Jak wspomniał Aikus, posiadałem wersję R50 Titan. Z racji swojego wieku, to chyba jeden z najlepiej udokumentowanych i skomentowanych modeli
Cóż mogę do tego dodać, potwierdzam przyjemność z pilotażu, brak problemów eksploatacyjnych i montażowych. Model używałem do lotów sportowych z elementami lekkiej akrobacji i nie odczuwałem niedosytu. Mając pragnienie nieco ostrzejszego latania przesiadłem się na 600N, którego i tak w pełni nie wykorzystuję. Nie mniej jednak do rapiego da się bez większych problemów założyć metalową głowicę Aligna dużo tańszą niz oferta TT, jakieś lepsiejsze serwa, odpowiednio mocny silnik i pewnie można spróbować ostrzejszego 3D.
W ciągu 1,5 roku eksploatacji wymieniłem niewiele części, głównie łożyska wału głównego, rolki prowadzące paska oraz okucia łopat po drobnym krecie. Dobierając części przydatna może być stronka z zestawieniem różnic między wersjami:
http://www.rc-pilots.com/download/rapto ... arison.pdfO wersji 30' nie wiem nic, poza powszechnie panującą opinią, że jest to rama 50' z mniejszym silnikiem, krótszą belką, inną zębatką główną. O jakości modelu decydują jednak głównie własności lotne, a tu nie mam zdania.