Powolutku kompletuję sobie wszystko to, czego potrzebuję do FBL i doczekałem się już ZYX-a S2 i głowicy FBL. Przy Zyxie o delikatną pomoc pewnie będę prosił, ale to gdzieś w środku/pod koniec zimy, kiedy skompletuję wszystkie serwa. Ostatecznie zdecydowałem, że będą to jednak KST215MG. Kupując 4 szt. zaoszczędzę około 100 zł względem TGY-306G a dla mnie to już dużo (to nic, że kompletowanie będzie trwało jakieś 3 miesiące

).
Natomiast mam pytanie co do głowicy.
Ostatecznie kupiłem tą:
http://www.banggood.com/Tarot-450PRO-Flybarless-System-Metal-Head-Rotor-Black-TL45110-01-p-926620.htmlktóra po rozpakowaniu wyglądała tak:

Zdecydowałem się na nią, a nie na tą podlinkowaną przez Kulę praktycznie tylko ze względu na to, że w komplecie były popychacze rzymskie. Niestety nigdzie nie znalazłem, jakiej długości popychacze powinny być do tej drugiej, a skoro tutaj dawali w zestawie to uznałem, ze raczej powinny pasować. No i łącznie wychodziło też trochę taniej o kwotę, która miała już dla mnie jakieś znaczenie.
Po rozkręceniu wygląda tak:

Niestety nie ma łożysk oporowych, ale mówiąc szczerze to nie mam pojęcia, co przez to tracę i czy w ogóle to w locie odczuję. Okucie w środku ma 2 zamknięte łożyska i coś jeszcze pomiędzy nimi, jednak niestety też nie wiem co to jest. Nagrałem filmik, bo robiąc zdjęcie aparat nie mógł złapać ostrości.
Oba łożyska siedzą ciasno i trochę mi szkoda napierać w bieżnię wewnętrzną, żeby któreś wybić. Widać na nich warstwę smaru więc raczej na sucho nie pracują.
No i mam też problem ze znalezieniem takiego szpindla. Wszystkie, które widzę, mają zwężenie na końcach na łożysko oporowe i skręcane są śrubami na kluczyk 1,5. Mój skręcany jest kluczykiem 2 mm, ma długość 54 mm, średnicę na szerszych końcach 4mm, na środkowym zwężeniu 3,5 mm (no ale ten wymiar akurat jest bez znaczenia bo przecież tego zwężenia nie musi być).
Będę wdzięczny, jeśli odpowiecie gdzie mogę kupić taki szpindel na przyszłość no i czy nie szkodzi brak tych łożysk oporowych. Chciałbym być wszystkiego pewny przed skręcaniem na klej.