pkali pisze:Jutro postaram się coś nagrać. Zębatkę mam 15t, silnik 1700 kV, w idlu ustawione na 80%
1700kV, 15T, klasa 450.... To jest na 6s...?
Tak na oko to obroty masz raczej wysokie....
pkali pisze:Dziękuję za odzew. Dumpery wymieniałem, krzywe mam cały czas takie same. Jak zmieniam czułości też to samo. Zastanawia mnie tylko dlaczego nasila się to przy kątach ujemnych. I bliskich 0. Buja prawo-lewo.
Przy kątach bliskich zero przyczyną sa luzy. Wszelkie luzy na tarczy, na glowicy, na serwach przeszkadzaja tak naprawde wtedy i tylko wtedy.
Przy kątach innych niz zero konstrukcja jest w stanie obciązenia i elementy luzne opieraja sie na jednym ze skrajów tych luzow.
Natomiast przy kątach ujemnych... Masz na mysli lot na plecach? (no bo moze byc jeszcze szybkie znizanie czy overspeed)...
Jesli na plecach to ... jest to efektem tego, ze w ogole FBL ma wtedy trudniejsze warunki pracy. Helik znjduje sie bowiem w stanie rownowagi chwiejnej (srodek ciezkosci powyzej punktu podparcia) i ma caly czas tendencje do uciekania.
Na brzuchu jest inaczej - chelik jest w stanie rownowagi trwalej i wytrącony z niej ma raczej tendencje do wracania do niej niz uciekania.
Jesli mechanika jest sprawna i w dobrej kondycji roznica jest niezauwazalna albo prawie niezauwazalna. Ale jesli pojawiaja sie luzy tu i owdzie a FBL pracuje na granicy wzbudzenia to przejscie na plecy moze spowodowac przekroczenie tej granicy i zaczyna sie trzesiawka...
Mowisz ze wymieniales juz wszystko ale nie piszesz nic o serwach... A jak one?
Jakie to serwa? Jakie maja luzy? Sprawdzales czy chodza plynnie pod obciazeniem w uzytecznym zakresie ruchu?
I jeszcze jedno: jaki to FBL?