Witam
Jakiś czas temu zmieniłem nadajnik AV 5.8GHz do fpv z jakiegoś noname 200mW na 600mW 32CH Boscama. Niestety nie zauważyłem powalającego zwiększenia zasięgu, raczej wypadało podobnie jak w starym nadajniku.
Nie było zbyt wiele czasu na testy w locie jak i zabawe nadajnikiem, sprawa poszła do przeanalizowania w innym dogodnym czasie.
Ostatnio jednak wpadł mi w ręce ciekawy miernik "ImmersionRC RF Power Meter" sygnału radiowego. Oprócz sprawdzenia anten można nim zdiagnozować / zmierzyć moc nadajników radiowych.
Zakres czestotliwości pomiarowych: 1MHz do 8GHz, skalibrowany dla powszechnie używanych pasm w FPV/UAV.
35MHz, 72MHz, 433MHz (eLeReS, RC), 868MHz, 900MHz (FPV AV), 1.2GHz(FPV AV), 2.4GHz (RC), 5.8GHz (FPV AV)
Jak widac możemy w zasadzie sprawdzić stan całego osprzetu modelarskiego Smile.
Wynik testu opublikowałem w relacji na blogu:
http://www.fpvdrones.pl/?q=node/52 Nie jest to profesjonalny sprzet - raczej do zastosowania hobbystycznego. Daje jednak powtarzalne wyniki.
Uważam, że miernik spisuje się bardzo dobrze i dla hobbysty modelarza (lub kilku którzy się dołożą do zakupu) będzie przydatnym uzupełnieniem osprzetu warsztatowego.
pozdrawiam
Piotr