HEJŻE!

Zanim namalujesz swoje pierwsze dzieło, "dzień dobry" wszystkim powiedz.
Regulamin forum
Serdecznie witamy nowo przybyłych na naszym forum i zapraszamy do ujawnienia się :banana:

Uratuj Zborka - Podaj w temacie wątku swoją lokalizację!
Wstaw awatar i lokalizację - Nie wiesz jak? Skorzystaj z linku z instrukcją lub zapytaj nas :mrgreen:
:piwo:
Awatar użytkownika
kamilask
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: kamilask » 5 lut 2014, o 06:20

Witam serdecznie!

Jestem Kamil :-)

Moją przygodę z helikopterami dopiero zaczynam ale już się dość mocno wkręcilem.

Na początek kupiłem sobie zabaweczkę Syma s800g, ponieważ zauważyłem że do tego modelu są zamienne części :-)
Niestety popsul mi się po 3 dniach zabawy. Usterka niby nie groźna, bo złamała się plastikowa część Od wału wewnętrznego. Wydaje mi się ze to najczęstsza usterka w tych modelach. Obecnie ta część jest nie dostępna od dłuższego czasu i helik stoi sobie na szafie u "Pana doktora" i czeka na przeszczep :-)

Szczęśliwie się złożyło że mam niedługo urodziny i po przeczytaniu znacznej większości postów na tym forum mój wybór padł na model Lama V4 :-)

Wydaje mi się ze to dobry helik na początek przygody z lataniem :-)

Jeszcze tylko pozostaje pytanie na które chyba sam powinienem sobie odpowiedzieć ale liczę na wasze sugestie.

Czy wybrać nowy czy używany ?
Obecnie na allegro jest 5 aukcji z używanymi...
I to jest mój dylemat...

Pozdrawiam wszystkich!
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 5 lut 2014, o 06:33

Witaj w klubie!
Lama rzeczywiście przez dlugi czas byla polecana a początek. Tez ja mialem i szczerze odradzam.
Przy obecnej ofercie na rynku ten model wydaje mi się idealnym przykladem na wyrzucenie kasy w bloto. Powodow jest wiele ale najważniejszym jest to ze jest to coaxial.
Skoro to początki 4kanaly beda ok. Pomyśl jednak o jednowirnikowcu. Najbardziej polecam te mikruski. Tanie i nie do zajeż%%nia. Pomimo malych rozmiarów latają zdecydowanie lepiej od lamy. Radzą sobie również na dworze, co lamie przychodzi z wielkim trudem.
Aha, dodam ze te mikruski kosztują z dostawa ok 45$ a części sa mega tanie co nie jest bez znaczenia przy pierwszych podlotach..
Awatar użytkownika
kamilask

Postautor: kamilask » 5 lut 2014, o 06:53

O jednowirnikowcu też myślalem i właściwie to miał być kolejny krok. Czy mógł bym Cię poprosić o jakiegoś linka do modelu u którym wspomniałeś.

Na początek mógł bym wydać około 600 zł Ale chcę kupic cos dobrej jakosci i żeby części były nie za drogie dopuki się nie nauczę. :-)
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Luki35 » 5 lut 2014, o 07:20

E tam, jak nie latał praktycznie wcale, imo niech sobie kupi Lamę / ew. Huntera.

Po pierwsze - może go w ogóle nie zainteresowac pilotowanie - to raz
Dwa - opanuje sterowanie - to dwa - serio, dla debiutanta taką Lama polatac też nie jest łatwo.

Edit.
Ale, po wuj Ci Lama, skoro masz Symę???? :dk:

Patrząc w taki sposób - nie kupuj Lamy - toż to to samo! Dokup tę uszkodzoną część i opanuj sterowanie.

Co do jednowirnikowców - nie wypowiadam się - cienki Bolek ze mnie ;-)
E-Sky Hunter, Blade 300 X

http://www.rcauto.pl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=36487 - mój profil na RCAUTO
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Podziękował: 170 razy
Podziękowano: 428 razy

Postautor: Artu » 5 lut 2014, o 08:01

Kamilu, coaxiala już masz, więc warto pójść o krok dalej i "wejść" w model 4ch :thumb:
Proponuję opisywany i chwalony na wielu forach micro heli WLtoys V911. W linku najnowszy "wypust", czyli wersja PRO... cokolwiek by to znaczyło :rotfl2:

Obrazek

EDYTA:
Model V911 można oczywiście nabyć i w PL, na przykład na popularnym serwisie aukcyjnym, lecz cena będzie nieco wyższa...
Części zamienne są również bezproblemowo dostępne.
Ostatnio zmieniony 5 lut 2014, o 08:16 przez Artu, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...

Postautor: Luki35 » 5 lut 2014, o 08:02

Tylko serwa dobrze podłącz :hammer: :hammer: :nono: :D :D :D

http://www.rcauto.pl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=36487 - mój profil na RCAUTO
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 5 lut 2014, o 09:25

Luki35 pisze:E tam, jak nie latał praktycznie wcale, imo niech sobie kupi Lamę / ew. Huntera.

Lama nie pomoże w nauce. Pomimo, że sama wisi, lata się nią trudniej niz małymi jednowirnikowcami. Dlaczego? Bo jednowirnikowiec lepiej sie słucha. Lama fajnie wisi, ale każda próba lotu to walka. Nie chce lecieć dalej niż kilka metrów a każdy najmniejszy podmuch jest odczuwalny. Mówiąc inaczej - mało się słucha.

Luki35 pisze:Po pierwsze - może go w ogóle nie zainteresowac pilotowanie - to raz

Mikrusek jest tańszy, więc ryzyko maleje w takim przypadku.

Luki35 pisze:Dwa - opanuje sterowanie - to dwa - serio, dla debiutanta taką Lama polatac też nie jest łatwo.

Pewnie, że nie jest. Zwłaszcza gdy chce się latać a nie wisieć. Pamietam ile się narypałem z moją lamką zanim dało się nią (prawie) latać. Wymiana silników na xtreme, łopat, wałka na dłuższy itd itp a i tak nielotem była...

Luki35 pisze:Co do jednowirnikowców - nie wypowiadam się - cienki Bolek ze mnie ;-)

Uwierz, że jednowirnikowcem 4ch latałoby Ci się łatwiej. Głównie dlatego, że one latają i nie zatrzymują się po chwili. Do tego zachowują się dość precyzyjnie i nie reagują tak mocno na wiatr.
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...

Postautor: Luki35 » 5 lut 2014, o 09:45

Aaahaaa.

A ja cały czas myślałem, że piszac o mikrusach, chodzi Wam o te bez flybaru! Czyli taki np:
http://www.horizonhobby.com/products/na ... BLH3380#t2

Ps. Ja kiedyś na symku sporo latałem Bladym SR (też z fly barem) i cieszyłem sie , że mi tak dobrze idzie i łatwo się lata. Po czym wziąłem Bladego 300x i rozbiłem go w kilka sekund. :banana:

Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 5 lut 2014, o 09:51

Luki35 pisze:Aaahaaa.
A ja cały czas myślałem, że piszac o mikrusach, chodzi Wam o te bez flybaru! Czyli taki np:
http://www.horizonhobby.com/products/na ... BLH3380#t2
wielkość modelu nie determinuje rodzaju sterowania i stabilizacji. Są też np tzw Big-Lama czyli koaksjale z łopatami bopdajże 400mm czy nawet większymi i - jak sam zauważyłeś - pełnoprawne 6-kanałowe mikruski
Luki35 pisze:Ps. Ja kiedyś na symku sporo latałem Bladym SR (też z fly barem) i cieszyłem sie , że mi tak dobrze idzie i łatwo się lata. Po czym wziąłem Bladego 300x i rozbiłem go w kilka sekund. :banana:
jak się ma serwa podpięta na krzyż albo w pętelkę to nie dziwota...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...

Postautor: Luki35 » 5 lut 2014, o 10:35

Wtedy miałem wszystko dobrze powpinane:

:)

Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 5 lut 2014, o 10:43

Czy to jakieś zboczenie, że uwielbiam oglądać czyjeś kretowania?
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...

Postautor: Luki35 » 5 lut 2014, o 10:46

Zgodnie z przysłowiem: "Nie śmiej sie dziadku.... "

Życze powodzenia! :D

Awatar użytkownika
kamilask

Postautor: kamilask » 5 lut 2014, o 19:06

Bardzo Wam dziękuję za pomoc :)
W takim razie zamawiam dla siebie WLtoys V911 zamiast Lamy V4 :banana:

Jaki powinien być następny krok ? :)
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: crash » 5 lut 2014, o 19:09

nastepny krok- zamów wiecej baterii i mnóstwo części!
... bo latanie jest jak chodzenie po bagnach- strasznie wciąga... :vhappy:
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen

Postautor: Artu » 5 lut 2014, o 20:32

kamilask pisze:Jaki powinien być następny krok ? :)

Jak napisał przedmówca, kilka akumulatorków się przyda, ale te z BangGood są mizernej jakości :masakra:
Polecał bym zakup NanoTech-ów z HobbyKinga... tylko nie mam tego modelu, i nie wiem jakie są odpowiednikami :wall:

Co do części zamiennych, to bym nie demonizował, a poza tym są one dostępne u nas, i cena już tak nie powala...

Ale można kupić wersję BNF, i mieć go jako "magazyn części" :rotfl2:

EDYTA:
Było by fajnie, gdyby zmieścił się ten akumulatorek Turnigy nano-tech 300mah 1S 35c

Obrazek
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
kamilask

Postautor: kamilask » 5 lut 2014, o 22:03

Jutro zamawiam helika z banggood jeszcze mam pytanje dotyczace chyba apki Mode 2 (Left Hand Throttle) to znaczy ze ten wihajster od przepustnicy jest po lewej stronie? Bo nie wiem ktora opcje wybrac :-)

Wysłane z mojego GT-P7320 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen

Postautor: Artu » 5 lut 2014, o 22:17

Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 5 lut 2014, o 22:19

kamilask pisze:Jutro zamawiam helika z banggood jeszcze mam pytanje dotyczace chyba apki Mode 2 (Left Hand Throttle) to znaczy ze ten wihajster od przepustnicy jest po lewej stronie? Bo nie wiem ktora opcje wybrac :-)

Wysłane z mojego GT-P7320 przy użyciu Tapatalka

tak samo jak pokazał Artu ja też jestem zwolennikiem MODE2 z bardzo prostego powodu.... Czy to w prawdziwym samolocie czy heli (poza nielicznymi wyjątkami) wolant (ster wysokości+lotki / pochylenie-przechylenie) dzierży się w prawej ręce a w lewej jest gaz (+ew kąt ogólny) i ster kierunku (z racji braku pedałów). Ergo - najbardziej naturalny.
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...

Postautor: Luki35 » 5 lut 2014, o 22:21

Ja ostatnio na mode 1 latałem .... :plask: :lol:

Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 5 lut 2014, o 22:27

Luki35 pisze:Ja ostatnio na mode 1 latałem .... :plask: :lol:

Wiele osób lata na innych niż 2 - to oczywiście kwestia przyzwyczajenia. I zawsze się znajdą obrońcy z rozsądnymi argumentami na ten czy inny MODE. Niemniej jak już wspomniałem w mojej ocenie M2 jest najbardziej naturalny.
Pozdrawiam, Grzegorz

Wróć do „Witajcie, to ja!”