Niebezpieczne zbliżenie drona do samolotu w Warszawie

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Podziękował: 170 razy
Podziękowano: 428 razy

Postautor: Artu » 21 lip 2015, o 20:15

Podobno zatrzymali idiotę... Pytanie czy właściwego hmm http://www.tvp.info/20918354/policja-zl ... ego-okecia
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1782 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 21 lip 2015, o 20:53

Super!!!
Nie wazne czy wlasciwego... znaczy moze to glupio brzmi, ale na 100% calkowicie niewinny nie byl.
A glownie chodzi o to, zeby reszta idiotow nastepnym razem pomyslala.
Jemu nic nie zrobia... potrzymaja, pomecza i wypuszcza, bo ostatecznie nic sie nie stalo, znikoma szkodliwosc i w ogole... pogroza paluszkiem... moze jakis mandat wlepia i tyle.
A szumu sie troche zrobilo i to bardzo dobrze. BArdzo dobrze.

BTW bylem na Palacowej... choc zastanawialem sie czy w ogole w tej sytuacji to dobry pomysl zeby tam dzis latac...
... no ale ostatecznie... pojechalem. I nie udalo sie ominac tematu - nawet gdybym chcial.

Niezle gruchnelo po naszym swiatku...
I to tez dobrze!!
Bardzo dobrze!!
Awatar użytkownika
Xeo
Elita forum...
Podziękował: 195 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Xeo » 21 lip 2015, o 21:54

Pytanie jakie będą tego konsekwencje dla innych...bo przez takich idiotow cierpią pozostali świadomi tego hobby.

Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk
Awatar użytkownika
tberent
Stały bywalec...
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: tberent » 21 lip 2015, o 22:23

No skutki takiej akcji mogą być opłakane.
ciekawe czy w prawdziwej awionice pokladowej lub czyms innym w samolocie wykorzystuje się 2.4 ?
Bo może by można stworzyć w każdym samolocie, (uruchamiający się po starcie) takiej wiekszej mocy zagłuszacz 2.4 i wtedy by to UFO spadło lub zadziałał by tryb rth ale pewnie by sie obniżyło.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 21 lip 2015, o 22:26

ale dalsze loty nie są na 2.4
Helikoptery
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Podziękował: 133 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: Wiktor » 21 lip 2015, o 23:42

a tam dupcycie
Kowal przepuścił dzziesiątki ptakó przes ssilnik i poleciał dalej....
Awatar użytkownika
valoos
Domownik forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: valoos » 21 lip 2015, o 23:57

aikus pisze:Super!!!
...
Jemu nic nie zrobia... potrzymaja, pomecza i wypuszcza, bo ostatecznie nic sie nie stalo, znikoma szkodliwosc i w ogole... pogroza paluszkiem... moze jakis mandat wlepia i tyle.

Żeby tylko paluszkiem ... facetowi grozi 5 - 8 lat ...
Co jest nie zapisane zmierza do nieistnienia...
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen

Postautor: Artu » 22 lip 2015, o 04:18

W takich przypadkach, marzy mi się powrót do kar średniowiecznych :grin2: Uciął bym takiemu kciuki na przykład ;)
Mam nadzieję, że wlepią temu kretynowi przynajmniej 2-3 lata i niech nawet będzie w zawiasach, ale być może reszta debili coś "zrozumie" :hammer:

Co do konsekwencji "dla nas", to można się spodziewać wszystkiego w tym chorym kraju... :masakra:
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 255 razy

Postautor: Kowal » 22 lip 2015, o 05:18

Ja tam uważam, że kraj mamy bardzo fajny. Co do kary. W Omanie w ogóle nie można posiadać wielowirnikowców,nie można nimi latać itd. Policja ostatnio zrobiła akcję w sklepie modelarski i skonfiskowała wszystkie zabawki, w sensie wielowirnikowce. A ja jakimś magicznym trafem co chwilę jakiegoś widzę. Ludzie przywożą z Dubaju, przywożą w częściach itd. Policyjność tego kraju powoduje, że oni nie myślą. Nie przewidują, nie znają czegoś takiego jak ciąg przyczynowo-skutkowy.........i to widać wszędzie. Gdy się ich zapytasz, czemu nie można czegoś tam robić, to oni odpowiedzą, że nie wolno, bo nie wolno. Np. w samolocie ludzie nie wiedzą, czemu pewne procedury wyglądają tak, a nie inaczej, że przełączenie tego spowoduje wzrost ciśnienia gdzieś tam, co może doprowadzić do uszkodzenia elementu X. Im zakazano, ale w dużej mierze nie wiedzą dlaczego. Ludzie są mili, grzeczni itd. Głównie dlatego, żę są zastraszeni....... ale już np. samochodami jeżdżą jak wariaci....bo kary są bardzo niskie za wykroczenia drogowe. Nie ma alkomatów....... to też im nie pomaga. Ale o tym się nie mówi..... itd. itd. Tematów takich jest tutaj masa, ale nikt słowa o tym nie piśnie, wiec temat nie istnieje. Właśnie dlatego stałem się zwolennikiem edukowania ludzi, nieuchronności kar i kar adekwatnych do przewinienia.

Wracając do tematu. Tym, kto ma sprawę nagłośnić, kto ma edukować jesteśmy w dużej mierze my sami. Uważam, że pieprzenie na forum o tym, jak mu jaja urwać nie ma sensu. My jako modelarze musimy, gdy się da, temat prostować, nagłaśniać. Zwracać ludziom uwagę, a w ostateczności nie bać się, wziąć telefon i zadzwonić na policję, do ULCu. Telefony są tanie...... Niestety taka prawda. Jedni powiedzą, że to donoszenie, inni że coś tam innego. Ja uważam, że jak kończą nam się możliwości, to sięgamy po te ostateczne (nie mówię o laniu się po ryju, bo to też już na Pałacowej było :-) ). To co zrobił ULC, czyli wprowadzenie przepisów jest bardzo dobre. Bo jest podstawa prawna. Jaki był piękny raban na forach, co to będzie, co ja zrobię, że to debile, że my nic złego nie robimy, czemu przepisy..... itd.itd. Przepisy są potrzebne, ich egzekwowanie również, a tym kto obserwuje najwięcej dziwnych sytuacji, jesteśmy my sami. Jako grupa możemy dużo. Będąc na naszym "polu" możemy reagować.

Kiedyś w modelarni uczyło się takich podstaw jak: nie stawaj w płaszczyźnie pracującego śmigła, nie lataj na siebie, nie lataj pod słońce, nie lataj nad ludźmi, nad samochodami, nie lataj blisko siebie. Każdy teraz powie, że Kowalski znowu pieprzy. Ale prawda jest taka, że prawa fizyki się nie zmieniły, człowiek się nie zmienił, ale modele są szybsze, cięższe, bardziej dostępne.

Moje zdanie? Gdy widzimy, że ktoś lata w taki a nie inny sposób, zareagujmy. Tyle. Wypadki, przypadki, zdarzenia będą się zdarzać, ale może uda się kilku z nich uniknąć.
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen

Postautor: Artu » 22 lip 2015, o 06:44

Piotrze, wszystko fajnie, ale w obecnej rzeczywistości, gdzie niemalże razem z bułkami na śniadanie, można kupić "drona", gdzie te "maszynki" są dodawane do na przykład telefonów komórkowych, gdzie znana sieć handlowa reklamuje jako doskonały sprzęt do filmowania ślubu, gdzie hitem prezentowym na komunię dla dziesięciolatka jest wielowirnikowiec...
Sam Napisałeś, że kiedyś była szeroko pojęta "politechnizacja" dzieci i młodzieży, gdzie w klubach i modelarniach trzeba było przejść całą "ścieżkę", zanim wypuściło się "w przestworza" pierwszą Jaskółkę. Teraz, młodzieniec mówi "tata kup", a tata kupuje. Lub jakiś oszołom (zatrzymany ma 39lat), kupuje sobie "zabawkę" za kilka tysięcy, i nie ma żadnej wiedzy, że już o wyobraźni nie wspomnę.
Możemy i powinniśmy reagować, ale jak to zrobić, w przypadku oszołomów latających "na podwórkach", wewnątrz osiedli mieszkaniowych :dk:
Sam widziałem latającego nad blokami Inspire, bezpośrednio na ścieżce podejścia do EPWA w okolicach Opacz Kolonia :masakra:
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
telemaniak
Elita forum...
Podziękował: 44 razy
Podziękowano: 72 razy

Postautor: telemaniak » 22 lip 2015, o 07:42

http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... 54661.html

No i zaczynają się już polowania na drony. Oby do jednego worka nie zostały wrzucone helikoptery i samoloty. W przypadku helikopterów jest jakaś linia obrony bo raczej ciężko skojarzyć 3D helika jako maszynę do filmowania, szpiegowania, zagrożenie dla samolotów więc i odbiór społeczny powinien być lepszy. Drony w sensie wielowirnikowce i FPV to IMHO stracony temat (czarno widzę perspektywy na przyszłość zwłaszcza teraz w obliczu eskalacji terroryzmu itp). Aktualnie ludzie nie zdają sobie sprawy z potencjału tych maszyn (kojarzą z zabawkami za 200-300zł), ale jeśli się to zmieni, a zmieni bo sprawy są nagłaśniane i świadomość wzrośnie to obawiam się że jedynie umocni to obawy. Ale może się mylę.
JR XG8, GAUI X5, GAUI255, MX3 > facebook.com/tufframes
Awatar użytkownika
VaderJK
Lider forum...
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 88 razy

Postautor: VaderJK » 22 lip 2015, o 08:13

Problem w tym że takie zakłócenie będzie działać tak samo na "drona" jak i na pięknego heli goblina 700. ...
Awatar użytkownika
telemaniak
Elita forum...

Postautor: telemaniak » 22 lip 2015, o 08:37

Wojtek tu nie chodzi o samo to zagłuszanie bo nie sądzę aby taki system wszedł w użycie na szerszą skalę. Po prostu drony i ich (podyktowana łatwością pilotażu) niesamowita ekspansja również wśród mniej odpowiedzialnych "modelarzy" będzie powodowała negatywny odbiór tych urządzeń w społeczeństwie a to może pociągnąć za sobą różne regulacje prawne.
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 22 lip 2015, o 09:00

I tu jest plus tego, że ludzie pod pojęciem dron mają na myśli wielowirnikowce. Zawsze jak mówię, że latam helikopterami to odrazu jest pytanie czy drona też mam, co daje nam szanse, że z braku wiedzy ludzi na temat pojecia dron, społecznie modelarze i piloci będą trochę inaczej postrzegani. Jak dla mnie pierwszym krokiem, chyba najłatwiejszym, był by przymus, aby do każdego modelu z Polskiej dystrybucji dołączać przynajmniej tą ulotkę od ULC.
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
tberent
Stały bywalec...

Postautor: tberent » 22 lip 2015, o 09:11

Ja powiem szczerze widzę pewne podobieństwo z CB- radiami.
Pewnie pamiętacie jak to było kiedyś że jeżeli chciałeś mieć CB w domu i antenę wysoką jak sam budynek to trzeba było mieć licencje na posiadanie nadajnika/odbiornika i ........ i jakoś to było uporządkowane. Wśród znajomych nie było kogoś kto miał na lewo radyjko które było samo w sobie drogie a do tego wysokopradowy zasilacz ( minimum te 12A).
W RC tez było by to dobre uregulować to dla wszystkich i nagłośnić kampanią.
Kowal ma rację z edukacją - sami musimy innych edukować i reagować na idiotów którzy są zagrożeniem i jeżeli nie dotrze do debila to dzwonić na pały. W ten sposób można trochę poprawić wizerunek modelarzy. Ja po tej akcji uświadamiam cały czas ludzi z pracy (każdy wie że coś tam mam z RC i ze śmiechem reagują na takiego idiotę) że są modelarze i konsumenci bez zwojów w mózgu którzy kupują "coś" markecie i jak małe dzieci nie potrafią zrozumieć że to urządzenie może zrobić krzywdę.
zwróćcie uwagę że ludzie są nieświadomi zagrożenia tego czym sterują.
W mojej ocenie ten gośc powinien dostać duża karę bo:
albo mu uciekł ten dron (nadal nie wiemy co to było tak naprawdę) albo świadomie leciał na samolot celem wypadku. Ciekawe czy miał FPV?
Awatar użytkownika
telemaniak
Elita forum...

Postautor: telemaniak » 22 lip 2015, o 09:27

http://wiadomosci.radiozet.pl/Wiadomosc ... O-00008713

I już idzie w świat że to nie zabawki tylko profesjonalne i drogie latadła powodują zagrożenie :(
Awatar użytkownika
tberent
Stały bywalec...

Postautor: tberent » 22 lip 2015, o 09:30

A DJI nie blokuje możliwości latania przy lotniskach ?
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen

Postautor: Artu » 22 lip 2015, o 09:45

Blokuje w strefie CTR lotniska według danych GPS, ale wystarczy przełączyć się na tryb ATTI, czyli bez GPS, i "blokada" już nie działa :masakra:

1.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
VaderJK
Lider forum...
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 88 razy

Postautor: VaderJK » 22 lip 2015, o 10:02

Telemaniak ja pisałem odnośnie artykułu który podałeś.
Chodzi mi o ta ochronę przeciw "dronowa". Nie ma znaczenia czy to "dron" zabawka czy heli 700... Wlaczysz system i to i to spadnie....
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 22 lip 2015, o 11:08

dalton pisze:dołożę swoje cytat z http://www.rchelicopterfun.com/:

Almost 100% of these things are NOT drones, they are simply RC (Radio Controlled) aircraft just like RC airplanes & helicopters that have been around for many decades. Sure, newer quad/multi-rotor designs are now offered, but they are still RC aircraft. We fly them by radio control using a hand held transmitter (RC radio) for enjoyment and in recent years; now also being able to take aerial photos & video with them or fly them FPV style thanks to improved technology that has given us quality video cameras that are small, lightweight, and inexpensive. They however all remain to be RC aircraft - no more, no less...

What Makes A Real RC Drone?
Before answering that, I should point out what all these aircraft (both RC & Drones) are. They are all UA's (unmanned aircraft), or UAV's (unmanned aerial vehicles), or RPV's (remotely piloted vehicles). If people, media, and marketing want recreational RC aircraft to sound cooler or more menacing, then at least call them a UAV or an RPV; don't dumb yourself down by calling them an RC Drone.

sorry że po angielsku, ale cały czAS mnie wkurza jak ktoś mówi: latam DRONEM; a u mnie na wsi to nagminne :D

Mniej więcej to napisałem. A to że wiki ma byki to nie nowość...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...

Wróć do „Brudnopis”