Gaui MX3 - custom frame kit

Gaui 200, Gaui 255, Gaui 425, Gaui 550, Gaui X5, Gaui X7
Awatar użytkownika
niebochod
Elita forum...
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 45 razy

Postautor: niebochod » 14 maja 2015, o 16:25

Nie gadać tyle tylko robić proszę, bo już się doczekać nie mogę :)
Awatar użytkownika
tom4cad
Stały bywalec...
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 10 razy
Kontaktowanie:

Postautor: tom4cad » 14 maja 2015, o 17:29

A i sprawdziliśmy czy nie ma jakiś słabych przewężeń. Wygląda ok:
Obciążenie:
Obrazek

Odkształcenie:
Obrazek
GauiX5 V-Bar Full,Align700DFC HV V-Bar Silverine / JR11X
Filament do drukarek 3d, sklep: TDI-CAD Wrocław
Awatar użytkownika
niebochod
Elita forum...
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 45 razy

Postautor: niebochod » 14 maja 2015, o 19:37

Mówiąc krótko nie ma lipy... :)
Awatar użytkownika
telemaniak
Elita forum...
Podziękował: 44 razy
Podziękowano: 72 razy

Postautor: telemaniak » 14 maja 2015, o 20:56

Dziękuję za wszystkie opinie i sugestie - bardzo cenne :)

@miruuu
Założenia miałem takie żeby to był prosty i szybki upgrade samej tylko ramy. Akurat w X3 wał, głowica i większość elementów przeniesienia napędu jest bardzo solidne i nie sprawiają problemów i dla mnie przynajmniej to rama była tym elementem gdzie chciałem zmienić to i owo.

@Luki35
Skomplikowany temat. Frezarka CNC to nie to samo co drukarka 3D. Tu nie da się po prostu wczytać plik i kliknąć start. Już na etapie projektowania elementu trzeba znać i uwzględniać ograniczenia technologii, maszyny itd. Np średnica frezów - nie można zrobić ostrego kąta wewnątrz narożnika. Głębokość frezowania - lecąc frezem fi 3mm niespecjalnie mogę frezować na głębokość większą niż 2x średnica narzędzia, a jeśli nie dobiorę optymalnie parametrów obróbki to pojawi się zjawisko rezonansu i powierzchnia wyjdzie kiepsko po obróbce. Do tego dochodzi problem mocowania elementu. Imadło, przy niektórych elementach trzeba wyfrezować szczęki imadła bo nie ma jak chwycić. Większość tych elementów do helikopterów trzeba frezować z co najmniej trzech/czterech zamocowań i pojawia się problem przesunięć przy zmianie mocowania elementu - jak to wszystko zgrać. Do tego jak się coś spieprzy - np źle dobierzemy prędkości wrzeciona i posuwu to łamie się frez za 100zł ot tak.

Ciężko odnieść ceny do elementów ze sklepu, bo to co kupujemy to serie produkowane w setkach czy tysiącach sztuk i do tego jeszcze w chinach. Najbardziej pracochłonne jest przygotowanie do produkcji tego pierwszego egzemplarza bo trzeba zaprojektować część, opracować i zaprogramować ścieżki narzędzia no i ze względu na te wszystkie uwarunkowania o których pisałem paragraf wyżej, zazwyczaj dzieje się tak że pierwsze sztuki są do wyrzucenia i dopiero po kilku korektach w programie efekt jest zadowalający. Mając np zaprojektowany już prawidłowo element - dajmy na to blok łożysk (ten do którego przykręcamy serwa) to przygotowanie obróbki czyli wygenerowanie i zaprogramowanie oraz przetestowanie ścieżek, wyeliminowanie ew. kolizji to kilka godzin roboty - niestety (i to przy założeniu że nie wystąpią jakieś nieprzewidziane komplikacje). O ewentualnej opłacalności można mówić dopiero przy większej ilości sztuk. Ale jako hobby - piękna sprawa :)

Gdyby chodziło o samo wycinanie takie typowo 2D z arkusza - np rama to sytuacja dużo prostsza. Ale przy blokach aluminiowych takich jak w heli to niestety wygląda to tak jak napisałem wyżej.
JR XG8, GAUI X5, GAUI255, MX3 > facebook.com/tufframes
Awatar użytkownika
AdamP
Elita forum...
Podziękował: 84 razy
Podziękowano: 120 razy

Postautor: AdamP » 14 maja 2015, o 22:23

Ile czasu poświęciłeś na przygotowania/pomiary itp.
Kto grubo lata, jebnąć musi.
T-Rexy i Gobliny Futaba T14SG
Awatar użytkownika
tom4cad
Stały bywalec...
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 10 razy
Kontaktowanie:

Postautor: tom4cad » 14 maja 2015, o 23:12

Frezarka CNC to nie to samo co drukarka 3D. Tu nie da się po prostu wczytać plik i kliknąć start.

I tu się mocno mylisz. Drukarka 3d, która drukuje po wciśnięciu start kosztuje 80 tys. złotych. Drukarki domowe to tyle samo zabawy i wiedzy jak z cnc...
GauiX5 V-Bar Full,Align700DFC HV V-Bar Silverine / JR11X
Filament do drukarek 3d, sklep: TDI-CAD Wrocław
Awatar użytkownika
telemaniak
Elita forum...

Postautor: telemaniak » 15 maja 2015, o 06:44

@tom4cad
A widzisz - bo dla laika to zawsze wszystko takie proste :) No ale przynajmniej są te drukarki za grubą kasę gdzie wciskasz start. Bo we frezarkach to mam wrażenie że im droższy sprzęt tym więcej rzeczy trzeba ogarnąć i bardziej katastrofalne skutki ewentualnej pomyłki.

Taki mały przykład. Frezując drugą stronę elementu mam np sytuacje że końcówka frezu "jedzie" 0,25mm nad górną powierzchnia imadła maszynowego. Imadełko precyzyjne maszynowe (takie w sumie jedno z najmniejszych, choć waży 7kg - made in china - koszt ok 1600zł), ma precyzyjnie wyszlifowane wszystkie krawędzie i lepiej tego nie zepsuć. Za każdym razem podnosi mi się ciśnienie gdy maszyna robi podjazd z prędkością kilku tys mm/min do krawędzi imadła. Ale inaczej nie da się tego rozwiązać, szczególnie przy elementach do heli które są takie małe.

@AdamP
Ja dłubię przy tym projekcie już dobre dwa miesiące (albo i dłużej). Było po drodze kilkanaście stadiów przejściowych, więc to co jest teraz do pierwszego szkicu zupełnie nie podobne. Trzeba uwzględnić masę szczegółów, co chwila robię poprawki tu i tam żeby wszystkie części do siebie pasowały. I najwięcej pracy jest teraz na koniec gdy trzeba ostatecznie pozamykać wymiary i dograć szczegóły. Najbardziej brakuje czasu na to wszystko (praca, dwójka dzieciaków do ogarnięcia, a teraz jeszcze sezon grillowy za pasem to nawet w weekendy nie dają popracować :) )
Ostatnio zmieniony 15 maja 2015, o 09:47 przez telemaniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
telemaniak
Elita forum...

Postautor: telemaniak » 15 maja 2015, o 07:15

A tu dwie foty z "produkcji" :)

Obrazek

Obrazek

Na tych zdjęciach widać właśnie sytuację którą opisywałem wcześniej. Końcówka frezu do fazowania krawędzi porusza się 0,25mm od powierzchni imadła. Ale również przy innych operacjach mam podobne sytuacje, np frez fi 12mm dojeżdża na 0,5 czy 1mm do imadła - jest to równie jak nie bardziej stresujące. Jeden błąd przy definiowaniu programu, pomyłka przy ustawianiu offsetu czy nawet rutyna i błąd przy zmianie narzędzi i mamy poważny problem. Także trzeba uważać i nie można się spieszyć.
Ostatnio zmieniony 15 maja 2015, o 07:32 przez telemaniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1782 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 15 maja 2015, o 07:28

Jjjjja Cie... ale robota!!! Czad!!
Mądrzyc sie nie bede bo bym tylko glupoty gadal.
BEde sledzic i trzymac kciuki, zebysmy wszyscy za rok latali MXtrojkami:D :thumb:
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 93 razy

Postautor: Kruku » 15 maja 2015, o 08:27

:kopara:

To jest dopiero DIY!
Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
AdamP
Elita forum...
Podziękował: 84 razy
Podziękowano: 120 razy

Postautor: AdamP » 15 maja 2015, o 09:43

Pawczu, DIY to była produkcja maluchów w czasach kiedy nie było CNC i wszystko robili na analogach :swir:
Dla mnie to jest profeska i bez względu jak to będzie latać należy się szacun :nw:

ps. piszę się na jeden egzemplarz :)
Kto grubo lata, jebnąć musi.
T-Rexy i Gobliny Futaba T14SG
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 255 razy

Postautor: Kowal » 15 maja 2015, o 09:49

Telemaniak, a jak ogarniasz to obracanie elemenów w imadle? Wyjmujesz je, czy przestawia się całe imadło z elementami? Masz jakiś punkt odniesienia?

Szczena opada, suty rwą na widok takiej roboty. Te moje beningi są gorzej zrobione niż twój helik.
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 195 razy

Postautor: Jazz » 15 maja 2015, o 10:03

Kowal pisze:Te moje beningi są gorzej zrobione niż twój helik.

Pierdziele nie lecę, pojadę pociągiem :-)
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...

Postautor: Kowal » 15 maja 2015, o 10:04

Jazz pisze:
Kowal pisze:Te moje beningi są gorzej zrobione niż twój helik.

Pierdziele nie lecę, pojadę pociągiem :-)

Mamy jakiegoś znajomego maszynistę? Trzeba poznać jak pociągi są wykonane.
Piotrek "Kowal" Kowalski
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 15 maja 2015, o 10:07

Pociag przynajmniej zostaje na ziemii...
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...

Postautor: Kowal » 15 maja 2015, o 10:08

Wszystko z czasem trafia na ziemię...... Nie zawsze w całości.
Piotrek "Kowal" Kowalski
Awatar użytkownika
przemek
Elita forum...
Podziękował: 95 razy
Podziękowano: 90 razy

Postautor: przemek » 15 maja 2015, o 11:49

To skoro offtop zmierza w tym kierunku.. Kowal, miałeś jakąś podbramkową sytuację w powietrzu? Temat ciekawy i pewnie wielu chętnie by przeczytało.
A Miras wieczorem może usunie lub gdzieś wydzieli te posty, żeby nie psuć świetnego wątku telemaniakowi.
Protos Mini i dlugo nic :)
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 15 maja 2015, o 11:51

przemek pisze:To skoro offtop zmierza w tym kierunku.. Kowal, miałeś jakąś podbramkową sytuację w powietrzu? Temat ciekawy i pewnie wielu chętnie by przeczytało.
A Miras wieczorem może usunie lub gdzieś wydzieli te posty, żeby nie psuć świetnego wątku telemaniakowi.

Raczej przeniose. O ile znowu nie będą mi kazali robić tego co robiłem dzisiaj w nocy :masakra:
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...

Postautor: Kowal » 15 maja 2015, o 12:59

Podbramkowe. Pożaru nigdy nie miałem, nie musiałem na szybciocha lądować.a jakieś tam rzeczy były.
Piotrek "Kowal" Kowalski
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 15 maja 2015, o 13:30

Jakby Ci sie kiedys chcialo poopisywac to przylaczam sie do tych co chetnie poczytaja...

Wróć do „Gaui”