Usprawnienia forum: Wy mówicie - my robimy :)

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 20 cze 2010, o 21:33

Luke, sam chciałeś :banana:

Jeżeli temat ma traktować nasz sport całościowo, to dodałbym:

- odpinanie kabli silnika przy zabawie z ustawianiem kątów
- ustawienie w apce i stosowanie THROTTLE HOLD, kiedy i dlaczego. Chyba najłatwiej wyjaśnić jako bezpieczną procedurę startową (apka on, hold on, model on, na start, hold off, gyro normal /HH + dlaczego, start, lądowanie, hold on, model za chabety, wypiąć akku, apka off, hold off - coś takiego)
- testy napędu przy zdjętych łopatach + ew. przy programowaniu reglera
- przytarte łopaty (szczególnie po krecie - możliwość rozwarstwienia w locie = wystrzelenie obciążnika, sprawdzenie geometrii po krecie)
- ustalenie (oznaczenie) miejsca lądowania modelu, czyli nieprzekraczalnego dystansu od pilota (strefa bezpieczeństwa podczas startu i lądowania + złota zasada=nie latamy nad głową czy głowami :)) Wielu pilotów nie lata w strefie i potem w grupie nie ma takiego nawyku. Czyli analogicznie jak na mittingach/zawodach
- jakość szpindla - nie chińskie i dlaczego to takie ważne
- zwarcie akku, czym to grozi (np. po krecie) i jak postępować (np.gaśnica z auta)
- sprawa psyche na widok publiki, chęć popisu, uleganie namowom na niebezpieczne manewry
- można dołączyć jako przestrogę linki do głupich filmów jak niektórzy latają (trawnik przed domem, między blokami, hala w pracy itp) albo/i do fotek po wypadkach (gdzieś widziałem rozoraną gębę po lądowaniu na twarz)
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Luke Skywalker
Administrator
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Luke Skywalker » 20 cze 2010, o 21:41

No pewnie, że chciałem i dobrze, że piszesz. O odpinaniu kabli silnika przy kątach już jest. O włączaniu i wyłączaniu modelu wspomniał Blady - zaraz namaluję. Reszta do dodania.

Super, dzięki.

Ł.

EDIT: wisi kolejność włączania radio / model... CDN
EDIT: wisi procedura startowa modelu elektro... CDN
EDIT: wisi tłum (nie jestem psychologiem...) CDN
Outrage 550 ("Youngtimer")
JR DSX7

Drodzy Forumowicze! Ortografia nie gryzie!
Awatar użytkownika
dzu
Pierwsze koty za płoty...
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 10 razy

Postautor: dzu » 22 cze 2010, o 11:12

podziękował :thumb:
pp
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 22 cze 2010, o 20:37

jak chcecie więcej emotikonów to podrzućcie jakieś adresy bom leniwy i szukać mi się nie chce. byle nie za dużo i żeby były z jajem a nie jakieś obsceny...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
private9
Stały bywalec...
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 7 razy
Kontaktowanie:

Postautor: private9 » 22 cze 2010, o 20:48

Najbardzie podoba mi się banan i ten niżej trzeci od dołu :D
Pozdrawiam,
Arek.
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 28 cze 2010, o 19:48

Gmeracz pisze:Byłem w trakcie odpisywania Blade-mu w Thunder Tiger, w wątku o łopatach, ale to trochę bez sensu pisać o technice lotu, treningu i jego taktyce, więc może dorzucimy jeden taki temat do listy ogólnej. Myślałem właśnie o nazwie typu "Technika lotu" w grupie TECHNIKA, gdzie można wrzucać wątki takie, jak:
- setupy techniczne modeli BASIC i ADVANCED dla poszczególnych typów (co da pogląd dla mniej wprawionych),
- info jak planować trening, czyli co robić, w jakiej kolejności się uczyć, jak to fizycznie wykonać
- ew. porady kolegów jak Edek, w jaki sposób nauczyć się bardziej zaawansowanej figury przechodząc ją etapami (?), czy rysując określony kształt?

Dział utworzony: "Ministerstwo Edukacji Helikopterowej" -> "Porady mistrzów" -> viewforum.php?f=83

(jak się Wam nie spodoba to zmienimy/przeniesiemy ale "Technika" to sprawy mechaniczno-elektryczne a nie pilotaż)
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
Luke Skywalker
Administrator

Postautor: Luke Skywalker » 1 lip 2010, o 21:53

Drodzy Czytelnicy!

Miło mi poinformować, że wprowadziliśmy kolejną nowość na naszym portalu.
Jak wiecie, na forum od samego początku można było dziękować za posty. W ten sposób łatwo ustalić, czy ktoś pisze z sensem i wie, o czym mówi. Ocena znawstwa autora wypowiedzi po ilości postów nie bardzo odpowiada profilowi tego forum. Może gdzie indziej, gdzie ilość dominuje nad jakością... :thumb:

Teraz również na portalu można ocenić artykuł. Pod każdym z nich znajdziecie gwiazdki ustawione w szeregu... Jedna gwiazdka to pała, wszystkie: najwyższa ocena.
Kryteria oceny są Wasze: czy temat był interesujący, czy podany w przejrzysty sposób itp.

Potestujmy wspólnie tę modyfikację przez jakiś czas, później zadecydujemy, czy zostaje.

Mamy nadzieję, że się przyjmie.

Zdrówka!

Luke

PS.: Czy uważacie, że oceny powinny być włączone tylko dla zalogowanych użytkowników?
JR DSX7

Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 3 lip 2010, o 16:50

Wg mnie to musi trochę pochodzić, tak ze dwa-trzy miechy minimum, żeby obraz statystyczny był w miarę wiarygodny. Wiadomo, że parę procent tylko będzie to robić.
Chyba najlepszym punktem odniesienia w skali będzie:
1-kicha, 2-takie sobie, 3-ok , 4 bardzo ciekawe i 5 super.
Na razie wygląda na to, że będziemy sobie nawzajem stawiać gwiazdki :)
Ale wydaje mi się, że pozwolenie na ocenę po rejestracji ma sens, bo unikniemy fake-ów czy akcji jakiegoś podpitego, rozzłoszczonego i anonimowego gościa. A rejestracja to już jakieś minimum wysiłku i minimalne ujawnienie się, co ludzi też hamuje przed głupotami.

PS: przy okazji, czy można włączyć ilość osób zarejestrowanych przy liczniku odwiedzających? Czy na razie jest ich zbyt mało?
Tak w ogóle statystyki działają na wyobraźnię. Ja osobiście lubię widzieć, ilu się już zarejestrowało
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
tomek68
Domownik forum...
Podziękowano: 7 razy

Postautor: tomek68 » 15 lip 2010, o 19:24

No to mamy setnego użytkownika forum-już myślałem że do tego nie dojdzie :mrgreen:
Heli pilots live in a world full of vibration
roki
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękowano: 1 raz

Postautor: roki » 15 lip 2010, o 19:57

tomek68 pisze:No to mamy setnego użytkownika forum-już myślałem że do tego nie dojdzie :mrgreen:

hehe
To ja chyba byłem nr 99 :mrgreen:
Pozdrawiam
Kasper
Awatar użytkownika
Luke Skywalker
Administrator

Postautor: Luke Skywalker » 15 lip 2010, o 20:05

Nooo... co to za pesymizm? Naprawdę to wszystko idzie w dobrą stronę. Oby tak dalej: jest naprawdę fajna atmosfera i masa wiadomości. Pi razy oko o to nam z Grześkiem chodziło.
Dajcie nam jeszcze chwilę. Ten serwis (portal + forum) ma ogromny potencjał, a my łby pełne pomysłów. Wszystko w swoim czasie. Jesteśmy dopiero na początku "rozbiegówki" :thumb:

Teraz czekamy na kolejną stówkę :D

Zdrówka!

Luke
JR DSX7

Awatar użytkownika
Beier
Stały bywalec...
Podziękowano: 12 razy

Postautor: Beier » 16 lip 2010, o 11:45

Forum rośnie w siłę - oby tak dalej :)
T-Rex 700 Nitro LE
DX7
Awatar użytkownika
Bartek_95
Pierwsze koty za płoty...

Postautor: Bartek_95 » 16 lip 2010, o 18:43

Nie to żebym był jakimś "Dupowłazem" :lol: ale forum heli-team jak dla mnie jest najlepsze, chodzi mi o mase przydatnych wiadomości, bardzo częste udzielanie się Szanownych Panów Adminów na forum :mrgreen: no i ta wspaniała atmosfera, żadnych awantur,sprzeczek i takich tam... oby tak dalej!!!

Pozdrowionka :)
Blade
Stały bywalec...
Podziękowano: 4 razy

Postautor: Blade » 16 lip 2010, o 19:10

Też jestem dobrej myśli. Heli-Team jest zdecydowanie najlepszym forum śmigłowcowym RC w polskim internecie. Udzielają się tu sami sympatyczni ludzie, nie ma głupawych obraz o byle co, hipokryzji, zawiści i besztania ludzi z błotem co niestety na pozostałych forach występuje, wszystko dzieje się w koleżeńskiej atmosferze i tak trzymać!

EDIT: lliterówki
Ostatnio zmieniony 16 lip 2010, o 19:25 przez Blade, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
edek
Elita forum...
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: edek » 16 lip 2010, o 19:23

Tez mysle,ze w dobra strone to wszystko idzie.
Kultura jak na zachodnich forach,ingerencja modow,adminow w ogole nie wymagana. Moze po za jednym malym wyjatkiem...
Na temat i z humorem,to mi sie podoba!

Jest okej!
exTeam Gaui
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 16 lip 2010, o 21:32

Dziękujemy za wszystkie miłe słowa. Mamy nadzieję, że pomożecie nam żeby w dalszym ciągu tak było :)
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: AdamskY » 17 lip 2010, o 18:52

ja tez bylem na rożnych forach, na niektórych jeszcze jestem, z niektórych mnie wywalono (ban na IP, ale i tak wchodzę przez proxy :D) za słowa krytyki pod adresem forum i moderatorów itd... :)

ale jaki już pisałem w jednym poście dopiero na tym forum znalazłem szczegółowy i dokładny opis rożnych pojęć i co ja bardzo cenie szybka i rzetelna odpowiedz moderatorów i adminów. Spotkałem się pewnego razu z tym ze na mój post żaden moderator przez 1 miesiąc nic nie odpowiedział :hammer: , pomimo aktywności moderatorów w innych postach :wall: ,dopiero po mojej "eskalacji" uzyskałem odpowiedz na moje pytanie ale od innych użytkowników a od moderatorów i admina "ECHO" :D

to jest najlepsze forum na jakim bylem i jestem... i amen ? :banana:
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
Awatar użytkownika
redb
Elita forum...
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 60 razy

Postautor: redb » 24 sie 2010, o 12:08

Jeśli ta hobbystyczna inicjatywa przerodzi się w konkurencję dla epheli czy waldorf'a to na pewno dla tego, że jakaś "wartość dodana" przyciągnie sporą grupę maniaków RC. Jeśli tak nie będzie to projekt po prostu upadnie i chyba nie ma co tutaj wywodzić się nad zamiarami autorów (nawet jeśli projekt ten od początku aspiruje do miana 3 gracza na rynku - czego z całego serca życzę). Dla mnie dużą "wartością dodaną" jest portal i treści jakie są na nim publikowane. Teoretycznie można to osiągnąć jakimś wątkiem na forum ale - przynajmniej w moim odczuciu - portal to coś o wiele więcej. Mnie, korzystającemu z epheli, brakowało jednego miejsca gdzie można przeczytać jakiś artykuł albo zebrać chronologicznie wszystkie newsy. Oby starczyło Wam sił i chęci na aktualizowanie portalu.
‐------------------‐----------
Hurricane 425 | Belt CP vel. trup | Dron homemade | XL 380 | XL 700
Taranis X9 lite S
Awatar użytkownika
Luke Skywalker
Administrator

Postautor: Luke Skywalker » 5 wrz 2010, o 22:02

Witajcie!

Jak ten czas leci! Nie tak dawno jeszcze rozmawialiśmy z Grześkiem o pomyśle na coś nowego w naszym małym, kipiącym rondlu z sosem, a tu już pół roku... Nadszedł czas na skromne podsumowanie, skomentowanie kilku zdarzeń, podzielenie się "wynikami" i delikatnie (ciii... konkurencja nie śpi ;) ) planami na przyszłość.

1. Wyniki, czyli porażka czy sukces?
Nie lubię się chwalić ani mówić o sobie (o nas. Nas = HT). Jednak doszedłem do wniosku, że skoro TVP, Polsat i TVN prześcigają się w publikowaniu wyników oglądalności, znaczy: coś w tym jest...
Nie nie - nie liczcie, że padną cyferki ze statystyk :twisted:
Powiem jedynie, że są duże. BARDZO duże. Wciąż rosną... Nawet w wakacje biliśmy kolejne - wewnętrzne - rekordy.
Okazały się na tyle duże, że nasz serwer przestał się wyrabiać! Na szczęście trwają prace migracyjne i niedługo wszystko znów będzie śmigać jak należy.
Odnotowujemy coraz większą oglądalność płynącą zza granicy. I nie mówię o naszych Rodakach poza Polską. Mówię o użytkownikach obcojęzycznych, piszących na swoich lokalnych forach! Coraz częściej pojawiają się linki do nas na forach niemieckich, angielskich poparte dyskusją o tym, co zobaczono u nas. Moim zdaniem to bardzo dobre świadectwo. Osobiście jestem z tego bardzo dumny.

2. Portal a forum
Udało nam się to, o czym od początku mówiliśmy. Chcieliśmy stworzyć "nius-portal", linkownię, hub... Jak pewnie zauważyliście, nie ma dnia, aby na stronie głównej nie pojawił się choćby najmniejszy niusek. Grzebiemy po forach i stronach angielskich, niemieckich, włoskich, francuskich... Ponieważ mówimy tymi językami, nie mamy problemu w TŁUMACZENIU niusów. Jak zauważyliście, KAŻDY nius jest przetłumaczony. Nie przez googlowego tłumacza, ale przez nas. Nie interesuje nas proste przeklejanie tekstu / zdjęć bez słów komentarza.
Nie dam się namówić jedynie na tłumaczenie "jutubowych" filmów, ale i tak staramy się, aby pojawił się choćby najmniejszy komentarz.
Pewnie zauważyliście, że są wiadomości, które można znaleźć na innych polskich stronach, a u nas nie.
Dlaczego?
Proste: zanim coś Wam przekażemy, rozmawiamy, czy informacja cokolwiek wnosi w nasze życie. Jeśli czasami piszemy o bzdurkach (bo totalnie nic się nie dzieje...), staramy się z tego zrobić coś wesołego.
Nie odgrzewamy kotletów tak, jak czynią to (niestety i ku naszemu zdziwieniu) uznane zachodnie portale! W zasadzie jeśli jest jakaś wiadomość, która wydaje się być podejrzaną o "wiek" - sprawdzamy... To daje choćby minimalną gwarancję, że to, co czytacie, jest świeże.
Na samym forum udaje nam się utrzymać (w naszym odczuciu) miłą atmosferę. Nie było większych utarczek, wszystkie staramy się w porę gasić w cywilizowany sposób. Jako Admini reagujemy (mam nadzieję) na znaczącą większość "zgłoszeń" wszelakiej treści od Was - Forumowiczów. Jeśli jest inaczej, proszę - napiszcie o tym.
Każdy user może kasować swoje posty, wklejać linki, przyznawać podziękowania. Ograniczamy nasze interwencje w posty do ABSOLUTNEGO minimum.
Próbujemy także utrzymać porządek w postach. Mam nadzieję, że informacje łatwo znaleźć, a off-topy nie dominują w wątkach. Również będę wdzięczny za Wasze zdanie na ten temat.

3. My a pozostałe polskie fora
Cóż, próbowałem jak mogłem... I to należy zaliczyć do naszych porażek. Staramy się przekazać, że nie jesteśmy "na anty", nie atakujemy i nie tępimy innych (uwaga: nie mówię o sytuacjach, w których pozwalamy sobie na żartobliwą - niegroźną uszczypliwość - zaraz do tego wrócę).
Póki co, zarówno na forum Waldka jak i Michała, linki do nas nie są mile widziane. Oooo przepraszam! Skłamałem! U Michała ostatnio to się zmieniło! Brawa dla Was - Użytkowników, którzy zwróciliście na ten fakt uwagę na łamach EpHeli!
Przykre, że Waldek nas tępi (nie pozwala linkować do nas). Nie przypominam sobie, abyśmy Mu nadepnęli na odcisk :dk:
Trudno. C'est la vie. Mój stosunek do takich metod jest raczej "obojętnie - negatywny", odbieram to zjawisko zdecydowanie z politowaniem i smutkiem.
Jak pewnie zauważyliście, linki do kogokolwiek (byle z sensem i na temat) nie tylko nam nie przeszkadzają, a wręcz WPISUJĄ SIĘ w naszą koncepcję portalu! Chodzi nam o to, aby znaleźć możliwie szybko informację, rozwiązanie problemu, poszukiwany temat. Jeśli jest trafnie ujęty u Waldka, obszernie opisany u Michała itd - fantastycznie! Napiszcie, gdzie to znaleźć i poprzyjcie linką! :thumb:
Na koniec tego "rozdziału" o uszczypliwościach i żartach. Oczywiście, że są. Są i będą! Po to, aby było weselej i śmieszniej. Cechą ludzi inteligentnych jest dystans do siebie, tego co robią. Swoich wad i przypadłości... Również celna oraz dowcipna riposta powinna być ich cechą! Czekamy na takie! Będziemy się wszyscy dobrze bawić! Jeśli jedynym skutkiem, który osiągam jest foch "uszczypniętej strony" - cóż...
Przy okazji: jeśli dotąd ktokolwiek poczuł się przeze mnie - przez nas - osobiście dotknięty: szczerze i serdecznie przepraszam! Nie celem jest sprawianie komukolwiek przykrości.
Wspomniałem powyżej o dwóch sąsiednich forach. Oczywiście jest ich więcej. Fakt, że o nich nie napisałem wynika z tego, że albo nie zajmują się bezpośrednio naszym tematem, albo ich udział / znaczenie na scenie jest niewielkie. Tym samym trzymamy kciuki za ich szybki i dynamiczny rozwój!!! Wasz sukces jest naszym!
Jeśli Twórcy, Admini lub Właściciele innych portali o podobnej tematyce mieliby ochotę na podjęcie ciekawej współpracy, jesteśmy otwarci na wszelkie propozycje!

4. "Komercyjność" HT
Oczywiście, że docierają do mnie sygnały o próbach przypięcia nam tej łaty. Zdaję sobie sprawę, że logo Helishopu i program NIKT w oczy kole. Jednak wystarczy przeczytać ze zrozumieniem program aby dowiedzieć się, że z jakimikolwiek korzyściami materialnymi dla nas: twórców i założycieli tego portalu, nie ma nic wspólnego.
Dla leniwych krótkie "streszczenie" całej historii.
Baner Helishopu wisi u nas dlatego, że na stronie Helishopu wisi baner Heli-Teamu. "My wam banany - wy nam węgiel" - taki handel wymienny, niczym w PRL-u (pamiętacie wysyłkę węgla w zamian za cytrusy?? :lol: )
Było nam NIEZMIERNIE miło, że Yoda zwrócił się z koncepcją - pytaniem o możliwą współpracę. Przystaliśmy na to bez minuty zawahania na niekomercyjnych zasadach.
A program NIKT? To ukłon w naszą stronę, na który zgodził się Yoda. Przystał na naszą koncepcję niewielkich rabatów. Oczywiście o tym, kto "zasługuje" na rabat, decydują SAMI UŻYTKOWNICY przyznając sobie WZAJEMNIE podziękowania! Podkreślam: nie my (Grzesiek i ja) je przyznajemy! Forumowicze decydują, czyje wypowiedzi są cenne na tyle, żeby zasłużyły na kliknięcie w podniesiony kciuk.
I jeszcze gwoli przypomnienia: twórców portalu (Grześka i mnie) ten program NIE DOTYCZY!!!
Mam nadzieję, że inne sklepy również zgodzą się na podobną współpracę z nami. Będzie nam bardzo miło!
Na sam koniec i prosto z mostu:
- twór znany jako Heli-Team nie zarobił na niczym od początku jego istnienia ani grosza!
- nie została (i nie zostanie póki co) wystawiona ani jedna faktura
- wspólnie z Grześkiem ponosimy wyłącznie koszty związane z utrzymywaniem serwera i domen
- te koszty są pokrywane z naszych prywatnych pieniędzy
- dlaczego? Bo lubimy to robić. Czerpiemy z tego radochę i satysfakcję
- niusy i posty, które dla Was publikujemy, powstają późnymi wieczorami i nocami, kosztem naszego prywatnego czasu i niestety coraz częściej naszego życia rodzinnego
- wszystko, co napisałem wyżej, jest zgodne z prawdą. Jeśli ktoś ma inne zdanie - jego prawo.

5. Plany na przyszłość
Cóż, podstawowy plan na przyszłość, to wytrwać w zapale tworzenia tego portalu. Jak wspomniałem wyżej, konsumuje to ogromne ilości czasu. Mam nadzieję, że wystarczy nam sił, a naszym bliskim cierpliwości.
A zupełnie serio? Przez nasze łepetyny przewalają się lawiny pomysłów. Nie możemy powiedzieć wprost, co to będzie. Jednak jak zawsze będzie to coś oryginalnego, czego nie było (nie ma) na sąsiednich portalach. Potrzebujemy tylko chwili czasu na wprowadzenie tego w życie. Będziecie zadowoleni... ;)

To tyle z półrocznego podsumowania. Zachęcam i zapraszam do dyskusji!
Czekamy na Wasze pomysły, rady, sugestie, konstruktywną krytykę.
Dziękujemy za wszystkie słowa uznania i za to, że nas czytacie i z nami jesteście!

Wasz zespół Heli-Team
JR DSX7

Awatar użytkownika
redb
Elita forum...
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 60 razy

Postautor: redb » 5 wrz 2010, o 22:52

No to chłopaki ... życzę dalszych sukcesów. Oby wystarczyło Wam i Waszym rodzinom cierpliwości na kolejne półrocza.

Pozdrawiam.
‐------------------‐----------
Hurricane 425 | Belt CP vel. trup | Dron homemade | XL 380 | XL 700
Taranis X9 lite S

Wróć do „Brudnopis”