Jaki helikopter na początek?

Tu nauczymy Cię terminologii, pomożemy Ci wybrać zabawki, a potem je bezpiecznie uruchomić.
marcinkowal89
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Podziękował: 1 raz

Postautor: marcinkowal89 » 11 lis 2013, o 18:06

ok, wielkie dzięki to pozbieram :)
chodzi o ten model http://allegro.pl/helikopter-v911-smigla-gratis-2-4ghz-boble-i3684337796.html
Awatar użytkownika
Danny8
Pierwsze koty za płoty...
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Danny8 » 11 lis 2013, o 18:20

Dokładnie, z Chin będzie taniej, w Polsce musisz doliczyć cło i marżę sprzedawcy, twój wybór, ale to o ten model chodzi.
marcinkowal89
Podziękował: 1 raz

Postautor: marcinkowal89 » 11 lis 2013, o 18:25

a jaki ty model do 200 zł? , polecasz ?
Awatar użytkownika
Danny8
Pierwsze koty za płoty...
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Danny8 » 11 lis 2013, o 18:33

Tak jak mówiłem V911, pierwszy kupiłem w Polsce, drugi bym zamawial z Chin.
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 11 lis 2013, o 20:19

Tak z ciekawości czy Copter V911 to to samo co WL Toys V911? Bo zawsze była mowa o tym drugim...
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 11 lis 2013, o 21:47

A ja nie wiem czemu się Wam nie podoba ten Avatar, przecież "Jest to jeden z najlepszych i najciekawszych modeli obecnie dostępnych w ofercie zdalnie sterowanych mikro śmigłowców."... Chyba nie sugerujecie, że nikogroup.pl kłamie? :)
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 11 lis 2013, o 21:56

shacker pisze:Tak z ciekawości czy Copter V911 to to samo co WL Toys V911? Bo zawsze była mowa o tym drugim...

Może być. Copter jest napisane a kabince...
http://www.banggood.com/New-Original-Pa ... 72424.html
sense

Postautor: sense » 22 sty 2014, o 17:52

Dzien dobry! (z gory przepraszam za brak polskich znakow)
Planuje kupic helikopter spalinowy ktory bedzie wstanie podniesc towar o wadze ~0,5 kg do 1 kg. Czy jest to mozliwe?

Nie potrzebuje helikoptera ktory bedzie robic skomplikowane ewolucje potwietrzne. Zwykly dosc spokojny lot z 'towarem' doczepionym do ploz.

Dlaczego spalinowy? No wlasnie sam nie wiem wydaje mi sie, ze jest ekonomicznijeszy i dluzej polata + krotka obsluga techniczna i znow gotowy do lotu - jesli sie myle prosze mnie poprawic.

Jaki jest koszt lotu spalinowka ? ile kosztuje paliwo do takiego helikoptera?

No i najwazniejsze ;) podajcie jakies modele wraz z cena ;) - Interesuje mnie najlepiej gotowy helikopter ktory od razu wystartuje - nie chce zadnych skladanek itp.

Sam sie za bardzo nie znam na modelach dlatego szukam pomocy tutaj :) Oczywiscie jesli uwazacie, ze rowniez model elektryczny da rade prosze o info ;)

Z gory dzieki i pozdrawiam! Milych lotow ;)
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 22 sty 2014, o 18:07

Czesc, po treści Twojego posta wnioskuje, ze Twój model polecialby od razu, ale pytanie w kogo... nie jestem zlosliwy. Obsluga modelu smiglowca wymaga sporej wprawy. Jeśli chcesz zobaczyć jak latają najstabilniejsze smiglowce, kup na probe za kilkadziesiąt dolarów mikrusa którym przynajmniej nie zrobsz sobie krzywdy. Przy okazji przekonasz sie , ze model o którym piszesz w rekach "nowego" nie zawisnie nawet kilku sekund. Nie mówiąc tu juz nawet o jakichkolwiek zadaniach...
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 22 sty 2014, o 18:11

Odpowiedź na tak sformułowane pytanie zajęłaby dwa dni i pół forum.
W ogólnym zarysie: masa 0.5-1kg nie jest wielka (choć 1kg to 0,5+100%) i wiele modeli (a raczej urządzeń latających) może go bez problemu ponieść. Jednakże ponieważ czuje w treści komercyjne/profesjonalne wykorzystanie tego "ładunku" to musi to być model duży, stabilny no i z zapasem nośności - raz że bezpieczniej dwa że nadmiar mocy pozwala na optymalizację obrotów/spalania.
Z tego co powszechnie sie widzi to trzeba szukać wśród modeli od klasy 700 wzwyż (wirnik >1.2m)
Z grubsza to zabawa "na gotowo" za (rzucam z głowy) co najmniej 5000kPLN (3500 model+1500 apa).
Paliwo do nitro to 120-180 za 4-5l (zależy od firmy i paliwa) ale jak się chce latać tanio to trzeba kupić/złożyć model na benzyne (tzw "gasser") a to kolejne złotówki...

No i najważniejsze - "trzeba umić" tym latać...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
sense

Postautor: sense » 22 sty 2014, o 18:22

miruuu pisze:Czesc, po treści Twojego posta wnioskuje, ze Twój model polecialby od razu, ale pytanie w kogo... nie jestem zlosliwy. Obsluga modelu smiglowca wymaga sporej wprawy. Jeśli chcesz zobaczyć jak latają najstabilniejsze smiglowce, kup na probe za kilkadziesiąt dolarów mikrusa którym przynajmniej nie zrobsz sobie krzywdy. Przy okazji przekonasz sie , ze model o którym piszesz w rekach "nowego" nie zawisnie nawet kilku sekund. Nie mówiąc tu juz nawet o jakichkolwiek zadaniach...

Miruuu - Coz. Moja wina bo nie napisalem - mialem juz w rekach wlasny model (taka zabawka za 200 zl ) i jakos udalo mi sie nim poruszac bez uderzenia w nikogo ani w nic ...

CO do modelu lepszego to rowniez mialem szanse latac (nie pamietam nazwy) i szczerze - nie taki diabelek straszny jak go maluja ;] a wiec chyba przesadzasz. Zreszto co za problem sie nauczyc jesli bylaby taka potrzebna? Dobrze ze tak nie myslales jak miales 0,5 roczku bo bys sie chodzic nie nauczyl bo balbys sie ze uderzysz w cos albo w kogosc ;) - nie jestem zlosliwy ;P - DZIEKI ZA ODPOWIEDZ :)

____

Ramotny pisze:Z grubsza to zabawa "na gotowo" za (rzucam z głowy) co najmniej 5000kPLN (3500 model+1500 apa).
Paliwo do nitro to 120-180 za 4-5l (zależy od firmy i paliwa) ale jak się chce latać tanio to trzeba kupić/złożyć model na benzyne (tzw "gasser") a to kolejne złotówki...

No i najważniejsze - "trzeba umić" tym latać...

Liczylem na jakies 3500 ;) ale rozumiem, ze musi to miec jakos moc i jakosc.

Co do tych litrow - wiesz moze jakie jest spalanie przecietnego modelu?
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 22 sty 2014, o 18:28

Jeśli potrafisz latać to spoko. Źle zinterpretowalem Twojego posta. Dla potwierdzenia - latales 6kanalowcem?
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 22 sty 2014, o 18:29

sense a może tak od początku - po co chcesz taki ładunek nosić? Na helikopterach się świat nie kończy, często lepszym wyborem jest jakaś platforma latająca.

Nie wiem jakimi modelami latałeś, ale z twojej pewnej odpowiedzi, że to nie takie trudne wnioskuję, że było to modele max 4-kanałowe, co ma się nijak do 6-kanałowych, a takie najczęściej są duże. Nauczyć się można jak każdy, ale .... :mrgreen:
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 22 sty 2014, o 18:37

A co do nauki chodzenia - tu zdecydowanie mniejsze ryzyko uciecia glowy :)
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 22 sty 2014, o 19:21

Jak nie przeszkadzała by Ci kwestia że używany, to tak się składa że za nie długo miałbym swoją spalinę klasy 600 do sprzedania. Więcej info mogę podać na pw jak będziesz chętny.
sense

Postautor: sense » 22 sty 2014, o 23:04

miruuu pisze:Jeśli potrafisz latać to spoko. Źle zinterpretowalem Twojego posta. Dla potwierdzenia - latales 6kanalowcem?

4 kanalowka na pewno co do tego drozszego to nie wiem ... byc moze tez 4 ;P coz nie o to chodzi w tym temacie ;)

shacker pisze:sense a może tak od początku - po co chcesz taki ładunek nosić? Na helikopterach się świat nie kończy, często lepszym wyborem jest jakaś platforma latająca

Platforma latajaca? Jaka masz na mysli? Teoretycznie tez by mogla byc...
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 22 sty 2014, o 23:10

Sense, ten pomysł jest do dupy :grin2:
Tzn. nie samo latanie z ładunkiem, a to że nie masz w tym temacie praktyki w lataniu. Nie ma obecnie znaczenia, czy model helika będzie tylko woził ładunek czy także latał sportowo. Mechanicznie i elektroniczne są one bardzo do siebie zbliżone.
Najlepszym obecnie rozwiązaniem na długie latanie są modele benzynowe, które potrafią wisieć do 30-tu minut na jednym zbiorniku. No z ładunkiem trochę krócej, ale to i tak dwukrotnie dłużej i kilkukrotnie taniej, niż na paliwo klasyczne.

Problemem jest w twoim przypadku pilotaż. To nie ma tak, że go podniesiesz i będziesz nim latał jak 4-ro kanałowcem. Taki model - nawet ustawiony pod lajtowe latanie - jest znacznie bardziej wymagający. Uwierz, że trzeba temu poświęcić sporo uwagi i treningu na symulatorze, żeby tak ot sobie polatać.
Poza tym tu nie ma szpiegów z FBI - możesz spokojnie przybliżyć temat, co chcesz robić a wtedy łatwiej jest znaleźć jakieś bardziej sensowne rozwiązanie.

Na przykład wielowirnikowiec, który posiada samostabilizację , GPS, kompas i barometr, dzięki czemu potrafi samodzielnie wisieć w miejscu, spokojnie lata i w razie W samodzielnie wraca do miejsca startu. Moim zdaniem jak na początek to jest dla ciebie o niebo lepsze rozwiązanie.

Tym bardziej, że modele helików należą do jednych z najdroższych więc warto przed wydaniem kasy dobrze przemyśleć i obgadać zadanie.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 22 sty 2014, o 23:23

sense pisze:
miruuu pisze:Jeśli potrafisz latać to spoko. Źle zinterpretowalem Twojego posta. Dla potwierdzenia - latales 6kanalowcem?

4 kanalowka na pewno co do tego drozszego to nie wiem ... byc moze tez 4 ;P coz nie o to chodzi w tym temacie ;)

O nic bardziej nie chodzi jak nie o to. Żeby podnieść śmigłowcem cokolwiek, trzeba najpierw podnieść śmigłowiec. Resztę napisał przed chwilą Sławek.

Co do kopterów - potwierdzam co powyżej. No i dobrze byłoby jakbyś zdradził w bardziej szczegółowy sposób swoje zamiary. Będzie łatwiej coś doradzić.
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 22 sty 2014, o 23:38

zapewne chodzi o helicam = gimbal z kamerą
sense

Postautor: sense » 23 sty 2014, o 00:11

miruuu pisze:O nic bardziej nie chodzi jak nie o to. Żeby podnieść śmigłowcem cokolwiek, trzeba najpierw podnieść śmigłowiec. Resztę napisał przed chwilą Sławek.

No ale kurcze tego da rade sie nauczyc ;P ludzie to chyba wykonalne ;P
miruuu pisze:Co do kopterów - potwierdzam co powyżej. No i dobrze byłoby jakbyś zdradził w bardziej szczegółowy sposób swoje zamiary. Będzie łatwiej coś doradzić.

Oczywiscie ze zdradze - wczesniej nikt o to nie pytal. To bedzie element z tworzywa w ksztalcie trojkata przymocowany do plozy jak mamy dwie plozy | | to do dwoch przymocowane .. a na dole zwisa /\ .. nie wiem czy dobrze tlumacze ;)

Mimo wszystko dochodze do wniosku ze chyba bedzie lepsza 'gola' platforma latajaca niz heli. Nie wiem jeszcze pomysle :)

Neomutant pisze:zapewne chodzi o helicam = gimbal z kamerą

Pudlo kolego ;) Od tego mam phantoma dji i gimbal A co ma byc zamontowane na heli/platformie napisalem wyzej

Wróć do „Jak zacząć fascynującą przygodę”