Gmeracz pisze:Każdy ma instrukcje ze schematami głowic, więc wiemy że do okucia od strony głowicy wchodzi jedno łożysko kulkowe, a na końcu szpindla od strony łopaty drugie. W środku okucia są podkładki i łożysko oporowe, więc całość siedzi w okuciu skręcona ciasno szpindlem.
redb pisze:jest łożysko kulkowe, potem oporowe (z bieżniami) a na końcu znowu kulkowe i śrubą wszystko do szpindla przykręcone.
Gmeracz pisze:redb pisze:jest łożysko kulkowe, potem oporowe (z bieżniami) a na końcu znowu kulkowe i śrubą wszystko do szpindla przykręcone.
Dokładnie, a może coś źle napisałem?
oba rodzaje łożysk mają dwie bieżnie: i łożyska promieniowe i oporowe. Tyle że w promieniowych mają one inny kształt i średnicę a w oporowych takie same (oczywiście jest wiele rodzajów łożysk kulkowych które są szczególnym przypadkiem ł. tocznych)redb pisze:na siły odśrodkowe lepsze jest to łożysko z dwiema bieżniami niż kulkowe chyba, że się mylę.
redb pisze:Ano właśnie, wychodzi brak wprawy w posługiwaniu się prastarym językiem inżynierów. Oczywiście masz rację, mówiąc o kulkowym, myślałem o oporowym zapominając, że promieniowe oczywiście też jest kulkowe.
Jak teraz się nad tym zastanowię, to pewnie Gmeraczowi też chodziło o to samo, tzn. mówiąc, że na końcu jest łożysko kulkowe, myślał o oporowym bo jakoś łatwiej sobie wyobrazić, że ono jest kulkowe, bo kulki widać jak na dłoni.
Kolejne 2 pojęcia do słownika: łożysko oporowe i łożysko promieniowe
Wtedy wszyscy będziemy rozumieć o czym piszemy
Dziękuję Ramotny za sprostowanie i pozdrawiam.
redb pisze:Gmeracz pisze:Ta cholerna sól żre wszystko.
Jaka sól?
z całym szacunkiem: to po co jest ta większa dziura? Dlaczego? Z punktu widzenia produkcji to utrudnienie bo są dwa różne detale w zestawie na dodatek łatwe do pomylenia więc jakiś powód jest. Jaki? Pliz...Gmeracz pisze:Chodzi o fakt, że wszystkie łożyska są skręcone szpindlem i nic się tam nie rusza. Bo o to chodziło w wątku.
Wiktor pisze:Ramotny
pisał to Tomek, pisałem to ja... pliz.....
by nie tarło
Gmeracz pisze:redb pisze:jest łożysko kulkowe, potem oporowe (z bieżniami) a na końcu znowu kulkowe i śrubą wszystko do szpindla przykręcone.
Dokładnie, a może coś źle napisałem?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości