mikegsx400 pisze:On właśnie po to jest płaski, żeby wycinał ładne otworki w tarczy, bo łatwiej zliczyć punkty, bo nie rozszarpuje tarczy i zostawia ładne otworki i łatwiej zliczyć punkty
No tak.... A poza tym zostawia ładne otworki i nie rozszarpuje tarczy i łatwiej zliczyć punkty.
Do tego zostawia ładne otworki i nie rozszarpuje tarczy i łatwiej zliczyć punkty.
A i jeszcze zostawia ładne otworki i nie rozszarpuje tarczy i łatwiej zliczyć punkty.
Zostawia ładne otworki i nie rozszarpuje tarczy i łatwiej zliczyć punkty, bo od tego on jest. Od tego jest on. Od tego jest.
mikegsx400 pisze:A polecam konkretnie ten (HN excite Il), bo do strzelania które mi się zdarza, jsb to przerost formy, o kosztach nie wspominając, a z kolei np. gamo i nawet Olimpia którą mam do karabinka, wyglądają po prostu na produkt z półki niżej, a są w podobnej cenie.
Z Olympią sprawa jest .... dziwna.
Bo jak się weźmie ten śrut do ręki i porówna jego poszczególne egzemplarze, to faktycznie wygląda jak gamo albo gorzej.
A właściwie to z jakiegoś powodu, jest tam dużo śrutów, które są po prostu nieudane. Niedolane, nalane krzywo, albo podkalibrowe.
Ale nawet te "wadliwe" w praktyce latają całkiem dobrze. Nie rozumiem dlaczego.
Więc z jakeigoś powodu, właśnie ten śrut, był do tej pory najcelniejszym śrutem jaki miałem.
I mówimy cały czas wyłącznie o śrutach z zaokrąglonymi główkami. Rounded.
Każdy inny (innego typu, w tym te które wyglądają fabrycznie jakby już raz były wystrzelone prosto w twardy gruby blaszany cel - tak, owszem to złośliwość, no bo co

To jest jedno założenie.
Drugie, że mówimy o strzałach na dystanse 10m i więcej, im więcej tym różnice w skupieniu większe.
Poniżej tej odległości różnice też są zauważalne, ale ledwo... No bo jak skupienie tak czy siak nie rozchodzi się wiele poza rozmiar śrutu no to ...

No i tak się składa, że Exacty w rękach też miałem, ale dobry test jest wtedy kiedy wystrzelam ich powiedzmy ... no tak z 50 minimum... A na czuja - tutaj nie ma prawa być gorzej, a może być zauważalnie lepiej.
mikegsx400 pisze:Trochę od dupy strony, ale sprawdziłem ceny po napisaniu posta.
Gamo i Olimpia nie są w podobnej cenie, są droższe, Olimpia to ponad 2x
HN 19zl
Gamo 32
Olimpia 40.
:O
No tak, ale w porównaniu z Exactem to nadal relatywnie tanio, a jak mówię, nawet Exact nie wychodzi tak drogo, bo strzałów "snajperskich" oddaje się relatywnie mało...
Poza tym no umówmy się, 60 za 500 śrucin, to wychodzi 12 groszy za strzał.
Ileż jestem tego w stanie wystrzelać?
Dużo to się strzela z pistoli na stalowe kulki, gdzie mam 1500 śrucin za 20 złotych (czy jakoś tak).

A do płaskich łebków podchodziłem kilka razy i zawsze było to wielkie rozczarowanie.... więc co do zasady nie planowałem podchodzić więcej razy...
.... ale może podejdę. Wbrew wszystkiemu - przy następnych zakupach... i tylko nie wiem co potem zrobię z tymi puszkami tego co mi zostanie... ryzyko operacyjne - a nuż coś mnie zaskoczy.
Najwyżej pójdą na przetop.
A teraz interpersonalne zupełnie oftopowe mięsko, ergo TLDR:
Clad pisze:No to właśnie na takich. Opisywałeś je wyżej, więc się powtarzasz, albo sam nie wiesz co pisaleś, co by mnie wcale nie zdziwiło.
[...]
W takim razie wytłumaczę Ci po Twojemu. Dlatego ma płaski łep bo nie stożkowy. Teraz już wiesz?
[...]
Skoro znasz odpowiedź na swoje pytanie, to po co je zadajesz? A artykuły, nawet w militariach.pl piszą osoby, na pewno z większą wiedzą na ten temat niż Twoja, więc nawet gdyby to był "student ochrony środowiska" to możesz się od niego wiele nauczyć
Dobrze Ci radze clad, tym razem nie zaczynaj ze mną osobistej potyczki. Źle na tym wyjdziesz.
Przemilczałem już dwie takie zaczepki z Twojej strony, choć może nie powinienem, bo w szczególnym przypadku może tu chodzić o dobrze pojęty interes innych ludzi... ale zrobiłem to dla świętego spokoju. Świata i tak nie uratuję.
Ta jest ostatnia którą toleruję i lojalnie ostrzegam, że po wiadrze gówna które się rozleje, smród będzie się unosił bardzo długo.
Zastanów się dwa razy.