zmotywowało mnie to

NIECH ŻYJE PAYPAL!!!
NIECH ŻYJE PAYPAL!!!
Artu pisze:heliman pisze:2. Co robić, gdy paczka zaginie
Przy "bezpiecznej płatności" typu PayPal, nie ma problemu. Reklamacja i zwracają kasę jeśli sprzedawca nie udowodni (potwierdzenie odbioru) doręczenia przesyłki. Może to potrwać nawet do trzech miesięcy, ale działa. Ja nie miałem takiej "potrzeby", tak więc piszę to co gdzieś przeczytałem.
crash pisze:[...]i gdzie kupujecie? [...]
lethe pisze:Ile mniej więcej trzeba czekać na przesyłkę z HobbyKing (global)?
lethe pisze:U mnie było International (Registered) Air Mail.
Dobija drugi tydzień od kiedy dostałem informację o wysłaniu zamówienia. Ogólnie rzecz biorąc jestem przygotowany na to że trzeba zaczekać tylko trochę zastanawia mnie to że na stronie ze śledzeniem przesyłki widnieje informacja o tym że paczka jest przetwarzana do wysłania z HK. Jest sens się tym przejmować?
jeśli sumaryczny koszt pojedynczych wysyłek nie przekroczy kosztów przesyłki całościowej to można spróbowaćSeKLeS pisze:1) Zamawiać wszystko razem czy każdy z trzech przedmiotów osobno, aby zminimalizować ryzyko VATu?Najtańsze wysyłki samego kitu to koszt 108$/szt, baterii 120$, więc razem wyjdzie ok 340$, czyli finalnie 80$ więcej.
masa paczki nie ma znaczenia dla cła (ani stawki ani kwoty). Wieksza masa może jednak zwiększyć prawdopodobieństwo trzepaniaSeKLeS pisze:2) Czy pomiędzy paczką ważącą 15kg a 5-6kg będzie w ogóle różnica na cle? Może się okaże, że tak czy owak przełupią wszystkie trzy przesyłki i powyższe 80$ w plecy.![]()
nie wiem jakie są doswiadczenia innych ale moje są takie że wysyłki kurierami są bardziej narażone na clenieSeKLeS pisze:3) Warto dopłacić za DHL lub UPS? Kurier zwiększa czy zmniejsza czujność kolegi celnika? (mam na myśli przesyłki montowane pojedynczo, bo jak widać na obrazku przy dużej pace nie ma praktycznie różnicy).
łącznie. Liczy sie wartość nabycia czyli WSZYSTKIE koszty jakie ponosisz aby paczka z zawartością dotarła do PL.SeKLeS pisze:4) Ostatnie pytanie o coś co kiedyś wiedziałem a zapomniałem. W powyższym przykładzie sumka do zapłaty to 1565$ z czego 256$ to "shipping". Ewentualny VAT jest naliczany tylko od zakupionych przedmiotów, czy na całość faktury (łącznie z kosztem przesyłki)?
Wróć do „Zakupy nie tylko za waluty”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości