Żyrko spoks - mam Spatana DS760 i Aligna GP750 - oba obsługują 760us. Tylko moje Gaui GU-210 nie da rady
Na początek sprostowanie - coś mi nie grało z tym BLS251... Jego siła to 8,5kg, a nie 3,8kg... (tak żeby porównywac jabłko do jabłka przyjąłem siłę trzymania jako punkt wyjścia). No to teraz jest dla mnie jasne dlaczego wszyscy ją tak sobie chwalą... Zresztą pozostałe Futaby (S9254 i S9256) mają takie same parametry siły i prędkości.
Alignowskie DSy są jakby pomiędzy Futabami. 620ka trochę mocniejsza, ale też trochę wolniejsza, a 650 szybsza, ale słabsza... Jak mniemam z wypowiedzi lepiej pójśc w kierunku prędkości, kosztem straty na sile...
Ale, ale... MKS-DS8910 - 0,051/2kg (!!!) No właśnie, wszystko byłoby pięknie gdyby... nie MKS. Szybki, a siła malutka... Jak 2kg daje radę, to 3kg tym bardziej... Na dodatek edek poleca MKS bls980 ("tylko" 3,1kg), który jest protoplastą podanego Turnigy (identyczne parametry). Edek - używałeś tego MKS'a w X5ce czy w czymś innym?
Czy mam rozumiec, że szybkośc kompensuje siłę??? Tzn. (dla helików z łopatami 500-700 mm.) prędkośc na poziomie 0,07 - siła ok. 10kg. 0,06 - siła ok. 8kg, 0,05 - siła ok. 5kg, 0,03 - siła 3kg...
Tylko ten MKS Ramotnego bruździ
(EDIT: a może nie tak bardzo bruździ - w końcu jest na łopatach 425 mm...)Biorąc pod uwagę powyższe, wychodzi, że bardzo dobry i ekonomiczny jest zatem Turnigy za 50 USD

(0,041 sek i prawie 7kg), tyle, że duży kloc

PS. tak swoją drogą to Hyperion HP-DS20X-GCD (0,06s i 9kg) powinien byc tak samo dobry jak Futaby, a edek mówi, że syf...