Turnigy, Turnigy nano-tech, zippy sa bardzo dorbre i sa tak samo rewelacyjne jak inne firmy ja przynajmniej nie widzialem zadnej rozniecy pomiedzy $250 pakietem i Turnigy $76 a zywotnosc.....Scroller pisze:chorus pisze:Jakie pakiety chcesz do niego kupić ?
Jeszcze nie wiem, ale myślę o Turnigy nano-tech. Nie są one jakieś rewelacyjne, ale wolę częściej wymieniać pakiety, więc nie muszą mieć niesamowitej żywotności.
Scroller pisze:Panowie, a jaki silnik polecacie?
Co powiecie o silniku od KDE?
Max S pisze:osobiscie wtej konfiguracji ja bym uzyl nowego Align 700MX 510kv 6600w (nadal nadmiar mocy nawet do 3D) cena okolo US $133 (mozesz kupic 2 i miec na zapas za $286 lub zaoszczedzasz okolo $150)
Scroller pisze:Max S pisze:osobiscie wtej konfiguracji ja bym uzyl nowego Align 700MX 510kv 6600w (nadal nadmiar mocy nawet do 3D) cena okolo US $133 (mozesz kupic 2 i miec na zapas za $286 lub zaoszczedzasz okolo $150)
Mi nie chodzi o moc, ale o wytrzymałość. Chciałbym kupić silnik, który nie będzie wymagał ciągłych napraw (wymiana wału i łożysk). Align ostatnio strzela straszne babole z silnikami. Czyżby silniki do 700-tki robił dobre?
Synthax2 pisze:Cóż trochę po czasie, ale lepiej późno niż wcale.
Jeśli myślisz o aerial photography to radziłbym Tobie albo Jive'a 80+HV albo PowerJazz'a. Ale używaj zewnętrznego zasilania w obu przypadkach choć Jive ma bardzo dobry BEC. Jednak W ap lepiej dla bezpieczeństwa mieć drugi pakiet do samych serw, zwłaszcza w duzym modelu.
Silniki to XERA, PYRO-choć najdroższe i SCORPION, ale kupuj jak najnowsze wersje bo ta firma rozwija się i pierwsze konstrukcje były takie sobie. Wszystkie trzy działają z reglami Kontronika, sam przetestowałem. Poszukaj używanego regla - da się kupić za niecałe 900pln.
Scroller pisze:Platformę będę budowal na bazie T-REXa 700E F3C. Co do silnika to wybrałem właśnie XERA. Regulator Kontronik, ale zastanawiam się też nad Castle Phoenix Ice HV 120 lub 160. Serwa Futaba. Żyroskop - mam 611-tkę, ale zastanawiam się nad systemem HeliCommnad HC3-SX (flybarless + tryb ratunkowy).
Przy okazji kilka pytań:
1. Zauważyłem, że na konstrukcjach do kamer serwa ogonowe są montowane tuż przy wirniku ogonowym - na krótkim snapie. Uważam, że to dobry pomysł, bo dodatkowo dociążany jest ogon. Co o tym myślicie?
2. W czym regulator Kontronika będzie lepszy od Castle Phoenix Ice HV 120 lub 160?
3. Czy śmigłowiec do filmowania lepiej wyposażyć w FBL, czy pozostać przy flybarze?
4. Jakie łopaty zastosować do takiego śmigłowca? Jakie parametry będą najlepsze? Jakieś konkretne propozycje?
Synthax2 pisze:Łopaty to genrlanie im cięższe i dłuższe tym lepsze. Natomiast możesz spróbowac z tańszymi z włókna szklanego. Carbon nie jest wymagany w tych zastosowaniach.
Synthax2 pisze:Dalbym FBL bo raz że zaoszczędzisz anergii a dwa że lepiej o automatyczna stabilizację. Jeśli mówimy o AP.
Scroller pisze:HeliCommand HC3-SX: http://www.helicommand.com/index.php?option=com_content&view=article&id=129&Itemid=102&lang=en
Max S pisze:Scroller pisze:HeliCommand HC3-SX: http://www.helicommand.com/index.php?option=com_content&view=article&id=129&Itemid=102&lang=en
To wyglada bardzo interesujaco tylko nikt nie ma tego w stoku, czy jest juz w sprzedazy?
Yoda pisze:Spokojne latanie a F3C to duża różnicabo jeśli mówimy o F3C to potrzebujesz łopat które Ci dadzą ogromną energię na małych obrotach , dużą stabilnośc oraz profil zdolny do wykonywania figur podchodzących do 3D. A takich łopat jest niewiele na rynku. SAB , Rotortech ,CY , to przodujące firmy w tym dziale i tak jak kolega napisał SAB 208R są godne polecenia choć jeszcze lepsze są nowe SAB 208L wypuszczone w połowie zeszłego roku dla mistrzów. Łopat półsymetrycznych nie bardzo polecam ,niby mają oszczędzać energią i zwiększyć w tym przypadku udzwig ale większosć tych łopat są bardzo wrzliwe na wiatr i byle podmuch potrafi wywindować helika o kilka metrów do góry lub odwrotnie jak przestaje wiać...... z ciężkim sprzętem foto itp. Do "spokojnego -relaxowego" o tak sobie fruwania to rzeczywisćie tylko wymiar , niska cena albo wygląd kolorowy pod kabinkę sie liczy jak kto woli .
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości