem je zrobić z bliska , ale wychodzi bardzo nieostre . Jak widać w górnej części płytki tam gdzie jest podłączony grubszy czerwony zasilający kabelek "+". Do niego razem jest przylutowany cieńszy czerwony kabelek + silnika głównego.

A powinien prawidłowo być przylutowany w lewej dolnej części płytki , koło " -" niebieskiego kabelka silnika głównego. Zresztą w tym miejscu na płytce pisze M2 i "-" gdzie jest właśnie przylutowany niebieski kabelek . Oraz "+" gdzie nie jest przylutowany żaden kabelek.

Czy tak też może być jak jest ? Czy może to poprawić?
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 4 gru 2013, o 09:15

Nie znam się no i mało widać. Ja bym zrobił tak:
- porządna fotka
- włączenie kamerki w telefonie
- odpalenie helika
- jak będzie latał to bym nie ruszał
- jak wybuchnie to mail do Chinczyka z filmem i fotką - na 99% prześle nowy.

PS. W ramach porządków (chcieliście to macie - a to dopiero początki :hammer: ) - zmieniam Ci temat i proszę o utrzymywanie "szablonu" w Mirko helikach analogicznego do pozostałych. Jest to związane z tym, że w dziale Mikro heliki mamy mikrusy maści wszelakiej :)

Wróć do „Mikro heliki”