miruuu pisze:Czym sie rozni to rate od hold?
Tryb rate reaguje tylko na ruch i probuje go kontrowac wychylajac serwo.
Jesli w jakims momencie zadziala czynnik zewnetrzny (wiatr, bezwladnosc, LTE) ktorego serwo nie bedzie w stanie skompensowac, ogon "ucieknie" i zostanie juz w tej "uciekniętej" pozycji.
Tryb HeadLock (inna nazwa to HeadHold) to tryb pracy zyroskopu w ktorym "pamieta" on pozycje ogona. Jesli jakis czynnik zewnetrzny pokona kontrujaca sile zyroskopu i przestawi ogon, a potem czynnik ustanie - zyroskop wroci do pierwotnej pozycji.
Jest jeszcze tryb AVCS w niektorych zyroskopach - obecnie zadko spotykany (tu potrzeba zeby ktos mnie zweryfikowal, bo nie jestem pewny tego co mowie). W zasadzie z punktu widzenia uzytkowego tryb AVCS dziala tak samo jak tryb HH.
Roznica jest natomiast taka, ze w trybie AVCS, jesli ogon zostanie przesuniety sila zewnetrzna do nowej pozycji i przetrzymany tam przez jakis czas w stanie nieruchomym, zyroskop powoli uzna tę pozycje za nowa pozycje wyjsciowa, poniewaz brak ruchu, rostanie potraktowany jako stan prawidlowy. Ten "czas oswajania sie" zyroskopu z nowa pozycja to jakas sekunda, moze dwie.
Szczerze mowiac nie mam pojecia po co to... Z zyroskopem ogonowym w trybie AVCS latalem tylko przez chwile na pozyczonym modelu (byc moze dlatego nie bylem w stanie dostrzedz roznicy).
A no i jeszcze dodam ze trybu rate praktycznie sie nie uzywa.
Co prawda z zyrkiem w trybie rate łatwiej jest latać miekko, ładnie, naturalnie, makietowo, ale jakos nie latam tak i nie spotykam nikogo kto by tak latał.
Moze wsrod makieciarzy - nie wiem.
Generalnie jesli podniose helika z ogonem w trybie rate i przechyle go na bok, to on zacznie leciec na bok, a po chwili, jak nabierze predkosci - ogon sam ustawi sie z tylu. Wiec jesli latamy samolotowo - tylko do przodu... to moze i tak ktos tam wolec...
Ale tak normalnie lepiej jest miec pewną i stabilna kontrole nad ogonem.
Niech on lepiej tam czasami troche nienaturalnie szarpnie, ale niech ja wiem, ze tak jak mu kaze sie ustawic to tak on bedzie. Tak jest poprostu bezpieczniej.