aikus pisze:wszystko pozakręcane i cieplo ... moze nie jak w puchu, ale poprawnie (21 - 22 stopnie).
Bo Cię sąsiedzi grzeją.
aikus pisze:wszystko pozakręcane i cieplo ... moze nie jak w puchu, ale poprawnie (21 - 22 stopnie).
mwx pisze:Ja traktuje chatę (mury) jako bufor ciepła. Grzeję prądem obie łazienki w ciągu dnia. Prądu mam naprofukowane prawie 2x za dużo, coś trzeba z nim robićMyślałem o dogrzewaniu wody w CO, albo CWU ale to już bardziej skomplikowana zabawa.
mwx pisze:Ja mam najdroższy gaz w kraju (GEN gaz) , więc wszelkie pomysły dotyczące ograniczenia zużycia chętnie przeanaliuję
lejek pisze:Dom ok.180m parterowy budowany w czasach kiedy w Polsce styropian to była nowość ( 1998r) cały grzany podłogówką mur to 1,5 suporexu ,8cm styro miedzy murami + docieplenie 5cm na zewnatrz .Zaczynałem od oleju opałowego ,ale tak zdrożał że przerobiłem kotłownie na eko groszek , grzeje tym groszkiem już ponad 10 lat , i teraz życie chyba znów zmusi mnie do zmiany ogrzewania , bo tego węgla idzie ok 3-3,5t/rok.
Dzięki za info. Spory piec jak na podłogówkę i 120l. Ciekawe czy ktoś używa bufora wspomaganego prócz pieca solarami/PV.lejek pisze:Nie , zawór 4drogowy miesza powroty działa to tak od poczatku bez problemowo , piecem steruje regulator pokojowy, jest jeszcze zasobnik CWU 120l . piec 25kw.
mwx pisze:No dobra, pytanie czy to jest rzetelnie zacytowane/napisane.
Bo z logicznego punktu widzenia jak ogrzewam chatę gazem i mam panele na dachu to nadal przyczyniam się do emitowania CO2.
Ale z tego co jest tu napisane wychodzi że byłbym zwolniony z tego haraczu
mwx pisze:Ja mam ENEĘ. Oni sami nie potrafią poprawnie dokonać odczytu ze swojego eLicznika częściej niż raz na rok, więc wątpię żeby kiedyś udało im się dogonić tauron z tym pomysłem
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości