Jeszcze będzie ulepszony przez dodanie ramki kadrującej pod daszkiem...

Rozwiązanie pomysłowe ale ma jedną wadę (jeszcze większą niż moje) - póki nie sprawdzisz nie wiesz czy "ramka" okularów "patrzy" na to samo co kamera. Co więcej ponieważ okulary nie są związane z kaskiem czy opaską więc w czasie latania kamera może sie przesunąć i kicha. Dlatego celownik na kasku jest nieco lepszy bo "podążą" za kamerą (niezależnie od wzajemnego zgrania).Gmeracz pisze:Fajnie Miszczu...
Kiedy Grzesiek latał ze swoim kaskiem też miał problem z kadrowaniem. Padł pomysł małej ramki przed okiem, ale wydaje mi się, że znalazłem lepsze i prostsze rozwiązanie
Wystarczy włożyć małe (czytaj - wąskie) okulary, takie wąskie druciaki. Nie muszą mieć szkieł, ale świetnie wyznaczają perspektywę. Wtedy łatwiej zaskoczyć, że podczas lotu często patrzymy tylko oczami, bez ruszania głową.
Zapewne do tego też idzie się przyzwyczaić.
miszcz_waw pisze:Pierwsze loty z kamerą na głowie. Muszę ją nieco opuścić i prawo wycelować. Jakość niestety wiele pozostawia do życzenia![]()
miszcz_waw pisze:No u mnie z okularami małymi i wąskimi jest problem bo słońce mi wpada bokami a mam je takie że bez okularów po jednym pakiecie oczy łzawiąMuszę więc metodą prób i błędów nauczyć się celować dobrze. Dziś udało mi się już opuścić kamerkę nieco w dół choć jeszcze nie jestem w pełni zadowolony (efekty wkrótce). System montażu jest następujący:
Początkowo miał przyjść keychain na daszek ale niestety woziłem ją podczepioną pod przód podłogi i jednego z kretów nie przeżyła - została 1/3 obudowy tylko
Max - co do latania blisko to akurat mam inny cel na ten sezon. Po ogromie kretów w zeszłym roku idea jest latać wyżej, nieco bezpieczniej, mniej krecić. Jak chcę wyżej to dla wygody obserwacji musi być dalej niestety. Poszukam jakiegoś kompromisu
Ramotny pisze:to jak ty to filmujesz? tyłem głowy? a na helik patrzysz przez lusterka??
eee to banał...miszcz_waw pisze:Ramotny pisze:to jak ty to filmujesz? tyłem głowy? a na helik patrzysz przez lusterka??
Czapka nałożona tył na przód.
Kowal pisze:bo przymierzam się do zakupu już z rok... :-/
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość