Spektrum DX6 / DX7 / DX8 / DX9

Najlepszy sposób na powiększenie... anteny...
Khiledim
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: Khiledim » 18 lip 2010, o 17:00

Super opis, dzięki.
Też zawsze zastanawiało mnie do czego służą owe górne suwaki...
Bartek, Olsztyn.
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 28 wrz 2010, o 11:30

Jak już wiadomo w DX8 wykryto sporo błędów niektórych dość poważnych (http://www.heli-team.pl/index.php?optio ... &Itemid=90) i pojawił się już update 1.01 z poprawkami.
Niestety już są głosy że i w tej wersji dalej są błędy. Np. Throttle Out (nowa funkcja) bierze sygnał odniesienia z sygnału wyjściowego serwa a nie z sygnału drążka (choć nie pozycji drążka) czyli na to kiedy załącza/wyłącza się timer mają wpływ wszystkie trymery, krzywe, EPA itp...

Generalnie hałasu jest sporo i zdaje się że Spektrum strzeliło sobie w kolano wypuszczając nieprzetestowany sprzęt na rynek. Dobrze że chociaż aktualizacja jest możliwa (choć nie łatwa ze względu na porąbaną metodykę obsługi supportu): trzeba sie zarejestrować podając numer seryjny apki a co ciekawe plik SDX (aktualizacyjny) wygenerowany dla jednego S/N nie będzie działał na innej apie. Fajne prawda? :dk:
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
redb
Elita forum...
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 60 razy

Postautor: redb » 28 wrz 2010, o 12:32

Ramotny pisze: trzeba sie zarejestrować podając numer seryjny apki a co ciekawe plik SDX (aktualizacyjny) wygenerowany dla jednego S/N nie będzie działał na innej apie. Fajne prawda? :dk:

Pewnie chcieli, żeby ew. nielegalne klony nie miały możliwości aktualizacji softu.
‐------------------‐----------
Hurricane 425 | Belt CP vel. trup | Dron homemade | XL 380 | XL 700
Taranis X9 lite S
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 28 wrz 2010, o 12:43

Możliwe że firma chce w ten sposób sprawdzić faktyczny zasięg problemów, tzn ile SpecTrumien już wyszło do userów.

No to teraz tak na prawdę zaczęły się mocne BETA. Każdy (nie)zadowolony właściciel cacuszka będzie z drżeniem palców podnosił model w powietrze...
No chyba nie ma nic gorszego jak startować apką, która "nie wiadomo jakie kuku jeszcze może zrobić".
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 28 wrz 2010, o 17:21

Już jest wersja 1.02 gdzie wczorajsze problemy z timerem zostały poprawione. Niemniej rozmiar i waga wpadki jest - używając popularnych słów - "niesłychanie porażająca" ;)
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 31 paź 2010, o 00:28

Szczerze? (oj... znowu zaczyna...) Tak, bo to kolejna prowokacja.

No tak qrcze, bo to przypomina mi historię komputerów. Mało kto z szacownego grona pamięta takie zabytki jak Odra, Meritum, ZX-80, Atari czy ZX Spectrum...
Wtedy firmy kombinowały jak koń pod górę bo mieli pomysłowych ludzi ale brakowało odpowiedniej technologii. Dziś firmy kombinują, bo mają wprawdzie technologię, ale brakuje im jednak... ludzkiego pierwiastka.

Tak, mówię to świadomie. Widzę po swojemu i nie musicie się ze mną zgadzać. Jeżeli TAAAAKA duża firma bierze na biurko nowy model apki, to robi się schemat funkcji, możliwości, rozdziela pracę na zespoły, testuje, kompiluje, poprawia, testuje itd... Są do tego gotowe schematy działania, analizy, doradcy i sprawdzone oprogramowanie. Trudno się pomylić no chyba, że ktoś skąpi na wydatkach... W obecnych czasach nie trzeba być rekinem rynkowym żeby wiedzieć jak to się qrna robi... (mam nowy tytuł do mojego ulubionego serialu "How Does It Qrna Work?" :rotfl: )
A tu wychodzi na to, że na wiosnę dowiemy się o masowych zwolnieniach z firmy w roku 2010, czego efektem jest kompletnie niedopracowane oprogramowanie. KOMPLETNIE, bo nie można już mówić o kilku malutkich bugach (robaczkach = błędach).

Jaja sobie robią po prostu... A tymczasem Niemcy ruszają z nowym projektem, Japońce czają się z Futabą (ciii... nic nie mówiłem) a ludzie, czyli my wybierzemy tych, którzy mają mniej negatywnych opinii na takich forach, jak NASZE... A jak... qrna... Więc dlaczego wciąż mają nas głęboko w .....?
Od śmigła... Sławek
Awatar użytkownika
jedrus
Elita forum...
Podziękował: 69 razy
Podziękowano: 63 razy

Postautor: jedrus » 31 paź 2010, o 01:08

A mnie to wygląda jakby olali beta-testing z sobie tylko znanych powodów... no i teraz mają pasztet. Inna sprawa, że z DX6i mieli wpadki, z niektórymi ARami też, więc... może ta firma ma jakiś generalny kłopot?
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 31 paź 2010, o 01:29

...Jak nie wiesz o co chodzi. to chodzi o...
Od śmigła... Sławek
Awatar użytkownika
Max S
Domownik forum...
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: Max S » 31 paź 2010, o 14:08

Kupilem DX7 i mialem znim troche problemow i sprzedalem po 4 tygodniach o 1/3 ceny mniej generalnie Spectrum ma troche problemow moze wiecej niz troche bo coraz wiecej raportow na necie ludzie pisza

Jest to popularny system nie dlatego ze jest super dobry ale dlatego ze jest sporo tanszy od innych firm a ma zblizone funkcje do innych.
w mojej opini nie skonczy to sie na tym software upgrade maja duza czesc rynku (dzieki niskim cena) i bazuja na tym tylko czas pokaze co bedzie dalej.
Maciek

TDR, T-Rex 800, 600-12s, 500
Flasher 500, CopterX 450, HK450, Kalt SB30
Futaba 12ZH, 10CH
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 2 lis 2010, o 01:54

Max. Zgadzam się z Tobą w setkach procent...
Inni może mają mniej (wizualnie albo i nie), ale kasa wpakowana to kasa nie stracona. A jedni robią i nie szumią, a inni szumią... i Hjuston... mają problem.
A efekty później są widoczne na polach.

Widzi mi się, że teraz w pewnych salach wieżowca w TaingWan dochodzi do systematycznego przeciążenia mózgów. Ktoś przegiął pałę i zaczyna się reakcja domina. Będą updaty - no tego nic nie zmienia. Widziałem szefa tej firmy ooo... fajną żoneczkę ma... Hrummm... W sumie sympatyczny gość, ale... System still Dos'nt Work.
Wiecie, co w tym wszystkim jest fajne? Że oni nie śpią a my po wyspaniu nadal o tym napiszemy ;)

Trzymamy dwie łapki na dwóch pulsach.
Od śmigła... Sławek
Roadie
Stały bywalec...
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Roadie » 2 lis 2010, o 10:35

ja kupilem swoja apkre dx6i tylko dlatego, ze byla tansza od konkurencji - poza tym kory poczatkujacy pilot kupuje do pierwszego helika aparature za 2 czy 3 klocki.
osobiscie zadnych problemow z aparatura nie mialem ale widac ze jakosciowo odstaje od np futaby ale wlasnie w tym potega spektruma, ze ich apka za 700 zlotych polatasz wszystkim co dzis lata.
co do dx8 to rzeczywiscie troche niewypal ale nie zdziwilbym sie gdyby za niedlugo wyszla calkiem nowa aparatura spektruma a dx8 okazalo sie zapchajdziura na ten krotki okres czasu.
T-Rex 450 SE v2, DX6i, G4.5
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 2 lis 2010, o 12:23

Roadie pisze:nie zdziwilbym sie gdyby za niedlugo wyszla calkiem nowa aparatura spektruma a dx8 okazalo sie zapchajdziura na ten krotki okres czasu.
Słuszna uwaga. Zauważcie że razem z DX8 zapowiadano DX10T i niby jest na rynku a o tejże jest jakaś podejrzana cisza. Czy jest takie dobre czy nikt nie używa (jednak cena 600GBP czyli dobrze ponad 2kPLN jest "dość" wysoka)? No i dlaczego nie ma na forach żadnych wątków na jej temat (poza tymi że się pojawiła) ...?
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 2 lis 2010, o 13:40

Może i zapchajdziura, ale to trochę strzał w kolano z ich strony. Trudno zbudować renomę a łatwo stracić. W końcu kupują ten towar modelarze a nie gospodynie czy dresiarze.
Możliwe że nie przewidzieli aż takich dużych komplikacji z softem. Teraz są na ostrym widelcu ;)
Od śmigła... Sławek
Awatar użytkownika
Beier
Stały bywalec...
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Postautor: Beier » 17 lis 2010, o 17:40

W związku z artykułem na portalu odnośnie błędów w DX7 chciałbym się dowiedzieć kto jest dystrybutorem Spektrum na nasz kraj? Na stronie HorizonHobby.com znalazłem informację, że jest to sklep AstraModel.cz - jakby nie patrzeć Czechy :| Podejrzewam, że polscy użytkownicy wadliwych DX7 będą zmuszeni pocałować się w dupę jak zwykle... :x
T-Rex 700 Nitro LE
DX7
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Podziękował: 133 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: Wiktor » 17 lis 2010, o 18:08

Firma SCORPIO-POLSKA sp.z o.o. powstała na bazie ponad 25-letniego doświadczenia firm z Polski, Czech i Włoch. Głównym celem firmy jest dystrybucja na terenie Polski firm:
Scorpio, E-Flite, Blade, Bionic, Duremax, Hangar9, Ultrafly, Parkzone, Hobbyzone, CEN, Avioracing, Sport Werks, Proboat, Evolution, Futaba, Spektrum, Logicrc, OPS, Jets, SCX, SCXD, APC, ZAP, Grip, PXT, Airline, Team Losi, Dynamite, Ripmax
przede wszystkim do sklepów modelarskich.

Proponuje zadzwonić i spytać. Z pewnością odpowiedzą taj jak napisałeś "pocałuj się Pan w dupę"..
Nie pozostaje nic innego jak odesłanie do producenta :(
Awatar użytkownika
Beier
Stały bywalec...
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Postautor: Beier » 18 lis 2010, o 12:14

Dzwoniłem dzisiaj do SCORPIO-Polska i zostałem pozytywnie zaskoczony. Właściciel aparatury pokrywa tylko koszta przesyłki. Cały proces ma trwać około 10 dni. Problemem jedynie jest to że Horizon-Hobby nie ogłosiło oficjalne akcji serwisowej - tzn. informacja jest oczywiście na stronie lecz do dystrybutorów żadna oficjalna informacja nie dotarła. Uprzejmy pan z w/w firmy obiecał zadzwonić do serwisu i dowiedzieć się więcej na ten temat. Więcej informacji mam uzyskać jutro.
T-Rex 700 Nitro LE
DX7
Roadie
Stały bywalec...
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Roadie » 20 lis 2010, o 19:53

Mam taki problem, ze lewy drazek w apce, poruszany w lewo i prawo odpowiada za ruch wirnika ogonowego. Problem w tym, ze drazek, po przesunieciu o poltora centymetra, odpowiada maksymalnemu przysunieciu sie wirnika - co w praktyce oznacza, ze dosc trudno mi zrobic czysty, powolny zakret lotniczy, bo albo za bardzo scinam, albo zbyt nerwowo wychodze - mowiac (pytajac) prosciej - jak ustawic, aby drazek lagodniej przenosil ruch na wirnik?
T-Rex 450 SE v2, DX6i, G4.5
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 20 lis 2010, o 22:40

Roadie pisze:Mam taki problem, ze lewy drazek w apce, poruszany w lewo i prawo odüpowiada za ruch wirnika ogonowego. Problem w tym, ze drazek, po przesunmieciu o poltora centymetra, odpowiada maksymalnemu przysunieciu sie wirnika - co w prakltyce oznacza, ze dosc trudno mi zrobic czysty, powolny zakret lotniczy, bo albo za bardzo scinam, albo zbyt nerwowo wychodze - mowiac (pytajac) prosciej - jak ustawic, aby drazek lagodniej przenosil ruch na wirnik?

Masz trzy możliwości:
1) zmniejszyć parametr TRAVEL ADJust kanału RUDDer czyli zsunąć skrajne pozycje drążka na np +/- 60 (zamiast standardowych +/- 100)
lub
2) włączyć parametr D/R (DUAL RATE) i ustawić go na np 60% (dzięki temu łatwo go włączyć/wyłączyć)
lub
3) nie zmieniać "zasięgu" drążka a włączyć jedynie EXPo na np 30% (to samo menu co D/R) - nie zmienisz co prawda maksymalnego wychylenia ale możesz zmniejszyć czułość w okolicy neutrum.
Obrazek
Oczywiście może też być dowolna kombinacja wszystkich trzech.

Przy czym jeśli dla wychylenia 50% masz już pełne wychylenie serwa ogonowego to możesz mieć za daleko kulkę na orczyku.
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Podziękował: 133 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: Wiktor » 20 lis 2010, o 22:51

co do 3 to było dodać że +% spowalnia

a tak wogóle to jak Wy macie ogon ustawiony bo ja w każdym heli i zawsze miałem tak że ruch serwa (ogona ) kończy się do 50% ruchu drąga i nie da sie zrobić więcej bo to limit serwa. TZN da się travelem ale piro mół ( travel mam na 125% w jednym przypadku)

edit:
i Travel w dx6i jest dwustronny czyli osobno wartość dla wychyl w lewo i prawo
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Podziękował: 62 razy
Podziękowano: 45 razy

Postautor: karol » 21 lis 2010, o 00:11

Ramotny pisze:1) zmniejszyć parametr TRAVEL ADJust kanału RUDDer czyli zsunąć skrajne pozycje drążka na np +/- 60 (zamiast standardowych +/- 100)

Tego akurat nie polecam. Przerabialem to w kingu, mialem tam zyrko Futabe GY240, ono nie ma opcji ustawiania limitow :( . Postanowilem ustawic limity w apce i po ustawieniu ciezko bylo opanowac model. Pare dni dochodzilem co sie stalo :dk: Zero kreta, a tu tak trudno opanowac helika. Myslalem ze mam rozregulowane lopatki flybara. W koncu zmienilem trvadj (rudder) na 100 % i wszystko wrocilo do normy :thumb:
Pozdrawiam, Karol

Wróć do „Spektrum”