Co dziś zrobiłeś ze swoją (nie tylko) latającą maszyną

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
telemaniak
Elita forum...
Podziękował: 44 razy
Podziękowano: 72 razy

Postautor: telemaniak » 30 lip 2015, o 12:36

Krzysiek - nie będę dyskutował co do wielkości ekranu bo to faktycznie indywidualna sprawa - do rzeczy biurowych i tak wolę lapka co nie znaczy że na iphonie się nie da. Ale co do dźwięku i obrazu nie mogę się zgodzić. Amoled wygląda efektownie ze swoimi przejaskrawionymi kolorami ale niestety nie oddaje naturalnie barw - najlepiej widać to na odcieniach koloru skóry gdy fotografujesz ludzi. To trochę jak z TV plazma vs LED - LED robi większe WOW w sklepie ale plazama wierniej oddaje barwy. Jest to moje własne odczucie ale również można znaleźć setki artykułów na poparcie tej tezy na forach czy portalach branżowych.

Co do dźwięku... - wiesz jak to jest z equalizerem? W większości przypadków można dużo więcej zepsuć niż naprawić. I to że przez ekstremalne ustawienie eq przesterowałeś sygnał nie jest żadnym zaskoczeniem. Równie dobrze można byłoby zrujnować w ten sposób dźwięk z każdego urządzenia czy systemu audio. Ja w ogóle jestem wielkim przeciwnikiem używania EQ - szczególnie przy słuchaniu na słuchawkach czy sprzecie hifi. Taki sprzęt powinien grać dobrze sam z siebie. Jak coś nie pasuje to zmienić ustawienie głośników, wykładzinę, akustykę pomieszczenia, cokolwiek - EQ w ostateczności. EQ wprowadza niepotrzebne zniekształcenia fazowe. Stosowanie EQ ma sens w warunkach np koncertowych gdzie realizator dźwięku zmaga się z wieloma problemami, typu akustyka sceny, przesłuchy poszczególnych instrumentów, sposób trzymania i odległość od mikrofonu. Ale to zupełnie inna para kaloszy. Zabawa EQ w warunkach kiedy mamy do czynienia z odsłuchem zmiksowanych i zmasterowanych nagrań zupełnie nie ma sensu chyba że chce się celowo je zepsuć :)
JR XG8, GAUI X5, GAUI255, MX3 > facebook.com/tufframes
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1771 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 30 lip 2015, o 12:42

Nieeee no ja to rozumiem, bas jest dobry jak lamie zebra...

Tyle by starczylo Ben?

Obrazek

:vhappy: :vhappy:
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Podziękował: 62 razy
Podziękowano: 45 razy

Postautor: karol » 30 lip 2015, o 12:43

Panowie ,tak caly czas piszecie o tych mp3, a dla mnie to zlo wcielone. MP3 to algorytm kompresji stratnej dźwięku :(

Ja lubie posluchac muzy z normalnej skladanej wiezy. Dlatego mi Nexus nie przeszkadza.

Swoja droga, nie rozumiem idei sprzedawania muzy w formacie mp3. K...wa przeciez to jak by ktos sprzedawal ci ksiazke z wyplowialymi literami i kasowal jak za nowa.
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 30 lip 2015, o 12:43

Ale na co ci prawidłowe odwzorowanie barw w telefonie?

Jazz, od małego tak miałem. Na stare lata kupiłem sobie średniej klasy sprzęt, czysty czytelny środek i to był błąd, wolę w wypiardem.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 30 lip 2015, o 12:47

karol pisze:Panowie ,tak caly czas piszecie o tych mp3, a dla mnie to zlo wcielone. MP3 to algorytm kompresji stratnej dźwięku :(

Ja lubie posluchac muzy z normalnej skladanej wiezy. Dlatego mi Nexus nie przeszkadza.

Swoja droga, nie rozumiem idei sprzedawania muzy w formacie mp3. K...wa przeciez to jak by ktos sprzedawal ci ksiazke z wyplowialymi literami i kasowal jak za nowa.

Bez przesady Karol, wszystko zalezy od bitratu.
A dla scislosci: ja akurat wszystko co mam, mam w formacie ogg Vorbis.

Formaty stratne sa zlem wcielonym kiedy z dzwiekiem (czy obrazem - ta sama bajka) masz jeszcze zamiar cos robic. Jakos to obrabiac.
Jesli masz tylko sluchac/ogladac - rozsadna kompresja stratna jest OK.
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...

Postautor: karol » 30 lip 2015, o 12:54

aikus pisze:
karol pisze:Bez przesady Karol, wszystko zalezy od bitratu.
A dla scislosci: ja akurat wszystko co mam, mam w formacie ogg Vorbis.

Wiem, dlatego wgralem sobie custom FW do mojego Sansa Clip+ i moglem odtwarzac muze we FLAC, jakos trzeba sobie w pracy radzic :)
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
telemaniak
Elita forum...

Postautor: telemaniak » 30 lip 2015, o 12:59

A tak w ogóle to bardzo trafne porównanie produktów apple i BMW :) Nie jeżdżę BMW i też tak miałem - że BMW to zło i buractwo. Ale tak jakoś... no nie wiem, może kryzys wieku średniego (ej, chyba za młody jeszcze jestem), ale jak patrzę to myślę sobie że to jednak... bardzo dobre samochody w końcu są. Więc nie mówię nigdy ale po prostu mnie nie stać ;)
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Podziękował: 108 razy
Podziękowano: 119 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 30 lip 2015, o 13:11

Przerywam tę dyskusję o telefonach i dźwięku i wrzucam to co dziś zrobiłem (a w zasadzie przed chwilą skończyłem) przy mojej gałce X5.

Przede wszystkim poprawa kabelków. Jak przyszedł mój BX w zeszłym tygodniu to zamocowałem go i ustawiłem na szybko żeby jak najprędzej pójść z nim na pole ;) Ustawienia BXa potem lekko poprawiłem, ale kabelków aż do dzisiaj nie ;)

Kabelkolodży przed:

Obrazek

i po:

Obrazek

Po lewej stronie też nieco przerzedziłem:

Obrazek

Poza tym w końcu wsadziłem brakującą zaślepkę prawej płozy, której odkąd go kupiłem nie było i postanowiłem walczyć ze sobą i udowadniać sobie, że to w niczym przecież nie przeszkadza, ale uległem:

Obrazek

Na koniec lekko model przeczyściłem, i podkleiłem gumki nowej kabinki bo przy zakładaniu zawsze któraś się podwinęła.

Gałka teraz wygląda tak:

Obrazek

Celowo nie piszę z jakiego telefonu są zdjęcia bo nie ma to znaczenia, że były cykane Z3 xD

Dzisiaj wieje, ale może pod wieczór się uspokoi i Gałka poleci. Ciekawe czy z zaślepką płozy będzie różnica :)

Wysłane z tapatalk. Android forever.
GOOSKY RS4 | GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO | 3x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT | Radiomaster TX16S | FPV Combat fighter | more at my profile on ZBRC
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 30 lip 2015, o 13:14

telemaniak pisze:A tak w ogóle to bardzo trafne porównanie produktów apple i BMW :) Nie jeżdżę BMW i też tak miałem - że BMW to zło i buractwo. Ale tak jakoś... no nie wiem, może kryzys wieku średniego (ej, chyba za młody jeszcze jestem), ale jak patrzę to myślę sobie że to jednak... bardzo dobre samochody w końcu są. Więc nie mówię nigdy ale po prostu mnie nie stać ;)

Też mają timery jak samsungi. Koledze w trójce po 2 latach sypnął się automat :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 30 lip 2015, o 13:23

Zborek, nie przeszkadzaj.

;)

Wygląda znacznie lepiej. A nie myślałeś żeby je cześciowo do ramy pochować (chyba, że planujesz często je wygrzebywać... ;) ) albo w takie czarne owijadło zawinąć?
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 30 lip 2015, o 13:33

miruuu pisze:Zborek, nie przeszkadzaj.

;)

Wygląda znacznie lepiej. A nie myślałeś żeby je cześciowo do ramy pochować (chyba, że planujesz często je wygrzebywać... ;) ) albo w takie czarne owijadło zawinąć?

Kabelki od odbiornika do BXa idą w czarnej oplotce. A spora część kabli i tak idzie pod ramą. Całkowicie może je schowam jak będę robił jakis większy remont albo przegląd bo trzeba sporo porozkręcać.

GOOSKY RS4 | GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO | 3x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT | Radiomaster TX16S | FPV Combat fighter | more at my profile on ZBRC
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 30 lip 2015, o 13:40

@Karol: Flac to juz jest bezstratny (chyba) Przynajmniej kojarze ze kiedys tak bylo, moze stratnego tez mozna, nie wiem. Flac akurat mnie nigdy nie interesowal bo jak chce miec bezstratne to poprostu trzymam WAV (co z reszta jak sie okazuje wcale takie bezstratne nie jest - wiele zalezy od przetwornika DA (a wczesniej AD - nie ma sily, gdzies musial byc). Niby prosta rzecz, a tez mozna spieprzyc.

@Telemaniak: Stac nie stac - chcesz miec BMW to kupujesz rocznikowo starszego i juz Cie stac.
Mnie na zaden nowy samochod nie stac... chyba ze moze na jakis TATA (nie wiem ponoc tanie są)... No ale to juz chyba jednak wole uzywca...

Ale generalnie pieniadze nie sa problemem - predzej czy pozniej wszyscy bedziemy bogaci przeciez...

@Zborek... No comments...
Bezczelny... taka dyskusje przerywa jakimis tam samolocikami...

@Miru, no wlasnie, miej go na oku..

;)

Nie no lagna Gauka, ladna. Tak jak te kable wisialy to bylo bardziej swojsko, bardziej po mojemu, ale ... tak tez moze byc.
;)
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...

Postautor: karol » 30 lip 2015, o 13:46

aikus pisze:@Karol: Flac to juz jest bezstratny

tak

Free Losses Audio Codek
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
telemaniak
Elita forum...

Postautor: telemaniak » 30 lip 2015, o 13:53

Jeszce apropo iphone i mp3ek - nigdy nie miałem potrzeby ale proszę bardzo

https://itunes.apple.com/us/app/mp3-pla ... 56043?mt=8

Pierwsza z brzegu i zapewne takich apek są setki. I nawet itunes niepotrzebny ;)
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 30 lip 2015, o 13:57

Kenobi36 pisze:
telemaniak pisze:A tak w ogóle to bardzo trafne porównanie produktów apple i BMW :) Nie jeżdżę BMW i też tak miałem - że BMW to zło i buractwo. Ale tak jakoś... no nie wiem, może kryzys wieku średniego (ej, chyba za młody jeszcze jestem), ale jak patrzę to myślę sobie że to jednak... bardzo dobre samochody w końcu są. Więc nie mówię nigdy ale po prostu mnie nie stać ;)

Też mają timery jak samsungi. Koledze w trójce po 2 latach sypnął się automat :-)

Nie znajdziesz żadnej marki, w której nie dałoby się znaleźć podobnego problemu...
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 30 lip 2015, o 14:29

aikus pisze:(...)

@Zborek... No comments...
Bezczelny... taka dyskusje przerywa jakimis tam samolocikami...

@Miru, no wlasnie, miej go na oku..

(...)

No to proponuję rozdzielić tematy :) Przy tym offtopie to nie wiem teraz co od czego powinno się oddzielić ;) Czy to temat o telefonach z offtopem o heli, czy odwrotnie :)

Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 30 lip 2015, o 14:36

Wav bez sensu bo zajmuja 10x wiecej. Flac ok, a dac jest potem.
Helikoptery
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 30 lip 2015, o 14:41

To znaczy ten istotny dac jest potem
Helikoptery
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 30 lip 2015, o 14:57

super_mario2 pisze:
Kenobi36 pisze:

Nie znajdziesz żadnej marki, w której nie dałoby się znaleźć podobnego problemu...

No nie ale nie ma sensu "inwestować", zarzynać się kredytem kupując super mercedesa , audi czy BMW. Prawdopodobieństwo że coś pierdzielnie nie jest wcale mniejsze a jak to się stanie w takiej marce to naprawa będzie adekwatnie do marki droga.
Natomiast jeśli kogoś stać na zmianę co 2-3 lata takie BMKi to spoko.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 30 lip 2015, o 15:01

@telemaniak, ok,znaczy cos tam sie w Applu tez poprawia z biegiem czasu. Doceniam.

@super-mario2: kiedys byly sprzety ktore byly wieczne ale ich nie chcielismy bo byly za drogie.
poza tym kto by chcial (tak szczerze) miec jeden telefon przez 10 lat? Skoro w ciagu dwoch lat ppwstaje tyle nowych modeli z taka iloscia bajerow? Ja wole miec tanszy i go zmienic co 2 - 3 lata...

Edit: @zborek, ale wiesz ze ja zartowalem... Tak na wszelki mowie...

:piwo:

@wojtek wavy zajmuja 10x wiecej niz co?
Niz mptrojki o takim bitrate ze dla mnie tez beda nieakceptowalne.
W porownaniu do flacow sa tylko troche wieksze a odpada mi dodatkowa warstwa abstrakcji
Ostatnio zmieniony 30 lip 2015, o 15:08 przez aikus, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Brudnopis”