Usprawnienia forum: Wy mówicie - my robimy :)

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 27 lis 2013, o 14:27

bejo pisze:Zdaję sobie sprawę że forum przez to staje się nieczytelne . To może "wyłapać" tylko te istotne posty. Bywa czasem że w danym temacie jest napisanych kilkanaście stron postów . A tylko kilka tyczy się tematu.

Np. mam problem z ustawieniem tarczy w 450-tce . Więc po kolei mam robić to i to. Powinno być konkretnie bez przekopywania się przez niepotrzebne posty. Nie wiem ? Może pousuwać te niepotrzebne posty ? Aby forum było bardziej czytelne.

Na razie jest to wolna dyskusja (szkoda że administracja nie zajmuje stanowiska w tych sprawach, nie wiem czy celowo, czy jeszcze nie miała okazji) o tym co można by było usprawnić. Ale dobrze że kolejna osoba zauważa potrzebę zmian wynikającą z "szumu" i "chaosu" jaki obecnie ma miejsce (podkolorowałem ale pewnie nieznacznie). Czekamy na opinie kolejnych forumowiczów.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 27 lis 2013, o 14:32

bejo pisze:Dla jednego helik typu V911 , Lama ,itp. będzie zwykłą zabawką . A dla drugiego będzie to poważny helik , który sprawia frajdę z latania.

Nikt tu nikomu nie broni czerpać przyjemności z latania zabawkami. Nie zmienia to faktu, że istnieją istotne różnice pomiędzy modelami i zabawkami.

bejo pisze:Zdaję sobie sprawę że forum przez to staje się nieczytelne . To może "wyłapać" tylko te istotne posty. Bywa czasem że w danym temacie jest napisanych kilkanaście stron postów . A tylko kilka tyczy się tematu.
Np. mam problem z ustawieniem tarczy w 450-tce . Więc po kolei mam robić to i to. Powinno być konkretnie bez przekopywania się przez niepotrzebne posty. Nie wiem ? Może pousuwać te niepotrzebne posty ? Aby forum było bardziej czytelne.

Dziś jesteś pytającym a jutro będziesz pomagającym.
Na początek proponuje (absolutnie nie szukaj tu złośliwości) abyś:
- wybrał najdłuższy z wątków, które założyłeś
- zrobił edycję pierwszego postu a w nim zawarł wszystko to co twoim zdaniem jest warte zczytania w pierwszej kolejności. Może to być wyciągnięcie sedna dyskusji, ewentualnie zlinkowanie stron, na których pojawiły się odpowiedzi na zadawane pytania.
Co Ty na to?
Jeden wątek dosłownie.

Jeśli uznasz, że warto któryś wątek podzielić - nie ma sprawy. Podeślij propozycję. Podaj które posty w jaki i gdzie temat wkleić. Zrobię to od reki :thumb:
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Luki35 » 27 lis 2013, o 14:47

Dla jednego zabawka to zabawka z Tesco, dla innego Hunter, dla innego Blady 300 to też zabawka (bo mały). To tylko kwestia interpretacji słowa zabawka. Ja trzymam sie takiej różnicy między modelem a zabawką,, iż model rc pozwala na wymianę wszystkiego , modyfikacji i rozebrania do rosołu. Zabawkę także możesz rozebrac do rosołu, ale tylko raz :mrgreen: Oczywiscie da sie ją potem złożyć zazwyczaj ponownie, ale producent nie przewidział części zamiennych , itp.
Miruuu przez zasiedzenie nabrał juz wiedzy na tyle,że dla niego Lama to zabawka, gdzie patrząc na moją powyższą interpretację , to najprawdziwszy model RC.
Oczywiście na każdym forum na początku każdego świeżaka traktuje sie z przymrużeniem oka, choć oczywiście czasem trafia się świeżak z odzysku, który wiedzę ma większą od wielu starych wyg danego forum. Ale to idzie dosyć szybko wyłapać.
Ja np. od 5 miesięcy zainteresowałem się modelarstwem rc jeśli chodzi o helikoptery i auta i przykładowo nowym adeptom modelarstwa drogowego, jestem już w stanie także coś doradzić od siebie, bo np. 2 razy rozłożyłem do rosołu i złożyłem Recona i 1 raz Savka i tylko 1 śrubka i 2 podkładki zostały mi i nadal nie wiem skąd :vhappy:
E-Sky Hunter, Blade 300 X

http://www.rcauto.pl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=36487 - mój profil na RCAUTO
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 27 lis 2013, o 15:00

Tak, dla mnie lama to zabawka :) i taką zabawką bawiłem się pare ładnych miesięcy zanim jej flaki wsadziłem do samolotu. A radości ile było! Dla mnie wyznacznikiem modelu heli jest w pierwszej kolejności ilość kanałów. Choć 2 kanałowym śmigłowcem też przelecisz z punktu A do punktu B, dopiero 6ch zapewnia pełnie wrażeń i możliwości. W dalszej kolejności to o czym pisałeś, czyli możliwość wymiany elementów. Do tego dochodzi dalszy podział, modele porządne i modele badziewne, ale to już inny temat.

Auta - tez sie bawie od ok roku. Fajna sprawa. Jedyny portal, który polecam w tym temacie to rajdyrc.eu - pełna kulturka, jak u nas :)

bejo pisze:Np. mam problem z ustawieniem tarczy w 450-tce . Więc po kolei mam robić to i to. Powinno być konkretnie bez przekopywania się przez niepotrzebne posty. Nie wiem ? Może pousuwać te niepotrzebne posty ? Aby forum było bardziej czytelne.
Moim zdaniem wystarczy zostawiać po sobie porządek. No właśnie. Hmmm. Jakby to napisać. Fajnie byłoby gdyby forum było przy okazji podręcznikiem z dobrą wyszukiwarką rozwiązań każdego problemu. Tylko wiesz Bejo, to forum to my - nikt za nas tego nie zrobi. Pomyśl ile odpowiedzi uzyskałeś do swoich pytań i ile zostawiłeś po sobie gotowych FAQ aby kolejnym przybyszom ułatwić pytanie... Może warto zaczać od drugiej strony - masz oczekiwania - daj przykład własną postawą. Dla rozwiania ewentualnych przypuszczeń - to nie jest złośliwość z mojej strony - takie mam osobiste spostrzeżenia.
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 27 lis 2013, o 15:02

Obawiam się że żadne forum nie będzie czytelne i przejrzyste. Tak jak wspominałem trzeba by było pousuwać niepotrzebne posty, które nic nie wnoszą a robią tylko zamęt na forum. Ale to jest raczej niemożliwe!

Wiadomo na forum zaglądają różni modelarze z różnym stażem . Najgorzej jest z całkowicie początkującymi modelarzami, takimi którzy po raz pierwszy mają apkę w ręku. Czasami pytania ich są całkowicie niezrozumiałe , by nie użyć słowa głupie ( ja też z początku byłem całkowicie zielony w temacie heli ). Hub, okucie, szpindel, pit curwe, thro curve , itp. I wiele , wiele innych zwrotów.

To kiedyś dla mnie było czarną magią. Niestety! Bez tych słów nie da się rozmawiać na forum. Albo rozmowa będzie nieczytelna. To i przekaz staje się nieczytelny i robi się zamęt.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 27 lis 2013, o 15:06

bejo pisze:To kiedyś dla mnie było czarną magią. Niestety! Bez tych słów nie da się rozmawiać na forum. Albo rozmowa będzie nieczytelna. To i przekaz staje się nieczytelny i robi się zamęt.
Bejo, skoro juz znasz te pojęcia, to będzie nam miło jeśli machniesz jakiś słowniczek dla nowych. Chętnie podepniemy go w żłobku a ja osobiście zadbam by każdy nowy użytkownik z nim sie zapoznał! Sam wiesz ile kosztowało Cię zdobycie tej wiedzy. Dzięki Tobie inni mogą przejść tą samą drogę bez zbędnych frustracji! :thumb:

PS. Kto wie, czy dzięki temu wątkowi nie nabijamy dzisiaj szybciej niż epheli? :rotfl2:
Jeszcze nic nie zrobiliśmy a już jak przyspieszyliśmy... Licznik cyka, że aż miło :juppi:
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...

Postautor: Neomutant » 27 lis 2013, o 15:09

bejo pisze:Obawiam się że żadne forum nie będzie czytelne i przejrzyste. Tak jak wspominałem trzeba by było pousuwać niepotrzebne posty, które nic nie wnoszą a robią tylko zamęt na forum. Ale to jest raczej niemożliwe!

Wiadomo na forum zaglądają różni modelarze z różnym stażem . Najgorzej jest z całkowicie początkującymi modelarzami, takimi którzy po raz pierwszy mają apkę w ręku. Czasami pytania ich są całkowicie niezrozumiałe , by nie użyć słowa głupie ( ja też z początku byłem całkowicie zielony w temacie heli ). Hub, okucie, szpindel, pit curwe, thro curve , itp. I wiele , wiele innych zwrotów.

To kiedyś dla mnie było czarną magią. Niestety! Bez tych słów nie da się rozmawiać na forum. Albo rozmowa będzie nieczytelna. To i przekaz staje się nieczytelny i robi się zamęt.

Propozycja mian z którą wyszedłem, ma na celu przede wszystkim pomóc tym nowym "zielonym" aby metodą "prawie za rączkę" poznali nomenklaturę związaną z RC oraz następnym kroku dorwali się do wiedzy zgromadzonej przez wszystkich pragnących się nią podzielić użytkowników forum. Aby czym prędzej mogli dołączyć do globalnej piaskownicy dla wszystkich zakręconych w temacie użytkowników.
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 27 lis 2013, o 15:11

Taki słowniczek już istnieje. Tylko już nie pamiętam na którym jest on forum . Więc nie ma sensu powielać tego co już istnieje.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 27 lis 2013, o 15:12

bejo pisze:Taki słowniczek już istnieje. Tylko już nie pamiętam na którym jest on forum . Więc nie ma sensu powielać tego co już istnieje.

No to problem rozwiązał się sam :)
Swoją drogą - jeśli ktoś nie zajrzy do żłobka to nikt go siłą nie zmusi :gas:
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...

Postautor: Luki35 » 27 lis 2013, o 15:27

Kiedys na jednym z forów opracowalem tzw. Poradnik forumowicza. Wielu chwalilo, temat podwieszono. Byly tam podstawowe porady dla nowych oraz linki do najciekawszych tematow, by po raz setny nie zakladac takich samych tematow w kółko. Okresowo dodaje tam kolejne pkt, a nowi ( i nie tylko nowi) i tak za czesto tam nie zaglądają :-)

http://www.rcauto.pl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=36487 - mój profil na RCAUTO
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 27 lis 2013, o 15:30

To czy zajrza zależy tez od tego jakie im wyrobimy nawyki.
Nie jestem zwolennikiem odpowiedzi w stylu "spytaj wujka google". Ale czasem wystarczy nowemu podesłać link do pomocnego wątku i tyle. Kwestia dobrej woli...
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 27 lis 2013, o 16:22

To co się bardzo przydaje na forach technicznych to temat (co jakiś czas aktualizowany) co kupić za i podane przedziały cenowe. Wtedy jak ktoś wchodzi i pyta jaki model etc, to jest do czego odesłać. Na forach informatycznych często praktykowane w stylu "jaki komputer za 1000, 1500, 2000....".
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Podziękował: 133 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: Wiktor » 27 lis 2013, o 16:35

Obawiam się że żadne forum nie będzie czytelne i przejrzyste.

najlepszy dowód z ostatnich dni.... bejo jego wywody
http://epheli.pl/index.php?name=PNphpBB ... ece82f7a8d
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...

Postautor: Neomutant » 27 lis 2013, o 16:53

Kierując się w stronę konstruktywnych wypowiedzi, to co należało by zmienić waszym zdaniem?
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 27 lis 2013, o 17:10

Powiadasz moje wywody ! A co wyszło z twoich i innych doradców w tym temacie wywodów ? Powiedziałem od razu co o tym myślę . Jaki był sens ciągnąć temat ? Gościu miał nie dość że badziewną , to i jeszcze spierd.... ładowarkę. Więc co tu było mu doradzać ? Radziłem mu kupić porządną ładowarkę. I tyle !

Najgorsze jak ktoś dostrzega w czyimś oku ździebełko. A w swoim belki nie widzi !
Ale schodzimy z tematu !
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Podziękował: 133 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: Wiktor » 27 lis 2013, o 17:30

bejo pisze:Powiadasz moje wywody ! A co wyszło z twoich i innych doradców w tym temacie wywodów ? Powiedziałem od razu co o tym myślę . Jaki był sens ciągnąć temat ? Gościu miał nie dość że badziewną , to i jeszcze spierd.... ładowarkę. Więc co tu było mu doradzać ? Radziłem mu kupić porządną ładowarkę. I tyle !

Najgorsze jak ktoś dostrzega w czyimś oku ździebełko. A w swoim belki nie widzi !
Ale schodzimy z tematu !

Wiktor pisze:ps. sprawdź mienik, którym sprawdzałeś lipola np na zasilaczu od kompa czy pokazuje 12V

Rokamid pisze:Tak wiec ....
Wyjasnilo sie z miernikiem - miernik do smieci.
Kupilem pare dni temu taki prostownik niby inteligentny ktory pokazuje napiecia, dostosowuje prad i napiecie do akumulatora itd
Podczas gdy prostownik pokazuje 14V przy ladowaniu aku w aucie miernik pokazuje 11.80V
...

Przepraszam za zaśmiecenie.
Ostatnio zmieniony 27 lis 2013, o 18:32 przez Wiktor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...

Postautor: Neomutant » 27 lis 2013, o 17:37

Panowie upomnienie z mojej strony do was. Ten temat to nie miejsce na wyciąganie sobie brudów i najeżdżanie jeden na drugiego.
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 27 lis 2013, o 22:54

bejo pisze:Dla jednego helik typu V911 , Lama ,itp. będzie zwykłą zabawką . A dla drugiego będzie to poważny helik , który sprawia frajdę z latania.
[...]

Ja mam prostą definicję zabawki: nie zrobi tic-tocka...
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 255 razy

Postautor: Kowal » 28 lis 2013, o 00:24

Panowie, panowie za mało k&%a, k$#a!!!!
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...

Postautor: Luki35 » 28 lis 2013, o 08:12

super_mario2 pisze:
[...]

Ja mam prostą definicję zabawki: nie zrobi tic-tocka...

Ty też :banana:

Wróć do „Brudnopis”